A mi Józsefvárosunk

74. Levél a NégyHázból

2013. november 29. - Amijo

01.jpgÉrdekes nap volt a tegnapi. Előbb levelet hozott a posta Budaházy Gusztávtól (NégyHáz Egyesület), majd Kaiser képviselő úr kopogtatott az ajtón, közvélemény-kutatás (?) címén, de erről majd később. Budaházy Gusztávról röviden csak annyit, ő a Magdolna Negyed Program elindulása után alakult NégyHáz Egyesület vezetője. Az egyesület az MNP lakossági részvételét hivatott segíteni, praktikusan annak a négy háznak a lakóiból áll, ahol elkezdték a szociális rehabilitációt.

De most nézzük, miért, milyen problémával fordult hozzánk az egyesület elnöke, és mi az, amit úgy érzett, hogy a blog olvasóival is meg kell osztania...

budahazy1.jpg

Feladó: Gusztáv Budaházy
Dátum: 2013. november 23. 3:15
Tárgy: Tisztelt Irodavezető-helyettes Asszony!
Címzett: hegedusa@jozsefvaros.hu

Tisztelt Irodavezető-helyettes Asszony!

Szerdai telefonbeszélgetésünk értelmében, melyben hívó félként vettem részt, s melyben megkifogásoltam a minden ésszerű szempontot – így az ez ügyben egyedül meghatározó rászorultsági elvet – nélkülöző élelmiszer ajándék-utalványok házunkban történő elosztási módját, nos ez ügyben, az alábbi észrevételt teszem.

A 100 %-ban önkormányzati tulajdonban lévő lakóépület lakhatásra is alkalmas 26 lakásában lakó bérlőkről és más, meghatározhatatlan lakhatási jogállású lakóiról természetesen nem tisztem bármi nemű információt adni, s arra sincs módom, hogy ez ügyben végigkérdezzem őket. Ám annyit bizonyosan állíthatok,hogy a postaládámba bedobált, polgármesteri ellenjegyzéssel ellátott borítékok meglehetős visszatetszést váltottak ki a lakókból, s néhányan arra kértek föl, hogy próbáljam meg tisztázni az így kialakult helyzetet. Nos, amit ez ügyben én valódi kompetencia hiányában, és a törvényesség határain belül tehetek, azt az alábbiakban közlöm Önnel, s egyúttal a háborgó és kivizsgálásért kiáltó lakókkal is:

  • azon lakóknak akiknek utalványa nálam kötött ki, kiosztottam azokat
  • nyolc személlyel, aki magát jogosultnak minősítve megkért, hogy járjak utána a kissé zavaros és láthatóan a gondatlanság jegyeit magán viselő ügynek, közöltem, hogy sem ráutaltságuk mértékéről sem arról a tényről nem bizonyosodhatok meg hitelesen, hogy valóban nem kapták meg az utalványt
  • felelősségem tudatában viszont azt és ez ügyben is leszögezem, hogy a lakhatási jogviszonyok totális rendezetlensége,- mely nemcsak a lakók szociális helyzetének felmérését teszi lehetetlenné, de a legelemibb rendtartási, állagmegóvási és közegészségügyi normák betar(ta)tását is,- ékesen példázza azt a tételt, hogy amit a milliárdos épületfelújítás fizikai állagban "felrak délig," az - emberi élhetőségben - "leomlik estélre."
  • és persze, valójában nem is Önt hibáztatom, irodavezető-helyettes asszony, s a megfejthetetlen névtáblák láttán megzavarodott kézbesítőt még kevésbé, de a tarthatatlan és reménytelen belháborúkba bonyolódott lakosság ezt – teljes joggal – nemigen tudja méltányolni, és ezt az álláspontunkat ezúttal is közzé tesszük.

Mindezek ismeretében, asszonyom, nem javasolhatok mást, mint azt, hogy  a helyzet megoldásában – úgy is, mint jószolgálati munkában jártas személy – készséggel állok rendelkezésre. 

Tisztelettel:
Budaházy Gusztáv, lakossági képviselő,
NÉGYHÁZ Egyesület

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr615667649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prokontra 2013.11.30. 01:03:53

Az élelmiszer adományt biztosító szervezettel megalakulásuk óta kapcsolatban vagyok. A tavaly karácsony előtti "osztás" alkalmával is felháborodott lakók kérdezgették itt is ott is: a szomszéd, az ismerős, a sógor miért, és én miért nem kapok? Talán emlékeznek a rendszeres olvasók, hogy az önkormányzat fb-oldalán is rákérdeztek emberek az elosztás szempontjaira, amit persze a szerkesztő elengedett a füle mellett. Akkor a Családtámogatási Iroda Vezetőjétől kaptam hivatalos és pontos tájékoztatást arról, hogy aktuálisan kiknek "jár" élelmiszer segély. Idén pl. - mint azt a jozsefvaros.hu-n olvashatjuk, a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők és a 60 év feletti (!) közgyógy ellátásban részesülők alkotják a célcsoportot.
Szóval: ha ez olyan megfontolás alapján működik, hogy minden évben kiválaszt az önkormi egy-egy kiscsoportot a rászorulók közül, talán 10-12 évente mindenkire sor kerül. Hogy ez milyen feszültség forrása lehet a legszegényebbek között, azt mindenki elképzelheti. Fokozom: ha a nyilvántartás is hiányos, megbízhatatlan (és persze az is, hisz eleve a lakások jelentős részéről arról sincs tudomása a Vagyonkezelőnek és a PM Hivatalnak, hogy azt kik lakják - ha lakják -, és honnan-hogyan csöppentek oda). De ezt már sokan, sokszor, sok helyen elmondtuk - meg is kapjuk érte rendszeresen a demagóg, összeférhetetlen, elmebeteg, stb. titulusainkat.
De térjünk vissza az adományosztás logikájához. Ami nincs. Miért is? A szervezet ugyanis 2012-ben még évente akár többször is szállított nagyobb mennyiségű élelmiszert oda, ahol ezt _igényelték_. Esetünkben _nem igényelték_. Nincs itt semmi gond, emelkedik az életszínvonal, bla-bla.
A valóság azonban az, hogy ebben az évben - látva, mekkora a baj az országban, _sokkal több cég, vállalkozó élt a felajánlás lehetőségével_ (!), ugyanakkor az elosztó szervezet az elmúlt évekhez képest sokszorosan több kérelmet kapott, olyannyira sokat, hogy képtelenek mindnek eleget tenni.
Nos, ha a fenti tényekre úgymond "ráfejel" az önkormányzat csekély problémamegoldó képessége (csináljunk valamit és pipáljuk ki), valamint az átláthatatlan bérlői nyilvántartás - hát így járunk.
Remélem, világos, hogy nem Budaházy Gusztávval van a baj.

ultimahora 2013.12.02. 12:26:46

Élelmiszeradomány-ügyben - mely különben eu-s támogatással történik - szolgálnék még néhány adalékkal, melyre a cikk megjelenése után hívták fel a figyelmemet. A további két önkormányzati házból, melyeket a sok panaszos közül eddig módomban állt vizsgálni, egyedül a Szigetvári u. 4.sz. alattiak járultak hozzá nyilvános megnevezésükhöz, akik különben a házukban évek óta dúló poloskavésszel folytatnak egyre reménytelenebbnek tűnő küzdelmet. A 42 lakásos házban ötben végeztek irtást, mire a megzavarodott férgek elöntötték az egész házat. Az önkormányzati illetékes odanyilatkozott, hogy csak ennyire futja. Azt, hogy sajátos szemléletük és eljárásuk inkább hajaz egy szervezett poloskainvázió levezényléséhez mint az -irtáséhoz, mint akadékoskodó megjegyzést, meg se hallották. Nemrég - hosszú és keserves küzdelmet követően - az önkori tízmilliót különített el erre a célra. Mármost ugyanazt kérdezzük, amit az MNP3 négymilliárdjával kapcsolatban. Van-e még racionális érv, mely észhez térítené a minden szociális és urbanisztikai szempontot figyelmen kívül hagyó, a "hurráfelújítás" lázától bódult döntéshozókat? És továbbra is "páratlan sikersorozatnak" vélik ezt a "modellkísérleti programnak" nevezett esztelen ámokfutást?
süti beállítások módosítása