A mi Józsefvárosunk

273. Kálvária sarok, egykor

2014. november 20. - LaMaa

A 8ker fb-oldalán jött szembe velem ma egy nagyon jó kép a Karácsony Sándor utca és a Kálvária tér sarkán éppen bekanyarodó 20-as villamosról. (Eredeti forrás: Budapest régi képeken fb-csoport/Nagy Zsolt Levente). A kép 1941 nyarán készült, a 20-as villamos éppen bekanyarodik a Karpfenstein utcába. Ekkoriban az utca még macskaköves volt, a közlekedés meg balos. Ugyanez a járatszámú villamos ezidőtájt az Örömvölgy/Diószegi Sámuel utcán is áthaladt, ott végigmenve a Kőris utcába kanyarodott, úgy haladt tovább.

kalvaria_ter19-1941.jpg

Ma már semmi nyoma az egykor itt két irányban közlekedő villamos sínpárjainak, de a Golgota téren még felfedezhetőek a nyomok. (Ez a vonalrész 1913 körül épült ki, a házak között kanyarogva a Teleki László tértől a Diószegi és a Kőris utcán át érte el a Golgota teret. Megjegyzendő még, hogy Magyarországon a kép készültekor tértek át a baloldali közlekedésről a mostani, jobboldalira.)

kalvaria_ter19-2009.jpg

Az utca baloldala és a sarkon álló (Kálvária tér 19.), valamikor az 1900-as évek elején épült háromemeletes lakóház szinte ugyanúgy néz ki ma is, mint akkoriban. Csak épp a sarok- ház földszintjén akkor még – mint előtte és utána is oly hosszú ideig – borozó (később kocsma, presszó) volt. Aztán előbb egy méterárú nagykereskedés költözött ide, majd több mint egy éve egy vietnami vegyes kereskedés költözött a helyére...

***

Erre a környékre a betelepülők szívesen építkeztek, 1748/52-ben megkezdődött letelepí- téssel 1804-re már utca alakult ki. A Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) irataiban előbb Karpfenstein Gasse, majd 1850-tól Karpfenstein utca néven szerepelt. Idézet az iratokból: "Az 1700-as évek elején a kecskeméti kaputól Kőbánya felé volt egy nagy kiterjedésű ma- jorság, amely a Pacsirtamezőn a Kálvária felé nyúlt el. Ennek tulajdonosa Karpfenstein Ferenc lévén, a köznép száján az utca Karpfenstein utca lett és hosszú időn át ez a név maradt. Ezt a nevet az FKT 1874. február 19-én fenntartotta." A magyarosító láz hevében aztán az utca nevét lefordították és Pontykő lett belőle. Ez a szózagyvalék ma már csak mint anekdota él tovább.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr716919447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása