A mi Józsefvárosunk

29. Józsefvárosi trafikmutyi

2013. június 11. - SziliBalazs

06.jpg- avagy polgármesteri kedvezmény a dohányboltoknak

A Józsefvárosi üzlethelyiségek több mint fele üresen áll. A jó kereskedő kínálja a portékáját, a mi Önkormányzatunk viszont rejtegeti, mert attól fél, ha nyilvánosságra hozza az üres helyiségeinek listáját, akkor feltörik azokat.

A vagyonkezelő javaslata, ha valaki véletlenül betéved a Vagyonkezelő irodájába üzlethelyiség-bérbevételi szándékkal és ott olyan helyiséget ajánlanak számára, amely két éve üresen áll, akkor bérbe veheti azt, fél áron. Ettől, persze nem feltétlenül jönnek be többen, de aki bejön, annál nagyobb az esély, hogy bérbe is vesz. Nem véletlen, hogy azokban a kerületekben, ahol nyilvános az üres helyiségek listája, ott csökken azok száma. A bérleti díj akcióval az első lépést megtettük, a jó kereskedővé válás útján, talán egyszer eljutunk a pult alóli kiszolgálás megszüntetéséig is, hiszen kirakatban lévő áru jobban fogy, még ha az üzleti szarkák figyelmét is vonzza.

trafik2.jpg

Ennek a témának kapcsán hívtuk fel a Képviselő Testület figyelmét, hogy a bérleti díjak üzleti tevékenység szerinti besorolásába nem kerültek be külön tételként a Dohányboltok, pedig, mint egészségkárosító terméket forgalmazók, nekik is az Italboltokhoz hasonlóan a legmagasabb bérleti díj kalkulus dukál. Javasoltuk a bérleti díjakról szóló rendelet ilyenformán történő módosítását.

A Polgármester Úr elmondta, hogy a 10 %-ra emelt haszonkulcsból az adó, rezsi, helyiségbérlet, stb. (szerintem a stb. a lényeg) kifizetése után annyi marad, amit nem érdemes irigyelni, kérte, ennek tudatában szavazzon mindenki. Mi lepődtünk meg a legjobban, hogy 12-5 arányban a Testület elfogadta a javaslatot. Úgy látszik a „dohánymutyi” a FIDESZ képviselői többségének is csípi a szemét…

Az Önkormányzati döntési mechanizmus azonban nem romantikus regény, itt nincs Happy End. Polgármester Úr élve hatáskörével, a határozatot felfüggesztette. A hivatalos indoklás szerint, a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság hatáskörét csorbítja, ha az 50 %-os akciós bérleti díj automatikus, meg kell adni a Bizottságnak a mérlegelés lehetőségét azoknál az épületeknél, amelyek pl. a Magdolna negyed III programban felújításra kerülnek, ezáltal a bennük lévő helyiségek vonzóbbá válnak.

A gyanútlan olvasóban felmerülhet a kérdés, miért kellett felfüggeszteni a döntést, amikor két hét múlva újabb Testületi ülés lesz, így akkor lehetne módosítani. Talán addig elkészülnek a felújítások és jönnek az 50 %-os bérbevételi kérelmek?

A megoldást abban a tényben kell keresni, hogy a dohányboltos módosítás is a felfüggesztett előterjesztés részét képezi, így a dohányboltot nyitni szándékozók úgy bérelhetnek üzlethelyiséget, hogy kérelmüket a Testületi ülést követő két Bizottsági ülésen, nem a módosított, hanem a régi rendelet alapján bírálják el, így nem két és félszeres szorzóval, hanem egyszeres szorzóval számított bérleti díjat fizetnek.

Jakabfy Tamás képviselői kérdésben érdeklődött, hogy Józsefvárosban nyert-e politikai segítséggel valaki a trafik pályázaton. Polgármester Úr válasza szerint „nálunk aztán kutakodhatnak, itt mindent rendben találnak, teljesen tiszta volt a pályázás!”

A fentiek tükrében, ezt el is hisszük neki…

Szili Balázs - Józsefváros, Magdolna negyed

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr905355700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása