A mi Józsefvárosunk

174. Csillagos házak 2.

2014. június 26. - cbfm

05.jpgA Csillagos házak című poszthoz érkezett egy komment, amelyben vajdapeterutca azt firtatta (jogosan), hogy a Csillagos házak program szervezői – az érintett kerületek polgármesterei között – megkeresték-e a józsefvárosi polgármestert is, merthogy a sajtóhírek szerint csak a VII. kerületi polgármester vállalta az együttműködést a programmal, a többiek válaszra sem méltatták a szervezőket.

Ígéretemhez híven a Humánszolgáltatási Bizottság – melynek nem képviselő tagja vagyok – ülése előtt szóban jeleztem Zentai Oszkár bizottsági elnöknek, hogy a napirend végén adja meg a lehetőséget egy kérdés feltevéséhez. Erre azért volt külön szükség, mert ilyen nincs alapvetően beiktatva eme remek bizottság remek munkarendjébe. Szokás szerint a meghirdetett napirendtől eltértünk, mert nem készült el két képviselő-testületi előterjesz- tés időben, így azokat nem tudtuk megtárgyalni…

getto2.jpg

Mindenesetre az ülés végén feltehettem a kérdésem, melyet az alább idézek a válasszal együtt (sajnos átfogalmazták I./3. személybe, így ez nem valódi szó szerinti jegyzőkönyv, ahogy én azt kértem, de legalább van. És még csak 15 napot sem kellett várnom rá…)

***

Dátum: 2014. június 26. 15:36
Tárgy: Humánszolgáltatási Bizottság 2014.06.23

Tisztelt Camara-Berenczki Ferenc Miklós Úr! Mellékelten megküldöm a bizottsági ülésen elhangzott képviselői kérdést.

Camara-Bereczki Ferenc Miklós

Bizonyára sokan tudják, 1944. június 21-én két polgármesteri rendelettel, az akkori székes fővárosból közel 200 ezer zsidó honfitársat tereltek csillagos házakba, mely házakat Dávid csillaggal jelöltek meg. Tegnapelőtt volt ennek a 70 éves évfordulója, és ez alkalomból van egy társaság az OSA archívum ez nyílt társadalom archívum, melynek kezdeményezésére, előző napon több ilyen ház nyitott kapukkal várta az érdeklődőket különböző programok keretében. Bizonyára sokan tudják, a VII. kerületben, Erzsébetvárosban, illetve a XIII. kerületben, Újlipótvárosban volt a legtöbb zsidó honfitárs, emellett Józsefvárosban is sokan éltek. Egy Nol.hu cikkben azt olvasta, hogy az OSA Archívum igazgatója Rév István XIV. kerületi polgármestert kereste meg azzal kapcsolatosan, hogy kíván-e együttműködni ezen kerületek a programmal. A kerületek közül belátása szerint csak VII. kerületi Vattamány Zsolt mutatott készséget erre. Azt szeretné megkérdezni, hogy dr. Kocsis Máté polgármester urat megkeresték-e ezzel kapcsolatban, és válaszolt-e, egyrészt ha válaszolt, akkor részt vettünk-e ebben, milyen formában, és ha nem, akkor pedig miért nem.

Sántha Péterné

Tudomása szerint minden Polgármester Urat érintő levél eljut hozzá másolatban, nem kapott Polgármester Úr ilyen levelet. A Főépítészi Irodával, két héttel ezelőtt beszélgettek arról, hogy a Teleki téren is van ilyen úgynevezett csillagos házuk. Ha kaptak volna felkérést, akkor természetesen csatlakoztak volna hozzá, mint ahogy a tegnapi napon 10 nyugdíjas utazhatott ki a Strasshofi pályaudvarra a holokauszt zarándoklat keretében, amelyet alpolgármesteri keretből támogatott, és Józsefváros szalagját fölkötötték a nagy zászlóra, ugyan úgy mint előző évben. Minden ehhez hasonló elképzeléshez szívesen csatlakoznak, de nem jutott el a Hivatalhoz.

Zentai Oszkár

Megköszöni a választ, amennyiben további felvetés nincs a bizottság tagjai részéről, megköszöni a munkát, a bizottság ülését 14,52 órakor bezárja. 

***

Summázat: Sántha Péterné szerint minden Kocsis Máténak címzett a hivatalba eljuttatott megkeresés átfut az ő kezén. Szerintem meg nem. Igazából semmi konkrétumot nem sikerült megtudni a témával kapcsolatban. Hogy ennek a végére járjak a következő lépés az lesz, hogy megkeresem Rév Istvánt – vagy ő „Sántha Péternéjét” – és megtudako- lom, megkeresték-e a programmal kapcsolatban Kocsis Mátét vagy a hivatalt.

CBFM – Józsefváros, Magdolna negyed

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr306422327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása