A mi Józsefvárosunk

176. Kék Pont kapcsán…

2014. június 30. - Amijo

07.jpgavagy a mai érdekképviseleti rendszer vakfoltjai és tévképzetei

Amikor a csütörtöki SZOBA A NYOLCBAN c. rendezvényen a moderátor, Bombera Krisztina azt kérdezte, hogy van-e itt valaki az önkormányzat részéről, aki reflektálna az itt, több hozzászóló szájából is elhangzott észrevételekre, akkor – ahogy ez majd' mindig lenni szokott – "egy csak egy" személy "volt talpon a vidéken," Révész Márta képviselő asszony.

Ő, akit mostanában – magamat is beleértve – annyian bírálunk "nem eléggé vérre menő" hozzáállása miatt, de aki mégis mindig ott van a különféle fórumokon, s szerintem az önkori presztízse,(?) ha még ő sincs ott, végképp a "zöld, mínusz egyketted" alá süllyed –, bár a dolgok mai állása szerint, ez úgyszólván senkit sem érdekel.

És könnyű lenne most, a képviselő asszony nekem szóló, egyébként visszafogott kritikájára válaszolnom, amelyben a bérlői jogviszonyrendszer és az abban fellelhető elsöprően nagyszámú droglerakat és búvóhely közti összefüggésrendszerre próbáltam rávilágítani, de nem teszem. Nem teszem, mert részben már ott reflektáltam rá néhány szóval, s mélyen hiszem, hogy a képviselőnő is tudva tudja azt, amit ma már úgyszólván mindenki, hogy ti. az önkormányzati lakások – legyenek bár lakottak vagy "üresek," – a "leg megbízhatóbb" drogtanyák, amelyekre egyébként minden rendű-rangú "bújdosó" bizton számíthat. (A röhej egyébként az, hogy ennek felemlítését, "balos" civil társaim, nekem komolyan felróják, és autoriterséggel, sőt "minidiktátori" ambíciókkal vádolnak. Persze ettől még nem veszek "jobbkanyart," vagy mit. Konkrét javaslataikat pedig – melyekből eddig még egyet se láttam – változatlanul nagy-nagy érdeklődéssel várom.)

drog2.jpg

Leírtam már ezt százszor, s – legalábbis ezeken az oldalakon – a franc se fog ezzel foglalkozni, hacsak valami újabb szempont fel nem merül ebben az évtizede tipikusan "hot potato" ügyben. (Jelzem, annak aki ott volt, lehetetlen, hogy fel ne merültek volna "újabb szempontok," még ebben a szűkebb értelemben is, de ezt most hagyjuk.)

A kínos az, hogy senki sem volt ott az önkori részéről, s bár az ellenzék (mondjuk így) neutrális magatartását, tanult kollégám, Bódis Lajos, nálam már szakszerűbben elemezte, azért – már csak ezen cikk kapcsán is – megkérdezném én is, hogy hol vagytok ti akkor, amikor "nyilvánosan dörög az ég"? Hol akkor, amikor, "elterelő hadmozdulatok" és méltatlan letorkollások között kínlódunk a fórumokon, ahol nekünk, a "lakosságnak" akarják megmondani, hogy mit kérdezzünk, egy különben nekünk rendezett fórumon.

Vagy akkor, amikor a négymilliárdos program házainkhoz kiszállt "szakértői", még az MNP1-et sem tudják megkülönböztetni a "kettőtől", s a kérdések zömére, az "ez most nem tartozik ide," impertinenciájával válaszolnak, s a kincstári fotós siethetnékje szabja meg az "audiencia" tartamát. S egyébként is a méla undor ütközik ki a nekünk be se mutatkozó hölgyek-urak arcán, akik, kultúrfölényük biztos tudatában, felhúzott orral, köszönés nélkül távoznak ebből a mocsárból. Na szóval, hol vagytok ilyenkor?

drog1.jpg

Ehhez képest Révész képviselő asszonnyal, ha nem is igazságtalanok, de méltatlanok vagyunk néha, hisz ha szóban egyre kevésbé nyilvánul is meg, de – ezt tanúsíthatom – "tettleg" még mindig ő az, akihez bárki, úgyszólván bármikor odamehet, és elmondhatja neki panaszát. Hogy egyébként manapság milyen eredményességgel jár el a rábízott ügyekben azt – bevallom – nem tudom, de azt igen, hogy a közelmúltból erre számos pozitív példát hozhatnék elő.

Ám azt, hogy most ez hogyan van, nos, erre csak azért nem tudok válaszolni, mert mostanság senkit, semmiféle képviselőhöz nem küldözgetek, mert kb. annyit ér, mintha a római pápához küldeném őket. (Valszeg nem esik le nektek, hogy ezzel a mentalitással,minden nagyívű koncepciótok dacára, a "bűvös körből" való biztos kilépőt váltjátok meg.)

S bár tudom, hogy gúzsba kötött lábakkal nehéz táncolni, de azt is – személyes tapasztalatból –, hogy a képviselő hölgyek-urak semmitől nem irtóznak annyira, mint néhány valóságos és igenis, egyes személyhez vagy kisebb csoporthoz köthető, konkrét ügy végigvitelétől. És kár, hogy azt a hamis ideológiát, amit a mai vezetés immár szalonképessé tett, hogy ilyen "alantas" tevékenység nem illik egy valamire való képviselőhöz, aggály nélkül magatokéivá tettétek. Erre csak azt mondhatom: nekik könnyű, és nem csak azért, mert azt hiszik, hogy a pünkösdi királyság örökké tart.

De a mostani politikai szelek, melyeknek szárnyán vígan vitorlázik az "ostobák hiszekegye," a populizmus, nem nektek kedvez, hanem nekik, s – locsogjanak bármit is szemforgatva Istenről és Hazáról – ezeréves értékekkel mennek szembe. Nos, ezek a szelek egyszer elállnak, s a beállott szélcsendben nem ők, de ti álltok ott kiszáradt torokkal és üres kézzel üres ég alatt. És hogy lehet-e széllel szemben pisálni, nos, hát egy kissé bajos. De még az is jobb, mint gyáván beszarni...

ultimahora 2014.06.29.

***

A fenti – és igencsak kritikus – észrevétel kommentként érkezett a blogra. Régi, állandó kommentelőnk írta, mi pedig ezúttal is ajánljuk mindenki szíves figyelmébe. (a Szerk.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr906461695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása