A mi Józsefvárosunk

100. Rákóczi tér – játszó tér

2014. január 22. - ReveszM

04.jpgSok-sok évvel ezelőtt – megvan az már huszon is –, az akkor még Németh utcainak nevezett iskolából az iskolaotthonos kicsik egy-egy órát a Rákóczi téri játszótéren töltöttek.  Most a gyerekek visszakaptak egy falatka játszóteret. Képviselő-testületi ülésen megkérdeztem, nem kellene-e kerítés a játszótér és a csarnok előtti kikövezett rész közé, hiszen oda a felhajtóból következően autók állnak be.

A mellékelt választ kaptam, oda autók nem mehetnek.

Ami jó, hogy megtudtam, a bejárat előtti rész a tűzoltók számára készült, ne legyen szükségük rá. Ami nem jó: a játszótér nincsen bekerítve. Csak akkorka kerítés, vagy magas sövény kellene, ami megakadályozza, hogy a csöppek váratlanul kiszaladjanak a területről.

rakoczi_ter-1.jpg

Ami jó (2): a játszórész és a zöld, növénnyel beültetett részt gondos kezek fakockákkal választották el, védve a gyerekeket az eséssel járó sérüléstől. Ami nem jó (2): a játszótér másik oldalán, a kövezett gyalogos úttól való elválasztásra kiemelkedő kőperem került. (Nézze meg a gyerek, hova esik…)

Arra járva megnéztem a körbeaszfaltozott fákat is. Akkurátus munka. Faültetéskor külön vízbevezető csövet raknak a a gyökerekhez, amelyik segít vízhez juttatni a fát. Kivéve a Rákóczi teret, itt még a lehetőségét is megszüntették, hogy akár egy csepp víz leszivároghasson.

Azt eddig is tudtuk, hogy ezen a téren a kivitelezők különösen háklisok a fákra. Újra kellett terveztetni, merthogy az első terv jóval kevesebb fát hagyott volna meg. És a kivitelezés során valahogy az egyik legszebb fa is eltűnt. Most a maradékkal akarnak végezni. Tény, hogy a fák nem olyan szögletesek, és szabályosak, mint a METRÓ lejárók, és nem is olyan hideg-rideg érzetet keltenek, mint a tér közepére öntött kövek. Nem lehetne a tervezőket is megbarátkoztatni végre a fákkal?

rakoczi_ter-2.jpg

Csak megjegyzem, hogy a Corvin sétány területén tetőkertek is vannak. A fák és a bokrok nem száradnak ki, és az alatta lévő helyiségek nem áznak be. Szóval az sem elfogadható érv, hogy a tér fáitól félteni kellene a földalatti objektumot.

Révész Márta

***

Melléklet:
* A Rákóczi téren kialakított játszótér környékének gépjárműforgalmával kapcsolatban - 2014. január 7. (Rimán Edina jegyző tájékoztatása képviselői kérdésre)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr125775037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása