A mi Józsefvárosunk

178. Képvisel a testület...

2014. július 02. - akoskomassy

06.jpgÉs akkor most röviden a múlt hét szerdai testületi ülésről. Az idei józsefvárosi közigazgatási szünet előtti utolsó képviselőtestületi ülést azzal harangozta be a június eleji ülésen a polgármester úr, hogy rendes ülés lesz. Egy eredetileg június 25-én reggel 10-re meghirdetett KT ülés hatályos szabályaink szerint azonban nem lehet rendes, ugyanis az említett szabályozás azt rögzíti, hogy havonta egy rendes ülést tart a KT minden hónap első szerdáján 15 órai kezdettel.

Az is sejthető volt, hogy nem lesz kész és a döntéshozók számára hozzáférhető egy héttel az ülés előtt minden előterjesztést. A meghívót a 25-i ülésre 20-án pénteken küldték ki. A napirendi pontoknak pedig több mint felénél a meghívó kiküldésekor még hiányzott az előterjesztés, több lényeges anyagot pedig a végül 25-én reggel 8:00 órára meghirdetett üléshez 24-én kedden este fél tízkor tettek olvashatóvá. Ez lényegében azt jelenti, hogy az anyagok jelentős része helyszíni kézbesítéssel jutott el döntéshozókhoz.

Ilyen majdnem helyszínen kézbesített volt a költségvetési átcsoportosítás, a Corvin Sétányt üzemeltető kft. tőkehiányának a pótlása, a Közösségi Házakból, a JóHírből és a gyermeküdültetésből összegyúrt Zrt. alapítása körüli iratok, a nemzeti mobilfizetési mutyi Józsefvárosra eső része, és a kegyeleti rendelet.

horbath_m_ter1.jpg

Közben azért újjáépül (?) a Horváth Mihály tér is...

Az óvodavezetői pályázatokkal kapcsolatban nem volt tartalmi kifogásra érdemes mulasztás. Szomorú tapasztalat viszont, hogy senki nem küzd ma azért, hogy óvónő, sőt még azért sem, hogy óvodavezető legyen. Józsefvárosi aktualitás: két év múlva összevonják Józsefváros óvodáit és egy intézményként működnek tovább… - az illetékes alpolgármester ezt most jelentette be. Az indoklás a szokásos: hatékonyságnövelés. Hiszem, ha látom.

A testületi ülés egy epizódja volt a társasház-támogatás. Szemben az előző ülésen kiírt energiahatékonyságot szolgáló társasház-felújítási pályázattal itt 48 millió forintot javasolt az előterjesztő, nem 10 évre tördelten, hanem egy összegben kifizetni. Ezúttal nincs pályázat, előre kiszemelt juttatást kapnak a kiszemeltek. És, hogy kik azok? A kisebb tétel a Népszínház utca 22. szám, ahol a homlokzat része egy a sörkészítés és a sörivás dicséretét hirdető három mezős mozaikfríz. Ennek restaurálását feltétlenül szükségesnek ítélte az előterjesztő, miután fővárosi pályázati pénzből 8,7 milliót már összekalapoztak. Józsefváros Önkormányzatának ez így 5 millió forintjába fájt.

A másik kiszemelt a Nemcsák Károlyhoz kötődő Turay Ida Színház, amelyik beköltözött a Kálvária tér 6. szám alá, a Ruttkaiba. Tevékenysége még nem indult el, de a Kálvária tér 6. mintegy 53%-ban önkormányzati tulajdon, s megkeresésük alapján megállapította a Kisfalu(!), hogy azonnali, sürgős javításra szorul a tetőfödém. Ez mintegy 43 millió forintba kerül.

A Népszínház 22. szponzorálásának a nem hivatalos magyarázata alighanem az, hogy talált a társasház egy jó kijáróembert, aki még alighanem azt is beleszőtte lobbytevékenységébe, hogy a korábban józsefvárosi Főzdefeszt nevű sörünnep idén először átköltözött Budára.

A Kálvária tér 6. bőkezű megtámogatása kapcsán arra a kérdésemre nem tudtak meggyőző magyarázatot adni, hogy az épülettől mintegy három méterre még EU-s fejlesztési forrásból megvalósuló Magdolna Negyed Program III közel négymilliárd forintos büdzséjébe miért nem lehetett beletervezni a Kálvária téren álló színház födémszerkezetét. Elmondtam, hogy persze tudom, hogy a Kálvária tér 6. már éppen kívül esik a Magdolna-negyeden, csak mellesleg jegyzem meg, hogy a Magdolna-negyed „hivatalos határain” kívül esik a Tavaszmező utca Koszorú utcától befelé eső része, vagy – ha nagyon szigorúan vesszük – kívül eshet részben a Kálvária tér is és a Fiumei utca és a Dobozi utca között fekvő terület is. Sőt, egyszer régen még olyan döntés is született, hogy hivatalosan nem része a negyednek a Teleki tér sem.

Ezeknek a határövezeteknek a bevonása alighanem azért nem okozott problémát a Magdolna Negyed Program III tervezésekor, mert jó előre gondoltak rájuk. Persze, hogy nem okozott volna gondot a színház betervezése sem, csak elfelejtették. Utólag pedig valóban nem lehet teljesen új épületeket bevonni egy már elbírált EU-s fejlesztési programba.

Komássy Ákos

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr116468105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása