A mi Józsefvárosunk

254. Jártomban-keltemben 17.

2014. október 20. - Amijo

06.jpgSorozatunk jelenleg utolsó darabjához érkeztünk: a Horánszky utca 16. szám alatti lakóházról lesz most szó, kissé hosszabban. Egyszer már jártunk errefelé, akkor meg is állapítottam a nagy és híres Palota-negyedben sincs ám minden rendben, sőt, egy időzített bomba az egész negyed. A műemléki és szimpla házak olyan mértékű felújításra szorulnak, hogy nincs az a költségvetés, ami elbírná azt.

De térjünk vissza magára a házra: a Horánszky utca középső szakaszán, a Vörösmarty Gimnáziummal átellenben áll ez a Novák Ferenc tervei alapján 1896/98-ban épült bér- palota. A ház építtetője az Athenaeum nyomda alapítójának fia, ifj. Emőkei Emich Gusztáv volt. A házba díszes kovácsoltvas kapun át léphetünk be, az elegáns, a kapualjhoz boltozat- tal fedett térrel kapcsolódó lépcsőház, bár vakolata mállik, még utal a hajdani pompára.

horanszky16-1.jpg

horanszky16-2.jpg

Ezt követően a belső udvarra jutunk, melyet U-alakban fog közre az épület. A lépcsőház udvari falán címer látható, amelyben megjelenik az épület keletkezésének évszáma (1896), a többi szimbólum pedig valószínűleg az Athenaeum kiadóra és Emich családjára utal.

horanszky16-5.jpg

horanszky16-4.jpg

A bérpalota 1913-ban gróf Dessewffy Aurél tulajdonába került, később fia, István örökölte az épületet. Az I. világháborúban Dr. Scipiades Elemér európai hírű szülész-nőgyógyász orvosé lett a ház, aki a II. világháborúban elhunyt. Az államosítás során állami tulajdonba került, az ötvenes években a Fővárosi Zeneiskola Szervezeti Központja működött itt. Ezt követően a lakásokat feldarabolták és kiutalták.

horanszky16-3.jpg

Az épület külső homlokzatát nemrég felújították, a belső homlokzatokra és a lépcső- házakra azonban ráférne egy kiadós tatarozás. Ezek a második világháború előtt voltak utoljára karbantartva, állaguk jelentősen leromlott. Szóval ez az ingatlan is egy időzített bomba, mert a felújítása sokszázmilliós tétel. Ráadásul, ha igaz, 100%-ban önkoris, tehát magánerő nem jön bele. Persze el is lehet adni a bérlőknek a lakásokat, de az az összes gond nyakukba dobása lenne, sokkal inkább érdemes előbb felújítani, és utána eladni a lakásokat pl. Habony Árpádnak (bár neki jelenleg ennél most nagyobb gondja van), vagy más fideszeseknek, stb.

Körmendi Gábor Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr166812091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

putyi8 2014.10.21. 21:15:28

p://www.jozsefvaros.hu/tu_dokumentumok/776_20080227_az_europa_belvarosa_program.pdf
2008. febr. 27. ... Horánszky utca 16. és Mária utca 4. sz. műemléki lakóépületek megújítása és
funkció váltása. / A. Előterjesztő: Csécsei Béla Ellenjegyzés: dr.
süti beállítások módosítása