A mi Józsefvárosunk

237. Jártomban-keltemben 13.

2014. szeptember 27. - Amijo

04.jpgKálvária utca 5. - újratöltve

A Kálvária utca 5. szám alatti, 1890 körül épült háromemeletes társasház volt sorozatunk első állomása, még augusztusban. Sok minden történt azóta gondolhatnánk, de nem így van. A közös képviselő valószínűleg olvasta írásunk, és lépett az ügyben, de aztán megakadt a folyamat.

A mai napi körutam állomásaként meglátogattam a házat, ha már a múlt hétvégén átadták a Kálvária teret, és a szomszédos Kálvária tér 6. felújítását, és az abban működő Turay Ida színházat. Apropó, Kálvária tér 160 millió, Turay Ida színház, 40 millió, felújításra, patyomkin-homlokzatokra többmilliárd, közben pedig lakóházak válnak lakhatatlanná.

kalvaria_u5-1.jpg

A társasház udvarán augusztusban lettem figyelmes egy a betonfelületen végigmenő komolyabb repedésre. A látvány egyértelműen baleset és életveszélyre utalt, de erre csak nekünk sikerült felhívni a figyelmet. Írásunk megjelenése után nyugtáztuk, hogy elindult valami, mert körbeszalagozták a helyszínt, és némi feltárási-javítási munka is megkezdődött, ami máig befejezetlen maradt.

kalvaria_u5-3.jpg

kalvaria_u5-4.jpg

Megtudtam, hogy esőzés után, valószínűleg az eltömődött, eltört csatornacsövezés miatt, a pincében landol a víz. Az egyik lakó elmondta, hogy néha akár 1,5 méter magasan áll a víz odalent. Ez bizony nem jó hír, mert a lefolyó és összegyűlő víz a talajban lévő apró homok- szemcséket kimossa, és az udvar lebetonozott felülete alatt összeroskadó talaj, üregeket, lyukakat képez. Ezután szépen megreped, majd eltörik a beton, és beszakad minden.

kalvaria_u5-5.jpg

A probléma, mint mindig összefügg a tetőszerkezettel, és az ereszcsatornákkal is, ami ennél a háznál is hagy kívánnivalót maga után. Sajnálatos lenne egyébként, ha a Kálvária utca 5. szám alatti ház nem szükségszerű, és mindenképpen mulasztásból bekövetkező további süllyedése, a Kálvária tér 6. szám illetve a Kálvária utca 7. szám alatti épület károsodásához vezetne. Az épület süllyedése mindkét szomszédos házban süllyedést, ezzel pedig repedéseket okozhat. Ez persze időben történő megoldással kivédhető, de a 2010 óta tartó időszak alapján nem remélhetjük, hogy a jelenlegi vezetés ezt megtenné. Rájuk nem, de egy felelős és szakértő csapatra számíthatnak a Józsefvárosiak, de ehhez csak nekünk van ötletünk, és megoldásunk.

Körmendi Gábor Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr276737119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása