A mi Józsefvárosunk

245. Jártomban-keltemben 15.

2014. október 07. - Amijo

07.jpgDiószegi Sámuel utca 12. - kerti zuhany
Az 1900-as évek legelején épült (1908-ban a tulajdonos, Főző Márton átalakíttatta) lakóház a korábban már bemutatott Dió 14 szomszédja, és a környéken jellemző, leromlott állapotban várja sorsa jobbra fordulását. A ház lakói a sorozatunkban bemutatott, talán legzsúfoltabb környezetben élnek. A várnak is beillő épületben, sok kis alapterületű lakás, egy csendes kis udvart zár közre, aminek kapuját zárni kell a drogosok miatt.

Mivel a Dió-Dugó kereszteződésében, a közeli rendőrkonténer nem riaszt el senkit a drogozástól, a lakóknak kell védeniük kis közösségüket. Sikerül is persze, de a nem kívánt vendégek miatt, gyakran kell a berúgott kaput javítani, zárszerkezetét cserélni.

dio12-1.jpg

A ház állapota a szokásos mondhatnánk, mert a függőfolyósok lassan baleset és életveszélyesek, a tető beázik, a vakolat lepereg a falakról, és a lakások tűzfalas része salétromosodik. Mégis akad valami egyedi. A bejárattól balra lévő épületrész tetőzete annyira tönkrement, hogy az ereszcsatornáig el sem jut az esővíz. A tetőszerkezetről összegyűlő eső, a szigetelt-bádogozott és cserépfedésű rész között, szépen lecsorog, és a faszerkezeten átszűrődve igazi kerti zuhanyként működik.

dio12-3.jpg

dio12-2.jpg

Azon túl, hogy ez kellemetlen annak, aki pont a zuhany alatt lakik, a ház állékonyságának kifejezetten rosszat tesz, mivel az épület mellé lezúduló és alá beszivárgó víz, süllyedést, az pedig repedéseket, beázást, stb. károkat okoz. Ugyanez következett be a Kálvária utca 5. szám alatti társasház esetében, ahol a tátongó lyuk méteres, és még nem tudni, hogy mi lehet a lebetonozott udvar alatt. Ez a probléma kis odafigyeléssel, és a felelősök számonkérésével megoldható lenne, de ehhez Józsefvárosnak felelős és szakértő csapatra van szüksége, és erre csak Mi tudunk megoldást.

Körmendi Gábor Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr686768151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása