A mi Józsefvárosunk

3. Miért kell a Krónikás-blog?

2013. március 13. - cbfm

06.jpgHogy miért is van szükség erre a blogra?!  Első bejegyzésemben röviden szeretnék erre a kérdésre válaszolni.

A kerületi újság 21 éve jelenik meg kéthetente. 2006 óta, mikor is a Fidesz megszerezte a többséget a képviselő-testületben, nyíltan és konkrétan a Kocsis kultusz építésének legfőbb bástyájaként szolgál.  

A kerület egyetlen olyan sajtó-terméke, amely eljut minden postaládába a Helyi Téma mellett, ami a Fidesz-holdudvar (és kampányközpont) legnagyobb példányszámban, kerületenként pár oldal eltéréssel megjelenő, szintén ingyenes lapja. Van még egy friss Kocsis Máté által alapított lap is, a Palotanegyed, melynek hangvételéről nem kell értekezni, mondjuk az legalább nyíltan fideszes, hiszen egy fideszes OGY képviselő alapította.

A Helyi Téma címen megjelenő lapról egyebet nem írok, ugyanis arra sem méltó, hogy kinyissam a benne leírt folyamatos uszítások és ferdítések miatt.

kocsis2009.jpg

2006-2009 között a törődő alpolgármester köszönt ki gyakran a lapok közül. Emlékszem arra, mikor 2008-ban a házunk (azóta sajnos elhunyt) legidősebb lakója 100 éves lett. Ekkor láttam először Mátét élőben, egy Székely Bertalan utcai gyülekezeti házban megtartott ünnepségen. Díszvendégként a második sorban ült egy narancssárga gyapjúpulóverben. Hát igen, akkoriban még mindenhol ott volt, hogy növelje az ismertségét. 2009-től polgármesteri imázsát építi, de már nem az átlag kerületiek inkább a rendvédelmisek körében. 2010-től ugye nem véletlenül lett a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság elnöke a Tisztelt Házban.

A 2010-es önkormányzati kampányban az átlag 22-26 oldalas újság minden második oldalán ott mosolygott az emberre Kocsis Máté. A téma szinte mindegy is volt. A lényeg, hogy lássa a választópolgár a város első emberét és országgyűlési képviselőjét, lehetőleg lapszámonként legalább tízszer, az egyéb megemlítéseket bele sem számolva.

Szóval a „JÓZSEFVÁROS, a VIII. kerületi Önkormányzat ingyenes lapja” közszolgálati információk megjelenítése mellett (Polgárok Háza program, receptek, stb.)  igen hangsúlyosan szerepelteti a kerületi vezetőket és fideszes képviselőket a lehető legpozitívabban, amiben nincs semmi meglepő. A felháborító, de lassan már mindenki által megszokott, az az ellenzéki képviselők által elmondottak kiforgatása és „light”-os becsmérlése, a visszamutogatásról nem is beszélve. Persze a többi fideszes önkormányzatot és annak lapjait elnézve, örülhet a józsefvárosi ellenzék, hogy egyáltalán benne van az újságban, még, ha negatívan is. Ahhoz képest, hogy a polgármester minden adandó alkalommal kikéri magának, az ellenzéki képviselők által az országos döntések és a helyzet felemlegetését, odáig jutott a dolog, hogy a kerületi lap lehozza Orbán évértékelését egy teljes oldalon. Nevetséges!

A lap főszerkesztője ott van minden egyes képviselő-testületi ülésen, ami el is várható, hiszen köztisztviselői státuszban van, ami azért persze szintén nem mindennapi. Viszont mindennapi valóság, hogy a kerületi lap igen messze jár a hiteles és független sajtótermék minősítéstől.

A közös ügyeink iránt érdeklődő, a képviselő-testületi ülésekre gyakran járó, fiatal józsefvárosi baloldali demokrataként kötelességemnek érzem, hogy leírjam a véleményem és valamelyest ellensúlyozzam a fideszes (kerületi) tündérmesét.

cbfm - Józsefváros, Magdolna negyed

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr155132151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása