A mi Józsefvárosunk

121. Lakossági szemmel

2014. március 21. - Amijo

Néhány szó a lakáspályázatokról, lakossági szemmel

A napokban érkezett egy komment Szili Balázs Lakáspályázatok Józsefvárosban című írásához. Ennek most megkaptuk javított, szerkesztett változatát, így most már külön posztként is megosztanánk a Nyájas Olvasóval. Itt is van, tessenek parancsolni!

***

Írásod, mely a ma szokásos sárgalázas handabandával szemben a tények kíméletlen nyelvén szól, s mely részben – szintén merőben szokatlanul – a "saját portánk előtti söprésre" is példát mutat, kérlelhetetlen pontossággal világítja meg a teljes szétesés felé tántorgó bérlakás-helyzetet, benne az ellehetetlenedett és kiszolgáltatott emberi élhetőséggel.

Ezúttal is hangsúlyoznám, hogy a bérlakáshelyzettel foglalkozó írások sorában változatlanul nem kap elég hangsúlyt az a tény, hogy – szakszerű felmérés hiányában nélkülözött pontos adatok híján – tök reménytelen egy hiteles lakásgazdálkodási struktúrát kialakítani, s így a legjobb szándékról is csak azt mondhatjuk, hogy a pokolra vezető út is azzal van kikövezve...

mlp3.jpg

Erre most nem is vesztegetnék több szót, számos helyen számtalanszor leírtam ezt már, de! A lakáspályázati rendszerrel kapcsolatban általad is felsorolt hat irányadó szempont- hoz hasonlóan, én is felvetnék néhányat, a lakásállománynak az egyes lakásokban élők tényleges lakhatási jogállását illetően, melyről az önkormányzat szerződtette vagyon- kezelőnek nincsenek valóságos ismeretei, ill. akinek mégis, az annál rosszabb... Tovább megyek. Az önkorinak – felelősségem tudatában mondom ezt – a lakások valódi számáról sincs pontos tudomása. (Van pl. olyan lakás is, melyet mi – a Programban dolgozó bérlők – "ástunk elő" a teljes ismeretlenségből, s mely ugyan kissé vizenyős, de korántsem valamely eredendő műszaki fogyatékosság miatt. De a Statisztikai Hivatal adatai sem egyeznek az önkoriéval...

S a hat szempont? (Lehetne hatvanhat is, de most csak ennyit.)

  • Tudja-e az önkori, hogy hány "fantombérlője" van?
  • Hogy hány jogellenesen lakó albérlője van?
  • Hogy a - sokszor több bérlemény bérlői jogosultságával bíró "álbérlők," virágzó feketepiaci börzéjén, az önkorival ellentétben - egyáltalán nem veszteséges a bérleménybiznisz?
  • Hogy "öröklési ügyekben" rendszeresített (lakossági) hamis tanúvallomások döntenek bérbeadási ügyekben?
  • Hogy hány korlátozott cselekvő- és ítélőképességű, nem egy esetben ön- és közveszélyes személy boldogítja "teljes értékű" bérlőként lakótársait?
  • Hogy az üres- és befalazott(!) lakások "kezelésének" törvényes kritériumai teljességgel tisztázatlanok, és hozzá nem értő, felelőtlen és jogtudatlan személyek kényére-kedvére van adva?

S folytathatnám még.

A fenti hat ponttal kapcsolatos fogalommeghatározásokba, most nem mennék bele. A fantom- és "álbérlő" fogalmának kifejtésétől,  vagy  az albérlői szisztémának az önkor- mányzati bérlői rendszerrel való szemantikai és jogi szempontból való totális összeegyez- tethetetlenségétől – puszta kíméletből – most eltekintenék. Ahogy a gyámügyi szervek felelősségrészétől is, a  szociális támasz és felügyelet nélküli korlátozott ítélő- és cselekvő- képességű személyeknek a bérlői jogállása körüli anomáliákban. És – bár lakáspályázatok- ról van szó – ezúttal az "üres lakások" ezres nagyságrendű szégyenfoltjának ügyét sem taglalnám hosszabban.  

A bérlakásrendszer egyes elemeire vonatkozó óvatos korszerűsítési javaslatainkat ugyanis – melyben mindezt részletesen kifejtjük – egyszer már elfogadta az önkori, sőt, meg is valósította...  Mármint a nevetséges és szánalmas paródiáját mindannak, amit mi javasol- tunk, s amit, miután kegyesen jóvá is hagyott, majd nyilvánosan meg is hirdetett, – a Munkáért Lakhatást Programmal együtt – mélyen elásott. (Lásd még a polgi által páratlan sikernek" nevezett, milliókba került bérleményellenőrzés máig tagadott kudarcát.)

budahazy_soos1.JPG

Balázs, mint tudod, nem személyes vagy (pláne!) politikai szimpátiából fordultunk hozzád néhányan közülünk, hanem mert úgy láttuk, hogy az egész díszes képviselői karból, egye- dül, te "szállsz le" időnként hozzánk, "gyalogbérlőkhöz." Most, hogy nem tudtál legutóbb eljönni az MNP3 kezdődő munkálatait beharangozó "önkormányzati bejárásra" - mely különben nem is a te dolgod lett volna - a pár perc alatt ledarált programütemezést követő lakossági kérdésekre adott, "ez nem programfeladat!" válaszoktól kissé elbizonytalanodva széledtünk szét.

Pedig – az MNP 1-2-ben elmulasztott vagy hibásan kivitelezett műszaki beruházásokon kívül – jócskán lett volna a fenti írásod témáját is erősen árnyaló, új szempontokra is rávilágító, gyakorlatias jellegű problémahalmaz, ha ez a fentebb sorolt pontokból is nem lenne eléggé világos. S bár valójában nem te vagy a "hivatalos" képviselőnk, hanem Kaiser József, őt – állítson bármit is – itt még soha senki nem látta, s különféle ügyekben tett ígéreteit, beleértve egy pályázati ügyet is, melyben engem hagyott a vízben, soha nem váltotta be.

Így hát nem tehetünk mást, mint, hogy a jelenlegi – a te mostani témádat is erősen érintő – ügyben is veled szeretnénk konzultálni. Mint tudod – afféle muszájherkulesként – kénytelen vagyok időnként, nincstelen lakótársaimnak, jobb híján, magam szolgálni jogi jellegű tanácsokkal, legalábbis addig, míg a tíz-húszezer forintos ügyvédi óradíjat nem tudják megfizetni.

Nos, most – a kilakoltatási ügyek mellett – elsősorban néhány olyan ügy van napirenden, melyekben a jogellenes albérlői létbe kényszeredett bérlők számára teendő, – több jogforrásra is alapozott – pragmatikusan is kivitelezhető javaslatcsomaggal állnánk elő. (Sajnálattal kell mondanom, hogy e törvénytelen ügyletekhez asszisztáló személyeknek – legyenek "külsősök" vagy akár "belsősök," – nincs "javaslatcsomagunk".)

És ha már ennyire belemelegedtem, itt kérek elnézést azoktól a lakótársaimtól, akik felrótták nekem, hogy mért nem vállaltam az ő képviseletüket is villámkárügyben. Hát láthattátok most itt a házban az "illetékest," aki hetet-havat összehordva nem átallott nyolc hónap után "türelemre" inteni egy fél éve lejátszott ügyben, melyet egyébként szintén Szili képviselő úrral kardoztunk ki. Most csak azt mondhatom, hogy a folyamatban lévő ügye- inkbe is megpróbáljuk őt belerángatni, csak győzze.

Addig is nagyon kérem a társaságot, hogy ne nekem kívánjon mindenfélét a meghiúsult alagsori helyiség miatt, mely – ha így megy tovább – újabb ötven évig gondoskodik lakásfalaink nedvesség-utánpótlásáról.

És legközelebb menjetek ti a Kaiser úrhoz...

Budaházy Gusztáv, választott lakossági képviselő
Magdolna-negyed

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr465872344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása