A mi Józsefvárosunk

177. Szubjektív összefoglaló

2014. július 01. - ReveszM

03.jpgAz előző posztban említésre került SZOBA A NYOLCBAN c. rendezvény, én ehhez fűzném hozzá saját észrevételeimet. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! - ezzel fejezte be a TASZ a film bemutatójára szóló invitálást, melyet minden önkormányzati képviselő megkapott. A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tagjaként kötelességem volt részt venni a rendezvényen. Másként meg azért, mert minden hasonló összejövetelen új információkhoz lehet jutni, a szakemberektől is, meg a laikusoktól is.

A film bemutatóján megtelt a terem, elsősorban fiatalokkal, akik alighanem segítők, két függőt lehetett azonnal kiszúrni, egyikőjük a fórumbeszélgetésben mint rendszeres fogyasztó vett részt.

Szubjektív összefoglalóm a rendezvényről:

  • A dizájner drogok olcsóbbak, és változó összetételük miatt veszélyesebbek is, használatuk naponta 10 fölötti szúrást jelent.
  • A gyakoriság miatt a fogyasztók és a dílerek közel kell, hogy éljenek egymáshoz.
  • A józsefvárosi drogosok nem örömszerzésként "cuccoznak", mint a gazdagabb kerületekben élők, számukra a nagyobb kiadás a tű.
  • A tűt akkor dobálják el, amikor éppen beszúrták, és a szúrás után bekövetkező percekben, amikor vizionálnak, hallucinálnak, nem igazán tudnak magukról.
  • A tű nagy kincs, az éjszakában, amikor se tűcsere, se gyógyszertár, 500 forint körül van az ára.
  • A józsefvárosi drogosok száma kétezer fölötti, többségüknek nem jó ez az állapot, de nincsen olyan intézményrendszer, amely képes lenne ilyen tömegen segíteni.

A film nagyon korrekt, az egész rendezvénynek konstruktív volt a hangulata.

Amiben mindenki egyetértett:

  • az eldobált tűket össze kell szedni, nem normális körülmény tűkkel találkozni utcán, játszótéren, lépcsőházban,
  • a Kék pontra és  a tűcserére szükség van,
  • a kerületi drogosok egészségügyi ellátása önkormányzati feladat,
  • a filmbe beillesztették Ferenc Orsolya megjegyzését belövőszobáról, ennek pozitív visszhangja volt.

Lehet, hogy egy belövőszoba is segítséget jelentene, erre hegyezték ki a TASZ-osok a filmet is, és a beszélgetést is, de nekem magánvéleményem, hogy ez a NEM dizájner drogosok segítsége, hiszen aki naponta tízszer szúr, és 1 óra a hatás, az akár be is költözhet a belövőszobába.(De azt is megértettem, hogy a belövés utáni percek önkívületi állapota miatt igyekeznek elrejtőzni a szerhasználók.)

Azt hiszem, a legnagyobb baj a tűcsere megszűnése lesz. Ahogyan az önkormányzat felépített egy visszatérési útvonalat a kerületben hajléktalanná váltak számára, ugyan így fel kellene építeni egy hasonló rehabilitációs rendszert a drogosoknak. 

P.S.: A Kék pont a IX. kerületben nem végez tűcserét. 

Révész Márta

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr636463871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prokontra 2014.07.01. 20:34:37

A teljesség igénye nélkül egyetlen megjegyzés: látásból ismerek olyan droghasználót, aki reggelente tű után kutat az utcán. Ó, magasságos önkormányzat, szakértő képviselők, tisztában vannak azzal, hogy mit tesznek???

ultimahora1 2014.07.02. 12:11:44

Ez az egyébként korrekt beszámoló nem tesz mást, mint hogy "rehabilitálja" azt a politikai téveszméktől, a legócskább populizmustól és az elszabadult szakmai inkompetenciától vezérelt totális felelőtlenséget, amivel negyedünk és környéke egy közegészségügyi katasztrófa szélére sodródott.
Igen, korrekten ismerteti azt, amit a Kék Pont (ez a nevük, és nem Kék pont) korábban már szakmailag jóval argumentáltabban, és nézetrendszerükben egymástól független szakértők által is axiómaként kezelt alapvetésként szögeztek le: szemellenzővel és elvakult erőfitogtatással nem lehet össztársadalmi kérdéseket rendezni.

Azt pedig, hogy ennek a összetett kérdésnek speciális leágazását, amit mi vetettünk fel, hogy ti. történetiségükben és szociológiai okozati struktúrájukat tekintve milyen folyamatok vezettek odáig, hogy "kis térségünk" éllovassá ugratott elő ezen a dicstelen listán, s hogy a panaszáradatban mely e kérdést elönti, a bérlakáskérdés negyedszázada befagyott alvadt struktúrái szóba se kerülnek, nos, ezeken már nem csodálkozom. Ez ugyanis egyike azon számos kérdésnek, melyben - "oldalaktól" függetlenül - megegyeznek az egymásra vicsorgó pártok, akik mindenkor készek életüket és vérüket(vitam et sanguinem) áldozni "elveikért," de hát az aranytojást tojó tyúkot - ezt meg kell, hogy értsétek kedves polgártársaink! - mégse vághatjuk le, holmi politikai purparlé kedvéért. Márpedig a bérlakásügy - benne a drogosokkal és más féllegalitásba taszított társadalmi rétegekkel és állapotokkal - ilyen kérdés, és tulajdonképpen megértem a képviselőnőt és társait, hogy effajta kérdésekről nem is igen bocsátkoznak vitába. Láthatóan egymással sem, de e "féllegális" népséggel meg aztán egyáltalán nem; s ez, szintén "oldalfüggetlenül," oly mélyen befészkelte magát a tudatukba, hogy cselekedeteiknek már gesztusértéke sincs.

S csak látszólag kanyarodok el eredeti mondandómtól, amikor a tegnap délutáni - a kerület leghírhedtebb drogtanyájának is "otthont" adó - a Magdolna 12. alatti bérház felújítási munkálataival kapcsolatos viharos fórumról ejtek egy-két szót. Tényleg csak vázlatosan, hisz' ennek a háznak van, nem is egy, hivatott lakossági szószólója, és saját blogjukon, a maguk riasztó valójában tárják fel az ottani körülményeket.
Én csak mint meghívott "ősmagdolnás" díszelegtem körükben, s a - felelősséggel mondom - katasztrofális körülményekkel kapcsolatban, csak azt a kérdést feszegettem, melllel, "tapasztalati szakértői" minőségemben, bizalmukkal megtiszteltek. Ez pedig - a nálunk anno sikeresen megvalósított "drogelhárítási akció" mellett - nem volt más, mint annak az állításomnak nyilvános bizonyságtétele, hogy a lakókat a felújítás tartamára, igenis, el lehetett volna helyezni a számos-számtalan üres lakásokba, kivált azokat, akik maguk is kezdettől ezt a megoldást szorgalmazták.
Erről, s még megannyi őket sújtó csapásról, mindenki olvashat a nemrég indított blogjukon, ezért én csak annyit szögeznék le újfent, hogy ezúttal sem láttam egyetlen önkormányzati képviselőt a helyszínen, bár a területtel foglalkozó hivatalosok, asszem, teljes számban ott voltak.
És persze, t.képviselőink - ahogy bérlőtársaimnak - nekem sincs további kérdésem önökhöz. Tudomásul veszem, hogy a nagy kasztosodási folyamatban, melyben a "rendi társadalom" értékrendje kezdi újra "méltó helyét" elfoglalni a társadalmi konszenzusban, nincs párbeszéd, legfeljebb odavetett kegyek és alamizsna.
(Ha szabad megjegyeznem, én még - utórezgéseiben legalábbis - emlékszem e rendies társadalom végvonaglására. Nem voltunk épp' kivetettjei, sőt; mégis azt mondom, épelméjű ember elborzad, még a kísértésétől is.)

(Ceterum censeo: "gondoljátok meg...")
süti beállítások módosítása