A mi Józsefvárosunk

247. Jó embert keressünk!

2014. október 09. - SziliBalazs

05.jpgDemokrácia. A görögök találták ki és tudták, mit akarnak elérni vele. Igaz, végül belebuktak. Amikor virágkorát élte, akkor a polgárok szavazhattak, de csak a férfiak, a nők nem, és a rabszolgák sem, azaz a lakosság nem egyenlően szólhatott bele a város, a polisz irányításába. Aminek voltak előnyei és voltak hátrányai egyaránt, de a polgárok megismerték egymás véleményét.

Vajon volt fogalmuk arról, hogy, aki épp a fórumon hallatja a hangját, becsületes vagy nem, jó szándékú vagy nem, jót akar e a polisznak és lakóinak vagy nem? Herczeg Ferenc így elmélkedik emlékirataiban: „Mi tette tönkre Hellasz csodálatosan virágzó életerejét? Kétségtelenül a többségi elv, az a balhit, hogy két tökfilkó több, mint egy lángész.”

Aztán évezredek múltán lett parlamenti demokrácia, majd később az úgynevezett pártdemokrácia. Azaz érdekeket, elveket, értékeket képviselő képviselők hozták a döntéseket a vármegye, a város, az ország ügyeiben. Az egyéni véleményeket felváltotta a frakciófegyelem. A fórum szónoklatok helyébe léptek a központi üzenetek. A gomb- nyomásra szakosodott politikusok, lassan beszélni is elfelejtettek: Kezdjük irigyelni Angyalföld népét (HVG).

joember1.jpg

A hónap „jóembere”: Fazekas Sándor kegyelmes úr almát oszt

Amikor az pártok kevésnek tartották a beleszólásukat a dolgokba a kormányon lévőkhöz képest, megszületett a kampány műfaja, hogy a Másikakra szavazók közül átcsábítsanak híveket magukhoz. Ez vagy sikerült, vagy nem, az emberek, a választók vagy csábíthatók voltak vagy nem! De olyan kampányötlet nem született, ami mondjuk katolikusokat a reformátusok mellé állított volna, ahogy Fradi drukkerek sem lettek Újpest szurkolók óriásplakátok illetve szórólapok hatására. Mert akinek az egyik tetszik, annak nem tetszik a másik és fordítva!

Jó lenne, ha jó emberek vezetnék a világot! Azt, legalább, ami belőle még élhetőnek, lakhatónak, használhatónak megmaradt. Kis közösséget, a települést, a térséget, a hazát. Ehhez az kell, hogy annak tudatában induljunk el a „fülke”, az urna felé – Brecht színpadi játékának címével élve – hogy „ jó embert keresünk”! Mert vannak jó emberek, csak meg kell találni, meg kell választani, ha úgy tetszik, meg kell szavazni őket. Hogy megjavuljon körülöttünk, általunk az élet. Én tudom, hogy Józsefvárosban a baloldali összefogás jelöltjei jó emberek, de vajon a szavazók számára pártlogók mögött látszik az ember?

Tudjuk, kire szavazunk? Aligha.

Feleségem mesélte, hogy egy hölgy örömmel újságolta neki: "A férjére fogok szavazni!” Majd elővette Pál Tibor szórólapját és rámutatott Tiborra: "Rá fogok szavazni, a maga férjére, a Kocsis Mátéra!”

Szili Balázs

***

Milliókba kerültek Kocsis filléres SMS-ei – írja ma az origo.hu. Jelentős összegű, 6,4 millió forintos kártérítést ítélt meg jogerősen a Kúria annak a férfinak, akinek Luciferként aláírt SMS-t küldött Kocsis Máté, majd az erre adott, „köztisztviselőhöz méltatlan" válaszokra hivatkozva elbocsátották az állásából. A jogerős ítélet szerint jogsértően. Most azért egy pillanatra gondolkodjunk el azon, hogy vajon kiféle, miféle ember lehet az, aki önmagának a Lucifer nevet adja?

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr856775517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása