A mi Józsefvárosunk

290. Virág nyílott 2.

2014. december 19. - Amijo

06.jpgÉs akkor most még egyszer – immáron jóval részletesebben – a tegnap hajnalra reggelre átsumákolt, évente egyetlen egyszer megtartandó közmeghallgatásról. Ahonnan derék polgármesterünk nagybátran nagybetegen távolmaradt. Fb-oldalán Csúcs Éva ajánlotta mindenki figyelmébe Virág Tamás helyszíni tudósítását, amit mi itt és most megosztanánk Nagyérdeművel. Mert szerintünk tanulságos...

***

Virag Tamas - 2014. december 18. 7:46

Élő tudósítás lesz a közmeghallgatásról. Sietni kell, kevés a hely, mert nagy része foglalt, ahogy mondták "elöl a hivatal, hátul a vendégek", középen természetesen a politikusok.

Előzetes figyelemfelkeltő: Vas Imre országgyűlési képviselőt a biztonsági őrök nem ismerték meg, és nem engedték fel, de persze ezt ő nem hallotta meg. A pórnép ekkor még várt és várt. Ezúton is köszönjük a reggel 8 órás kezdést, feltűnően felhasználóbarát a hivatalnak, politikusnak, és kényszerből a vendégnek is.

Telt ház, sokan állnak. Pogi, süti most nincs, víz van. A terem elrendezése fura, egymásnak háttal is ültettek embereket, foroghatnak a nyakak.

kozmeghalg20141218-4.JPG

Kezdés, első hír: Kocsis Máté polgármester nem jön, mert beteg, Sántháné alpolgi késik, de hamar megérkezik. Levezető Egry Attila alpolgi. Erőss Gábor ügyrendi kérdésként nehezményezi az időpont-módosítást, mivel sokan nem tudnak itt lenni. Jegyzői válasz: A jegyző szerint az SZMSZ-ben meghatározottak szerint lett összehívva. A jegyző szerint elegendő a két nappal korábbi összehívás. Hivatali cinizmus a köbön, Egry szerint most is sokan vannak, ezért lám-lám mindenki részt vehet, aki akar. A többség persze hivatali ember, de erről nem tesz említést. Sára Botond ajtaja bárki előtt nyitva áll.

Jakabfy Tamás is kifogásolja az időpontcsúsztatást, meg hogy ez miért rendkívüli ülés. A jegyző megismétli, amit mondott, azaz az egész korábbi bullshitet. Végül Komássy Ákos is szót kért, javasolta, hogy az egész legyen inkább este 6-kor, ehhez Erőss Gábor csatlakozott azzal, hogy legyen most is, meg este is. Pintér Attila képviselő is felháborítónak tartja a változtatást, szerinte azért most meg kéne tartani a közmeghallgatást, de januárban újat kéne szervezni. (Ez persze azt jelenti, hogy jövőre év végén nem kell tartani, de ez nem hangzik el, talán fel sem merül.)

A fideszesek elutasították a módosítást, 8.16-kor kezdődik a lényeg, a műsorvezető most is Csúri Ákos, aki elmondja az ismert házirendet (kérdéscsoportok, gyors kérdésfeltevés, csak közérdek, magánügy nem). Aztán az írásban érkezett kérdésekre írt válaszokat hosszan osztják ki a kérdezőknek, akik olvasgatnak, mindenki más nézelődik. Én is nézelődök, kiszúrom, hogy a drogszakértő képviselő asszony rágófüggő. És nem zavar.

Olvasás közben Erőss Gábor ügyrendije: többen nem tudták átvenni a választ, aminek oka az lehetett, hogy nem tudtak eljönni. Kéri, hogy ők este vehessék át, meg elmondja, hogy este 6-kor ő itt lesz. Megoldják, hogy át lehessen venni. Egry kicsit kioktatja Erősst, hogy újonc, az időpontváltozás nem okozott problémát.

8.28-kor felszólalhat az, aki kérdésekre adott válaszokkal nincs megelégedve. ("Egyedi ügy nem kell ide" mantra újra és újra elhangzik.)

Első pont, Józsefváros újjáépül, első lakos köszöni a Horváth Mihály tér fantasztikus felújítását, az adventi koszorút, az állatsimogatót meg a pónikocsit. Második lakos azt kérdezi, hogy a méltányossági lakásigénylést hogyan lehet beadni, illetve egy lakáspályázati félrepontozást is nehezményez. Válaszol a Kisfalu Kft. vezetője, hogy hozzá lehet beadni a kérelmet, és kivizsgálja a pályázatbírálatot is. Harmadik lakos azt kérdezi, mi lesz az Orczy-negyed felújításakor a nagycsaládosokkal. Felolvas egy, A Város Mindenkié által írt levelet, ami többek között arról szól, hogy anyagi okokból miért emelnek ki gyerekeket a családokból (ebben dobogós a kerület). Hiányolja a szociális programokat, a bérlakások felújítását.

kozmeghalg20141218-1.JPG

A műsorvezetői válasz azzal kezdődik, hogy civil szervezet ne kérdezzen, erre papírokkal jelzik többen, hogy ez közügy. Egry Attila vércinikusan a papírtáblákra tesz megjegyzést, aztán azt mondja, nem folyt és nem folyik kilakoltatás. Ezt követően a Magdolna negyed program kaserolásába kezd, és szerinte hasonló lesz az Orczy is. Kell a lehetőség becsatlakozni a munka világába, lesznek közparkok, stb., és 400 milliót költöttek bérházakra, ezt a hozzászólás pontosításának szánja. (Szerk. megjegyzése: JAJ) Most jönnek a bérház- és a társasfelújítások. (Nagyon hosszú választ engedélyeztek számára.)

Komássy Ákos szerint több mint 70 kilakoltatás volt (ezt civil közérdekű adatigénylésre válaszolta a hivatal), hiányolja a játszóteret, meg nehezményezi a jégpálya-ingyenesség korlátozását. A kilakoltatásszámot Egry nem tagadja, de mindre jogerős bírósági döntés volt, játszótér meg majd lesz. Jakabfy Tamás a családok átmeneti otthonát hiányolja.

Ezt követően megint ránk olvassák a napirendet, tehát most az újjáépülésről kell beszélni, nem másról. A következő lakos 52 éve él itt, és úgy érzi magát, mondja Komássynak, "mintha pártértekezleten lenne", ő kapott értesítést a változásról, és kimondottan örül annak, hogy reggel 8-kor kezdődött. A kapott válasszal nem elégedett, de nem nagyon érthető, mit is kérdezett, mit is válaszoltak. Valami szelektív kukaügy, mert rossz helyen van a kuka, "miért a lakótelep közepén kell nekem a kukákat nézni", majd "hála és köszönet önöknek, amit itt tettek", ez már nem Komássynak szól.

Sára Botond: "Ismerem a felvetett problémákat, megértettem a feladatot, személyesen fogok egyeztetni." (Ilyesmit 1988-ban hallottam a magyar honvédségnél, bár nem volt ennyire szofisztikált.)

Budaházy Gusztáv következik, kifogásolja, hogy van olyan probléma, ami nem fér bele a megadott tematikába. Az önkormányzati bérlakások bérleteinek anomáliáiról kérdezett (több lakást bérlő személy, albérletbe adott önkori lakások). A válasz konkrét neveket és címeket kért. Budaházy tisztességes és konkrét válaszokat kér, nem dicshimnuszokat, mert itt "élet és lakhatási válság van, éheznek emberek, nyirkos odvakban lakban". Most próbálják belé fojtani a szót, egyelőre sikertelenül, kicsit később sikerrel.

Sára Botond szerint "egyenérdekű felek vagyunk" a kérdezővel. "Ha fizetnének a lakók lakbért, meg tudnák oldani a vizes lakások kérdését." (Nem beszél a kerület nem kevés spórolt pénzéről, talán nem tud róla). Üzeni az albérlőknek, jogtalanul ott élőknek, hogy nehéz idők jönnek, mert a közvagyon iránti igazságérzet miatt lépni kell. Újabb hozzászóló, aki az új terek őrzőinek érdekében szólal fel, meg hogy lesz-e magányos időseknek karácsony. 23-án lesz magányos karácsonyozás a családsegítőben, de előre jelezni kell annak, aki megy, és bódé is lesz a fázó őrzőnek.

kozmeghalg20141218-2.JPG

Fut az idő, ezért rövid kérdések jöhetnek csak: az első egy javaslat, hogy az önki jelöljön ki felújított krízislakásokat, ne a legrosszabbakat, komfort nélkülieket használja erre a célra. Addig is fordítson energiát a jelenlegiek komfortosítására, plusz a bejutás feltételeit tegye közzé. A válasz szerint a 4 krízislakásból 3 komfort nélküli, de van "saját, zárható külső vécé", a komfortosításuk "folyamatban van". A bekerülési feltételek meg fent vannak a honlapon. Alföldy György fejlesztési program-összefoglalót tart, kissé eltávolodva a konkrét kérdéstől. A következő felszólaló a Horváth Mihály téri volt telefonközpont sorsa iránt érdeklődik. A válasz: az épület a CIB Banké, értékesíteni kívánják, nem egyszerű dolog. Az önkormányzat annyit tud, hogy egy egyetem érdeklődött, aminek örültek, a tárgyalásból meg érthető módon kimaradnak.

A műsorvezető tovább hajt minket, jön a közbiztonság, fellép a kapitány, a szokásosakat mondja, majd kérdezik, miért nincs a Dankó utcában kamera. Lesz válasz rá. (Ügyrendi javaslat: Erőss Gábor gyorsítaná az egészet, ha a műsorvezető helyett a levezető elnök válaszolgatna. Saját vélemény: ez tök jogos. Az alpolgármester szerint Csúri Ákosnak hagyománya van. Saját vélemény: Ezzel a hagyománnyal büntet minket a városháza.)

Drogügyi kérdés: ki mit tud a drogturizmusról, árusításról, használatról, akár házon belül. Rendőri válasz: készültünk arra, hogy a bűnözés beszorul a házakba, erre készültünk is. Jön egy házfelügyelői vélemény, mai szerint a lakásfelújítások következtében megváltozott az emberek morálja. Egy kérdés visszahozza városrehabilitációs témát, egy februári testületi ülésen elhangzott idézettel cáfolja az alpolgármestert, valamint a fejlesztési tervek nyilvánosságra hozását kéri, illetve hogy az eladott lakások bevétele mire fordítódik.

Egry a kérdés minősítésével, pontosításával kezdi, laikus el nem tudja dönteni, kinek van igaza, talán lesz folytatása. Alföldy a válaszába elegánsan beleszövi, hogy a kérdező a fővárosnál dolgozik vagy dolgozott, aztán problémákat sorol. Újabb kérdező kifogásolja, hogy ugyanazt a választ kapja sokszor, ami közben nem valós. Szerinte sok házban mindenki fél, ki vannak szolgáltatva a lépcsőházi életnek, és senki semmit nem ellenőriz. A társasházi törvény akkor működik, ha az emberek tájékozottak, a demokratikus alapértékek működnek, és van idő, információ felelős döntésre. (Sántháné eddig bírta vagy dolga van, mindenesetre 9.45-kor távozik, ahogy Vas Imre is).

A kérdező a direkt nem fizetők felelősségét veti fel. A válasz szerint a lakóközösség maga dönt arról, mit akar, a közös képviselőt nem lehet számon kérni az önkormányzat részéről. Kérdeztek ablakból kidobott cuccokról is, a "megnyugtató" válasz szerint ezért a társasház a felelős. Azt hiszem, az alpolgi arról beszél, a háznak magának kell ezt megoldani, segítséget senkitől nem várhat. Komássy is kérdez a lakatlan és lakhatatlan lakások összefüggéséről, meg a házfelújításokról.

kozmeghalg20141218-3.JPG

Újra a rendőrségnek címzett kérdés, hogy miért nem figyelik megbízhatóan a közterületi kamerákat. Kapitányi válasz: "Folyamatban van a kamerafelvételek nézése", de nem mindig mindet nézik, de a visszanézésre lehetőség van, aztán a kamera vagy arra néz éppen, amerre kellene, vagy sem.

Városüzemeltetés: Bódis Lajos ügyrendivel kezdi: Mindjárt tíz óra, miért akarják, hogy vége legyen, miért nem megy az ülés végig a saját napirendi pontjain, miért nem teheti fel mindenki a kérdéseit. Konkrét kérdés a korrupciós kockázatokról, azaz hogy az önki miért nem működteti a korrupciót csökkenteni képes jogintézményeket, intézményeket. Három konkrét példát mond erre, az MNP3 egyik házának felújítási problémáit (a ház felújítása ott-lakással történt), erről jelzés történt, lépés nem. A másik példa a Dankó utcába, ahol nyáron az utca két oldalán lévő járdát egyidejűleg zárták le, és a bizottság utólag tette jogszerűvé a lépést, a beadványokra nem válaszol. A harmadik pedig a szabálytalan járdalezárásról infó, ígéret az orvoslásra, aztán se kép, se hang. Felemlíti az önkormányzati képviselők kerületi cégeknél történő tanácsadói munkáját is, ami havi nagyobb bevételt termel, mint a képviselői juttatás. Összegezve javasolja, hogy az önkormányzat térjen vissza a jogkövetésre.

Elsőként Alföldy György válaszol, szerinte a kommunikációs rend működött és működik. Szerinte nem volt életveszélyes az építkezés, amiről neki "megfelelő bizonylatai" vannak. A jegyző szerint ők "minden esetben a jogszabályoknak megfelelően" válaszolnak, a korrupciós kockázatok csökkentését meg megfelelő rendszerrel biztosítják, ezt az Állami Számvevőszék is elismerte. Sára Botond abszurdnak és provokatívnak tartja, hogy a kifogás házfelújítás ügyében jött, amikor városüzemeltetésről van szó, az is bosszantja, hogy sok munka az adatkérések teljesítése. Aztán meg személyeskedik kicsit.

Társasházi témák: Az első felszólaló azt kéri, hogy Bódis Lajos hadd válaszoljon. Eléri, Bódis újra szót kap, cáfolja a válaszokban elhangzottakat. Sára Botondnak majd ezen a face-felületen válaszol írásban. Egy közös képviselő szerint a hivatal konkrét ügyekben számos esetben nem méltatja válaszra a leveleket, észrevételeket. Szeptember 2-án kért időpontot Kocsis Mátétól, de időpontot a mai napig nem kapott, kis kitérőként megtudjuk, hogy kormánypárti szavazó. Ezt követően az aljegyző korábbi tájékoztatását illeti konkrét kritikával, és javasolja, hogy az önki közös képviselőkkel közösen dolgozzon a társasházi törvény javításán.

A jegyző elismeri, hogy vannak problémák, de igyekeznek határidőn belül reagálni (ez örök vita, hogy a 30 nap nem a 30. napot jelenti), a jogszabály-módosítás meg nem önkormányzati feladat. A viszontválasz szerint azért lenne mit közösen dolgozni, majd egy szakértő szövetség vezetője segítséget okoz. (Erőss Gábornak is dolga van fél 11-kor, de este jön, azt ígérte.)

Általános igazgatás, építésigazgatás témakör: Tisztviselő-telepi kérdező valami kovácsüzem miatti választ tart valótlannak, ill. ő is felhozza, hogy június óta nem kap választ arra, mikor fogadja őket a polgármester. Itt van a kovácsüzem képviselője, aki reagálna, de az elsőbbség a képviselőké természetesen. Ferencz Orsolya képviselő örül annak, hogy úton vannak a megoldás fele, megállapodtak, hogy valami böhömnagy kalapácsok éjjel nem működnek. A kovácsüzemes elmondja, hogy minden határérték alatt van a zaj, egyéb, de önként vállalták az éjjeli módosítást, aminek ára az egyharmados munkavállalói létszámcsökkentés (Sajnálom, nem szakterületem a kovácsság.)

Idősek témakörben nincs kérdés.

Kulturális ügyek: A Sorsok Háza létesítése kapcsán merült fel egy felszólalóban, hogy a trianoni döntés után is onnan indultak a kitelepítések, meg az I. világháború katonavonatai is, és ezekről nincs semmi megemlékezés. Ezért legyen egyfajta szenvedéstörténeti megemlékezéshely. Más azt kérdezi, jövőre is lesz-e kerületi Idősek Világnapi rendezvény. Egry Attila ígéri, hogy lesz, az első kérdésre nincs válasz.

kozmeghalg20141218-5.JPG

Családtámogatás, szociális ügyek témakör: Első felszólaló látta, hogy A8-cal ment valaki segélyért, miért ilyen alacsony a jogosultsági küszöb. A jegyző javasolja, hogy ha visszaélésről van valakinek tudomása, tegyen erről bejelentést. Ráadásul jövőre minden másképp lesz, helyi hatáskör, a módosítás tervezése most folyik. Másik kérdező Csúcs Éva, aki épp erre a változásra kérdez rá, hogy a megszűnő adósságcsökkentési támogatás, rendszeres szoc. segély, lakásfenntartási tám, stb. helyett mi és hogyan is lesz. Társadalmi párbeszédet szeretne arról, hogy az új rendszerben milyen forrás és honnan lesz.

Egry Attila szerint a kérdező kijelentései megalapozatlanok, ha kérdezte volna, egyetértett volna. Nem társadalmi, szakmai vita kell, és a legnagyobb probléma a kerületben az inaktívak segítése. A kerület vezetése nem akar az elesettektől megvonni egyetlen fillért sem. Némi zárszámadási törvény-értelmezési vita: az önkormányzat nem utasít el forráshiány miatt soha senkit. Viszontválaszra először nem kapott szót, aztán meg Csúri elkezdett iszonyatosan személyeskedni, majd később mégis kap szót, de később.

Óvoda, bölcsőde témakör: Az első felszólaló nehezményezi, hogy a "táblát mutogatók már elmentek", ő meg várt egy csomót. (Mondjuk, ha ez a napirendi pont lett volna az első, nem a kisgyerekeseknek kellene végigülni az egészet.) Férőhelybővítésről kérdez, a jegyző szerint lesz, felkészültek rá.

Csúcs Éva viszontkérdez, hogy mi is lesz, magyarázza hogy milyen okok miatt is aggódik. Egry nem túl finoman jelzi, hogy rajta kívül a teremben nem sokan értenek a költségvetéshez. A végén még egy felszólalás arról, hogy Csúri miért személyeskedik olyan képviselővel, aki nincs jelen. Válasz nem született, Egry hadovával lezárja az egészet.

11.02. vége

Bónuszvélemény:

A jegyző nagyot tolt azzal, hogy asszisztált ehhez az időpont-áthelyezéshez, Egry Attila és Sára Botond is sokat tanultak, mindenre van néhány panelmondatuk. Az meg, hogy ha ennyi kérdés van, nem évi egy alkalommal kéne erre két órát szánni, fel sem merült. Ahogy az sem, hogy nem a „gyorsan be kell fejeznünk” cél visz mindent, hanem az, hogy mire is szolgál a közmeghallgatás. És az sem, hogy a tiszták legyenek a játékszabályok.

Évek óta járok ide, a hivatal/politika részéről semmi fejlődést nem látok, hacsak nem veszem ide az innovatív bújócskázást, ami tényleg nem hagyomány, ellentétben Csúri Ákossal. A vezetés meg darálódik be, a szemünk előtt válnak droidokká.

Jöhetnek a visszajelzések, hogy van-e ennek az egésznek (mármint a közvetítésnek) értelme. A polgármester meg gyógyuljon meg hamar!

(A fenti írás elolvasható a 8ker fészbuk oldalán is, képek: jozsefvaros.hu)

***

És mivel az ismétlés a tudás anyja, álljon itt újra Virág Tamás másik, tegnapi bejegyzése is: "Kocsis Máté a századvéges drogügyes kutatásról posztol az oldalára akkor, amikor épp betegség miatt hagyja ki a kerületi közmeghallgatást. Talán unatkozik az ágyában.” A tudás anyjára való tekintettel mi is megismételnénk tegnapi véleményünket: nagyon nem szeretjük azokat az embereket (polgármestereket), akik – a közmeghallgatás helyett – sötét szoba sarkában, klaviatúra (és betegség) mögé bújva, mindenféléket írogatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr556998487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása