A mi Józsefvárosunk

392. Nyílt levél (dr. F. O.-nak)

2015. július 04. - Amijo

Nyílt Levél, dr Ferencz Orsolya VIII. Kerületi Önkormányzati Képviselőnek

Tisztelt Képviselő Asszony!

Nem tudhatom ugyan, hogy az ön által használt "liberális jogvédők" szóösszetétel melyik tagjával van baja, s azt sem, hogy – választott képviselőként – milyen szempontok alapján dönt arról, hogy az önök által önkényesen felcímkézett lakosság melyik rétegével áll szóba, s melyikkel nem.

Annyi bizonyos, hogy magam, aki nem tartozom az ön által nemcsak bírált, de kimondottan inszinuált csoporthoz – több mint ötven éves itt-lakás és évtizedekig számos közösségi munka szervezőjeként –  csak most, az önök hivatalba kerülése után jutottam abba a helyzetbe, hogy sem ön, sem a többi választott vezető, sem engem, sem más általam ismert, vagy képviselt józsefvárosi lakost, sem fogadni nem hajlandó az erre rendelt idejében, sem írásos megkereséseinkre nem reagál.

ferencz1.jpg

Ez – tisztelt hölgyem – már önmagában is oly mértékű törvénysértés, amely legitim körülmények között már egymagában hitelteleníthetné nemcsak a "drogügyben," de az ön minden közéleti vonatkozásban tett kijelentéseit és intézkedéseit is. A mostani ügyben pedig, amelyben ön, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum kinevezett vezetőjeként – egyaránt  mellőzve nemcsak a "liberális jogvédők" érveit, de a legelemibb szakmai argumentáció minimumát, s az  országosan elismert szakmai szervezetek állásfoglalásait is – egyenesen egy, a Józsefváros szegénynegyedében már vérvalósággá vált humánkatasztrófa  totális eszkalációjához nyújt készséges segédkezet.

S mint e tűrhetetlen vészhelyzet közvetlen tanúja, aki a kerület legsúlyosabban érintett negyedében él, s akit önök mintegy fél évnyi egyeztető tárgyalások után egy, a tarthatatlanná vált élet- és lakhatási viszonyok rendezésére tanácsadónak kértek fel, most – a szerződésünk általam történt de facto elutasítása után is – azt tanácsolnám, hogy a főképp szegénynegyedeinket fenyegető kataklizma megfékezésére, minden hivatásos és civil erő bevonásával, ön és felelős vezetőtársai, azonnali és hathatós lépéseket tegyenek!

E végletes válsághelyzetben, képviselő asszony – ki kell mondanom ezt, már csak az  általam legitim módon képviselt önkormányzati bérlők százai nevében is – az önkormányzati házak, mára,  totális jogi-szociális rendezetlenségük miatt, a bűnözés bevehetetlen bástyáiként, a drogfertőzöttség legmegbízhatóbb gócpontjai is. Mindez pedig  az önök mulasztásaiként róható fel, mellyel évek óta halogatták az erre már korábban kidolgozott stratégia gyakorlati megvalósítását.  (Mint ezt ön is tudja különben, a korábbi, sikeres jogviszony-rendezési programot – a képviselő-testületi határozat kijátszásával – szintén a mostani megbízó Rév8 vezér csáklyázta meg. Eme stratégiát különben – a mostani húzását is beleértve – immár negyedjére viszi győzelemre a polgármesteri főtanácsadó.)  

Azt sem tagadjuk, hogy eme stratégia egyes vonatkozásaiban nemcsak önökkel, de civil társainkkal, így az írásaimban keresetlenül "droglobbinak" nevezett szakemberekkel sem értünk minden vonatkozásban egyet. Például  mi is bíráltuk, vagy épp el is vetettük, csak a túlzottan "drogfertőzöttekre" irányuló és nem az általános közegészségügyi és lakhatási helyzet integráns részeként, a többségi lakosság szempontjait nem kellő körültekintéssel kezelő stratégiáikat. Mindezt különben – jóval az önökkel történő tárgyalások előtt – több írásban is közzétettem az fb-n.  Abban viszont – mint itt-lakó, önök által felkért "tapasztalati szakértő" mondom ezt – feltétlenül egyetértünk velük, hogy a lakosság mindennapi gondjaitól mindinkább elszakadt, érdemi képviselői munka helyett politikai biztosi tevékenységet folytató funkcionáriusok, ezen a súlyos helyzeten nemhogy úrrá lenni nem tudnak, de csak a kiszámíthatatlan végzete felé taszítják azt.

S most, mielőtt ön engem is "megtévesztéssel, hamis látszatkeltéssel, s a tényektől nem zavartatva, hiteles adatok semmibe vételével" vádolna meg, nyilvánosságra hozom itt, az önök kérésére írott tanulmányok közül azt, melyben a Megbízás közegészségügyi vonatkozása részeként, épp az ön drogügyekben szerzett tapasztalatait szeretném igénybe venni. Nos, mint ezt ön is tudja, a levélre senki nem válaszolt a címzettek közül, s a később elküldött Megbízási Szerződés, már szót sem ejt a projekt közegészségügyi részéről. S miután a szociális rendezést is magában foglaló aktuális Magdolna Programot ezek után egyedül a szakmai minimumot sem megütő örökös programvezér, Alföldi György kezére juttatták, a program, az ő "Bérlői Kisokosnak" nevezett, máig csak "vázlatokban" létező – nem mondhatok mást, mint – paródiagyűjte- ményére lehet alapozni. 

Ez a "városrehabilitációs alapmű," képviselő asszony – mely főképp arról szól, hogy a felújítás után (!) krónikusan nedvesedő-penészedő lakásokat hogyan lehet télen-nyáron permanens szellőztetéssel (!) elviselhetővé tenni – természetesen szót sem ejt a drogkérdésről. Ahogy persze a százszámra üresen álló, befalazott – és a lakosság nagyobb örömére – kocsma-diszkó-drogtanya-bordélyként szolgáló "bérleményekről" sem, melyek – korántsem csak a drogosok összeférhetetlensége miatt – egyszerűen nem felelnek meg az emberi lakhatás napi önregenerációs minimumát biztosító, legelemibb követelményeiknek sem.  Kioktató, bornírt stílusa ugyanis nem szól másról, mint a lakhatásra alkalmatlan, "bérleményeknek" nevezett, nedves odvakban lakó oktondi lakosságnak adott "életvezetési tanácsadásból," melyet a bérlők, nem és nem akarnak valamiért betartani. (Aki olvasni akarja, megtalálhatja mindezt, mint szoc. rendezési alapvetést, Bérlői Kisokos címen a neten…)

És most íme, az önöknek írott – sok más mellett – a közegészségügyi programpontról szóló javaslatcsomag-kiegészítés: Néhány szó a május 19-i megbeszélés elé (javított változat)

... és a sokadik tárgyalást követő Megbízási Szerződés, melyből teljesen kihagyták a közegészségügyi programpontot, melyről szóló kifogásolásom szintén itt, azután olvasható.

... és az erre adott válaszom, mely – a Megbízó láthatóan teljes szakmai inkompetenciája, s az idő közben történt jogellenes kilakoltatások miatt is – részemről, a szerződéskötéstől való de facto elállást vonta maga után. (És ugyan a tényleges de iure része még hátravan, részemről ez ügyben ez az utolsó szó.)

Természetesen - s ezt már a nagy nyilvánosság kedvéért mondom - az itt olvasható részletek, csak egy kicsiny töredékei annak a törekvésnek, melyet tizenkét év alatt az önkormányzati bérleményi jogviszonyrendezés elméleti és gyakorlati munkájába beleöltünk. Ezen a minden ízében korrupt és tehetetlen, és egy elavult tanácsrendszerbeli zárványként működő struktúrán viszont - minden süket bürokratizmus és politikai vakság dacára - sürgősen változtatni kell, mert jóvátehetetlenül maga alá temet bennünket. Igen, nem önöket, tisztelt képviselő asszony, akik - mondjanak bármit is -  már korábban leírtak bennünket, s hagyják, hogy itt, mintegy karanténba zárva, és minden, helyzetünket javítható maradék törvényes lehetőségtől  elszigetelve, főjünk itt, drogosainkkal és nedves odvainkkal együtt, míg bele nem gebedünk. Nem mondhatok mást végül, mint hogy idézem annak a neves EU-s szakembernek, az itteni helyzetről tanult kollégámnak írott levelét, mely a Magdolna-negyedről szólván, a "clear and present danger" szavakkal indítja mondandóját. Ő tudja, miről beszél...

Budaházy Gusztáv
helyi lakosok által felkért lakossági képviselő

Utóirat: elmondanám még – hogy miután ma már semmiféle munkaszerződésben nem állok az önkormányzattal – titoktartási kötelezettség sem terhel a bérleményi jogviszony- rendezéssel kapcsolatos tárgyalásaink ill. a vonatkozó megállapodások tekintetében.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr427594736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ultimahora1 2015.07.04. 11:50:25

A fenti cikkben, a saját (B.G.) fogalmazási sutaságom miatt, néhány értelemzavaró hiba csúszott be.
Így az ötödik bekezdésben írott, az "Azt sem tagadjuk, hogy eme stratégia egyes vonatkozásaiban nemcsak önökkel, de civil társainkkal, így az írásaimban keresetlenül droglobbinak nevezett szakemberekkel sem értünk minden vonatkozásban egyet..." kezdetű mondat természetesen nem a Rév8 és még csak nem is a saját stratégiáinkról szól, hanem arról a civil szakemberek által kidolgozott, s általunk, egyes elemeiben valóban kifogásolt "drogügyi stratégiáról," melyet különben - érintett bérlőként is - támogatásunkról is biztosítottunk. E program reprezentatív bemutatóján - a "Szoba a nyolcban" rendezvényén pedig - hozzászólóként is kifejtettem, hogy a koncepció alapgondolatával nemcsak hogy egyetértek, de egyenesen szélesebb körű megvitatásra is
javaslom. Nem rajtunk - ez ügyben fokozottan érintett önkormányzati bérlőkön - múlott, hogy ez a párbeszéd máig nem jött létre, s most nemcsak az önkori dogmatikus ellenállásával, hanem a kellően nem informált lakosság többségének a meg nem értésével is meg kell küzdenie.
süti beállítások módosítása