A mi Józsefvárosunk

7. Bölcsőde és a térítési díj

2013. március 27. - akoskomassy

02.jpgTavaly, azaz 2012. április elsejétől vezette be a kormány, hogy a bölcsődékben az étkezési térítési díjon felül még gondozási térítési díjat is szedhetnek az önkormányzatok. A Kocsis Máté vezette jobboldali többségű Józsefvárosi Önkormányzat rögtön be is vezette. Próbáltuk elmagyarázni nekik többen ellenzékiek, hogy ez tévedés.

Olyan rendszert alakítottak ki ugyanis, amelyben a már 42 ezer forintos egy főre jutó jövedelemmel élő szülőket is terheli mindkét térítési díj. Szakemberek is figyelmeztettek, hogy ez a döntés kárt okoz, hasznot viszont nem hoz majd senkinek.

Egy gyerek kora gyermekkori fejlődésén rengeteg létkérdés múlik. Az, hogy mennyire tanul meg emberekhez kötődni, kapcsolatot teremteni, együttműködni, alkalmazkodni, problémát megoldani lényegében ekkor dől el. A kora gyermekkori életről és az ebben időszakban a kissrácokat körülvevő környezet pszichológiai és idegrendszeri fejlődésre gyakorolt hatásáról temérdek szakirodalom áll rendelkezésre John Oatestól akár Herczog Máriáig. Ma már tudjuk, hogy hosszú távú, az egész életet meghatározó következményeket rejt magában az ember életének első hat, de azon belül is különösen az első három éve.

bolcsi.jpg

Ugyan az életünk első három évének egy jelentős részét optimális esetben családban töltjük el, de már 2-3 éves korban is fontos a közösségi élmény és a felkészült szakember segítsége. A mai Magyarországon emberek, elsősorban édesanyák életesélyeit, boldogulását is meghatározhatja, hogy hozzájut-e bölcsődei gondozáshoz a gyereke, úgy hogy az nem viseli meg túlzottan a családi kasszát, vagy sem.

Éppen ezért, Józsefvárosban, ahol fiatalok ezrei élnek szegénységben, nélkülözésben, a bölcsődei térítési díj bevezetését eleve elhibázott döntésnek tartottuk. Tudomásul vettük az étkezési térítési díj bevezetését, de abszurd volt már egy éve is a bölcsődei gondozási térítési díj bevezetése. Meggyőződésünk volt, hogy ez pont az ingyenességbe valamiért már nem beleférő kispénzű anyukák gyermekeinek a kirekesztését, bölcsődéből való kiesését fogja eredményezni.

S lőn, így történt. A 2012-13-as évben összesen több mint ötven gyermek szülei döntöttek, nem vették igénybe a bölcsődei ellátást, mert a kettős térítési díj terhe már túl sok volt számukra.

Öröm az ürömben, hogy ugyan a felülvizsgálatot a kormánypárti többség tavaly novemberre ígérte, amely csak mostanra valósult meg, de azért legalább belátták, hogy hiba volt az egy évvel ezelőtti döntés. Most egy olyan korrekciós rendszert terjesztettek elő a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője szakmai javaslatára támaszkodva, amelyben az egy főre jutó havi 70 ezer forintnál többet nem kereső szülők nem kell megfizessék a gondozási térítési díjat.

Apróság, apróság, de ha idén ősszel ötvennel több apró polgár kerül bölcsődébe mint tavaly, akkor valamelyest sikerült kijavítani a hibát.

Komássy Ákos - Józsefváros, Corvin-negyed

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr305176555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása