A mi Józsefvárosunk

88. Fenyőfaosztás

2013. december 28. - SziliBalazs

01.jpgSok-sok évvel korábban, december 24-én dél körül, egyre többen toporogtak a fenyőfaárusok közelében, várva az árusok távozását, akik hátrahagyták a satnyácska, eladatlan fáikat. A fenyőfaosztás önkiszolgáló módban zajlott akkoriban. Akinek esetleg nem jutott volna, annak letört egy nagyobb ágat az, aki szerencsésebb volt, így egy kis fenyőillatot, mindenki vihetett a szobájába Karácsony Szent Estére.

Egyszer csak valaki kitalálta, hogy a maradék fákat el kell szállítani. A szociálisan érzékeny árusok persze szétosztották fáikat a zárásra váró téblábolók között, de ők voltak kisebbségben. Az ingyen fára várók általában hoppon maradtak. Voltak olyan árusok, akik kifejezetten élvezték, hogy néhány nyugdíjas, mint a kenyérleső, vágyakozón nézi a teherautóra felpakolt fákat. Egyszer, amikor már vásárló nem volt, csak néhány kopottas öltözékű ember lófrált a faárusító hely környékén és a teherautó még nem érkezett meg, az árus egy baltával, akkurátusan aprítani kezdte a fákat.

faosztas1.jpg

- Ha úgyis csak felvágja, inkább adja nekem! – szólt egy idős asszony.
- Majd ha kifizeti! – volt a lakonikus válasz.
- Nincsen pénzem! De magának mindegy, hogy felvágja, vagy nekem adja! Kérem, szánjon meg, hadd legyen karácsonyfám!
- Nincs pénz, nincs fa! – szólt az árus, és kaján vigyorral az arcán, lesújtott a baltával. Miután a néni arcán lecsordult egy kövér könnycsepp, hozzátette:
- Nem sírni kell, fizetni!

Manapság ilyen mentalitású emberek a Parlamentben is ülnek, és a hasonló nincstelen nénikkel próbálják megértetni, hogy annyit érnek, amennyijük van, nem is méltóak többre. Persze arra is rájöttek, hogy forgács helyett, kampánynak jobb a fenyő. Így a választások előtt fenyőfaosztás folyt több helyen az országban. Állami pénzen FIDESZ képviselők osztottak, ki tudja mi alapján megállapított rászorultsági alapon. Nálunk a Gutenberg téren és a Vajdahunyad utcában kaphattak fenyőfát, akik részesülhettek az Önkormányzat gondoskodásában.

A Vajdahunyad utcai osztást magam is megnéztem. Néhány ismerős köszönt rám, akik boldogan mesélték, végre lesz karácsonyfájuk, mert az utóbbi években már erre sem futja. Látva a csillogó szemeket, már nem is érdekelt, az álhumánus kampány esemény, az esetleg Kubatov-listás kiválasztás, hiszen az öröm, amit okozott az valódi volt.

Szili Balázs

***

Azonban a bizottsagiirnoknak is volt egy-két kérdése blogján az idei faosztással kapcsolatban:

Kérdések - Itt van ez a cikk a kerületi karácsonyfaosztogatásról, amiből több dolgot nem értek. Például hogy ki és milyen alapon kapott ingyenfát, meg hogy miért azok osztogatták, akik (persze csak fideszesek), és miért kampányol a kerületi honlap Vas Imrének, akinek semmi köze jelenleg a környékhez... (A Központi Bizottság világa blog)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr875714149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása