A mi Józsefvárosunk

203. Mátyás téri bajok

2014. augusztus 13. - SziliBalazs

01.jpgHazafelé menet a Mátyás téren vezetett az utam. Egy hölgy lépett oda hozzám és megkérdezte: „Ugye maga az a lófarkas képviselő? Azt mondják Ön szokott segíteni!” Miután tisztáztuk, ki vagyok, arra kért, hogy vegyek részt egy rögtönzött lakógyűlésen, melyet Ő fog megszervezni a Mátyás téren, ahol a lakók elmondhatják panaszaikat. A megbeszélt időpontban elkeseredett, de reménykedő emberek vettek körül.

Igyekszem a panaszokat média konformmá téve az alábbiakban a lehető legpontosabban visszaadni:

  • A Mátyás téren állandó az ordítozás, a focizás, nyáron nyitott ablak mellett nem lehet megmaradni a lakásban az állandó hangzavartól. Miért nem használhatja a lakosság a Homok és Dankó utcában tízmilliókért kiépített sportpályákat? Miért itt rúgják a labdát a járókelőknek, kutyáknak, babakocsiknak? A sportudvart miért nem nyitja ki a kesztyűgyári igazgatónő? Én a 3. emeleten lakom és egyszer sikerült az ablakunkon berúgni a labdát, szerencsére az ablak nyitva volt. Az alsóbb szinteken nem egyszer törtek be focilabdával ablakot, a gyereket. Ugyan van biztonsági őr, de ő azt mondja, nem gyerek nevelőnek van itt.

magdolna5.jpg

  • Rendszeresen iskolaidőben vannak gyerekek a téren, 5-6 évesek, sőt kisbabák babakocsiban éjfél körül. A térfigyelő rendszer ellenére, este már veszélyes haza jönnünk! Szólni már rég óta nem merünk, mert nagyon agresszívak a fiatalok. A rendőrjárőrök sem foglalkoznak ezzel. Az egyik rendőr elmondta, hogy ha egy autó feltörést észlel, vagy egy prostituáltat rajta kap, csak szól, hogy tűnjön el az illető, de nem intézkedik, nem viszi be, mert amire kész minden papírmunka, már kint is vannak, akiket bevitt. Ha bíróságra kerül az ügy, akkor a szabadnapján mehet tanúskodni.
  • Hiába a sétálóutca, a felújított tér, lehetetlen eladni a lakásokat a környéken. A vevő a lakásig el sem jut, amikor meglátja a „búcsút” a téren, ahogy több tucatnyian köpködik a szotyit, elmegy a kedve attól, hogy itt nézzen lakást. Régen – amikor ugyan minden második kapualjban álltak a lányok –, mégis könnyebb volt élni, mert csend volt, nem ilyen zsibvásár, mint most. A prostik eltűntek, de ami helyettük van, az szörnyű! Amikor nem volt sétálóutca, és körbe autózható volt a tér, akkor sem volt ez a ricsajos „klubélet”. Amíg itt voltak a jófiúk, rend volt! Igaz, akkor meg az autók motorjának bőgetésére ébredtünk hajnali háromkor, de nagyobb nyugalmunk volt.
  • A Bauer Sándor utca 5. szám alatt egy üres telek van. Nem tudni kinek a tulajdona. Ott fetrengenek részegen, lövik magukat a narkósok, és az oda hordott szemét miatt, rengeteg a patkány. A Bauer Sándor utcában olyan lepusztult házak vannak, amiket már felújítani sem lehet, csak lebontani. Na, ezek elé díszburkolat kerül. Ratyi házakban, ami éppen csak nem omlik rájuk szoba-konyhás lakásokban laknak az emberek, közös WC-re járnak, miközben az Önkormányzat milliárdok költ el a közterek díszítésére, a látszatra. Először le kellene bontani ezeket az épületeket, emberi lakhatást biztosítani a lakóknak, utána lehetne a köztereket díszburkolatozni, bár azt is jobb volna nem a kis zöldterületek rovására tenni.
  • Behozták a nyári tábort az Orczy kertből a Kesztyűgyárba. Csoportokban viszik őket ebédeltetni. Akik várnak az ebéddel, azok számára semmi program, szerencsétlenek ott állnak a tűző napon. Ebéd után viszik ki őket a térre, az uzsonnát kiviszik tálcán a bódé mellé, az asztalra és onnan a homokozóból érkező gyerekek eszik, koszos kézzel. Még egy lavór fertőtlenítőszeres víz sincsen. Nem hiszem, hogy erről tud az ÁNTSZ.

acs_matyaster.jpg

  • Az jó, hogy nem jöhet be fű, fa, virág autóval. Azonban mi kértük, hogy a játszóteret körülvevő kerítés előtti területen, amit csak felver a gaz, legyen parkoló az itt lakók- nak. Nem engedték. Ez után azt kértük, hogy amikor bevásárlásból haza érkezünk, és majd megszakadunk a cipeléstől, legalább ilyen alkalmakra lehessen ideiglenes behajtási engedélyünk, aztán a parkolást megoldjuk máshol. Ezt sem lehetett. Még a beteg hozzátartozókat is el kell támogatni a szomszéd utcába az autóhoz, mert annyi időre sem jöhetünk be, hogy beültessük a papát, amikor kórházba visszük. Az hagyján, hogy mi nem tudunk bejönni, de a mentő sem tud! Múltkor 20 percig szirénázott, a mentősök kikapták a hordágyat elrohantak a szürke házhoz, elcipelték a beteget a Bauer Sándor utcába, betették a mentőbe és elhajtottak. Súlyos esetben ennyi idő alatt meghal a beteg! Bezzeg Ács Péternek a Közterület felügyelet új vezetőjének itt áll a kocsija most is! Őt beengedik a saját alkalmazottai.
  • A Mátyás tér túloldalán lakók még rosszabbul jártak, a teljes forgalmat mindkét irányú buszforgalommal az ő ablakuk alá terelték. A sarki Magda-ház meg is süllyedt. A közös képviselőjük jelezte is az Önkormányzatnak, kértek statikai vizsgálatot. Végül elhallgattatták őket egy kis felújítási támogatással. A Tavaszmező utca, sétáló utcává alakítása előtt volt egy lakossági fórum, az ott megfogalmazott aggályaink egytől-egyig bejöttek, de hiába mondtuk el, hiába gyűjtöttünk aláírásokat, az illetékeseket nem érdekelte. Amikor 240 aláírást gyűjtöttünk az itt lakók parkolásának megszűntetése ellen, akkor megjelent a Józsefváros újságban, hogy 10 embernek nem tetszett. Az is elhangzott egy alkalommal a főnöktől, attól a szakállastól, hogy „nem képzelik a Mátyás tériek, hogy az történik a téren, amit ők akarnak!” Persze ő, nem itt lakik. Én felajánlottam egyszer a Polgármesternek is, hogy egy hónapra költözzön hozzánk, aztán mondja el a véleményét, hogy jó-e itt lakni. Azt mondta szükségtelen, mert ő is a kerületben lakik és tudja, hogy jó.

Minden panaszt jogosnak érzek. Zajlott és zajlik egy város rehabilitáció, Józsefváros újjáépül, csak az itt élők érdekei, mintha nem esnének elég hangsúllyal a latba. A Mátyás tér átalakításának egyik célja az volt, hogy a lakosságot közelebb hozza egymáshoz. Legyen egy olyan közösségi tér, ahol találkozhatnak. De az itt lakók zavarása nélkül.

kocsis_matyaster.jpg

Természetesen tolerancia szükséges mindkét oldalon, de amikor egy teret tervezünk, kitaláljuk hozzá a funkciókat, mindenkire gondolni kell. Minden panasz kapcsán kérdések merültek fel bennem, amikre mandátumom rövid ideje alatt szeretnék válaszokat kapni, és azokat nyilvánosságra hozni, hogy legalább ezekkel megtiszteljük azokat, akik megválasztják a döntéshozó grémiumot:

  • Mikor és hogyan lehet használni a lakosságnak a sportudvarokat? A sportudvar használatának lehetőségét milyen módon hozza az Önkormányzat nyilvánosságra? Mit lehetne tenni annak érdekében, hogy sportudvar használatának a lehetősége hatékonyabban eljusson a célközönséghez. Ha a jelenlegi használati mód nem fedi az igényeket, akkor hogyan lehetne alkalmazkodni az itt élők igényeihez? Miket kell megváltoztatni ehhez a jelenlegi használati szabályozást?
  • A közösségi ház akkor lenne valóban közösségi ház, ha befogadná azokat a közösségeket, akik valóban közösségként élnek most a játszótér előtti kis ülőkéken. Lehet, hogy ehhez nyitva tartást kell módosítani, ami hasznos lenne mindenki számára.
  • A rendőrség valóban tehetetlen és inkább nem kezdeményez eljárást? Ha ez egyedi eset, és nem valami félreértésből adódó téves kommunikáció, akkor valószínűleg az itt szolgálatot teljesítő személyben keresendő a hiba. Ha nem csak egy személyhez köthető, akkor mit tehetünk annak érdekében, hogy a rendőrség valóban a rend őre legyen a Mátyás téren is?
  • Ki a Bauer Sándor u. 5. telek gazdája? Mit lehet tenni egy járványveszélyt is magába rejtő bűncselekményekben is bővelkedő hellyel itt a város közepén?
  • Tábort szervezni az egyik legnagyobb felelősség. Tábort csak szakértelemmel és gyermekszeretettel lehet vezetni. A táborhoz megfelelő környezetet kell biztosítani, ami az Orczy kertben biztosított volt. A Kesztyűgyár és a Mátyás tér nem alkalmas helyszín.
  • Miként lehetne átgondolni a parkolás kérdését. Mi lehet a módja, hogy a kórházba szállítandó beteg, idős embert be lehessen ültetni az autóba? Hogyan lehetne megoldani, hogy a mentőautó és más életmentő, kármentő járművek bejuthassanak a színhelyekre? Ki a felelős a mentőautók, tűzoltók bejutásának biztosításáért?
  • Mit lehet tenni azért, hogy jobb legyen józsefvárosinak lenni a Mátyás téren lakva is?

Ezeket a kérdéseket képviselői kérdésként felteszem a polgármesternek a legközelebbi testület ülésén. A válaszokat meg nyilvánosságra hozom. Mert ugye "Józsefváros újjáépül”.

Szili Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr786599861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

putyi8 2014.08.13. 15:42:39

Az uj ruha szép és újjászülettünk benne csak az a baj hogy szűkre sikeredett mert még mindig nem lehet hogy JOL erezzük magunkat benne
süti beállítások módosítása