A mi Józsefvárosunk

394. Virág nyílott 8.

2015. július 08. - Amijo

02.jpgIgen, már megint. Így aztán vállalnunk kell annak kockázatát, hogy Bódis úr esetleg szóvá teszi, hogy hozott – esetleg konzerv – anyagból dolgozunk, de hát ez van. Az írás eredetije természetesen a 8ker oldalán jelent meg, mi pedig a fentebb vázolt aggodalmaink ellenére feltesszük ide is, hátha így többen látják, esetleg olvassák. Ja, meg azért is, mert fontosnak és sajna igen jellemzőnek tarjuk a lentebb leírtakat...

***

Közszolgálat - drogvita helyett - 2015. július 7. 17:18

Ferencz Orsolyánál jártam ma képviselői fogadóórán, és volt olyan kedves, hogy egész bizottsággal várt, egy jogtanácsossal és egy jegyzőkönyvvezetővel. Pontosabban a jogtanácsos késett, majd mikor megérkezett, jelezte, hogy ő nem engedi a beszélgetés rögzítését. Igaza is volt, mondott kemény egy mondatot a 40 perc alatt, amiben leszögezte, hogy a képviselő asszony nem a kábítószerügyi egyeztető fórum (KEF) vezetője, mert olyan nincs, hanem az elnöke. Ezen kívül a néma kontrollt biztosította, jegyzőkönyv meg lesz, kértem belőle, majd elolvashatjuk, mit is tartalmaz.

ferencz_o_rtl.jpg

A KEF által gondolt lépések részletezése lett volna a kérdések fő iránya, de nem nagyon jutottunk beljebb. Az elképzelt rendszert firtató kérdésre egy-egy életút, elkötelezettség, jó szándék részletezése jött válaszként, meg a Kék Pont és liberális drogvédők dorgálása. Utóbbiakra külön rákérdeztem, miért is ez az állandó jelző, állítólag csak azért, mert a drogliberalizációért küzdenek. Ment a szokásos tűosztogatás, nem valid adatok emlegetése, és a szakmai párbeszéd fontosságának hangsúlyozása. Majd lesz több konferencia több témakörben, konkrét dátum még nincs, de a 8ker is meg lesz hívva rá. Nem nagyon sikerült beljebb jutnunk, mint a néhány percre teret adó tévéfelvételeknél, csak sokkal tovább tartott, részben azért, mert nem minden kérdés és válasz tartozott össze, viszont utóbbiak egy része elég hosszú volt. Bár időnként közbevágtam, hogy nem egészen ez érdekel, a gondolat mindig szép lassan kerekedett le.

Egy szűk témában kaptam némi pluszinfót: a képviselő szerint a jövő az anonimitás részbeni feladása, mert csak akkor lesznek adatok, amikre építve programokat lehet indítani. Arról nincs infóm, hogy ez hol sikerült volna, és szerintem életveszélyes irány, de majd meglátjuk.

Többször ellentmondás feszült a döntéshozó politikus és az előkészítő anyagokat menedzselő KEF-elnök nézőpontjai között, amit csak színesített az anyai felelősség emlegetése. Amikor megkérdeztem, hogy jó-e, ha a szakértők ki nem forrott véleményéről a hozzá nem értő politikusok döntenek, válaszként népképviselet-elméleti fejtegetést kaptam. Közben meg a képviselők állítólag azért szavazták meg a Kék Pont beszámolóit több éven át, mert jó szándékúak voltak, és közben informálisan jelezték az elégedetlenséget. Hogy ez pontosan mit jelent, nem tudom.

A beszélgetés keretes szerkezetben zárult, a képviselő visszatért a magnóra, hogy a szabad beszéd felvételével vissza lehet élni, és kontextusából kiragadva másra használni a mondatokat. Hát ez nem állt szándékomban.

Ferencz Orsolya azt mondta, minden bejelentkező lakost hasonló társaságban fogad, tessék kipróbálni, a havi egy óra (első kedd délután) egy része rendelkezésre áll, utána meg az egészet le lehet ide írni. Egyáltalán, menjetek, kérdezzetek, nagy tapasztalat. Nem ez volt életem legjobb beszélgetése, de mivel túl hosszúra nem nyúlhat, fél lábon is kibírható. Talán újrázok én is.

Hamarosan folyt. köv.

Virág Tamás

***

(Szerk.: A fentieket olvasva, isten bizony komolyan megkísértett a gondolat, hogy a következő fogadóórán tiszteletemet tegyem a mindenhez értő, méltóságos képviselő- asszonynál. Aztán meg a többi, szintén nagyon hozzáértőnél…)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr37610010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ultimahora1 2015.07.09. 16:06:21

Olvasva a fenti poszthoz fűzött szerkesztői megjegyzést - melyben megkísérti őt a gondolat, hogy a következő fogadóórán tiszteletét tegye a "méltóságos képviselőasszonynál" - megkérdezném az ingadozó szerkesztőt, hogy a kísértésen túl, miért nem lép mindjárt a tettek mezejére.

A legnagyobb ellenzéki párt kerületi lapja szerkesztőjének ugyanis - mely messze a legolvasottabb a hasonló rendeltetésű orgánumok között - szerintem a funkciójával járó minimum lenne ez. Mi, közönséges halandók ugyanis, akik - mondjanak bármit is a hivatalos nyilatkozatok és a közvetett üzenetek - évek óta nem tudjuk áttörni a hallgatás falát, s a legfélelmetesebb ebben az, hogy lassan-lassan a csüggedt belenyugvás az, ami az érintett lakosságon úrrá lesz.

A legégetőbb élet- és lakhatási körülményekről való hallgatás, az ezek felmérésére közösen szervezett reformlépések kudarca, és más, az egész kerületet érintő akut kérdések elevenen tartását ugyanis, nem pótolhatja egy-egy trendi -. bár szintén fontos - kérdés látványos futtatása, sőt, ilyetén módon való kondícionálásuk nemcsak a saját, de a többi említett ügynek is, végső soron, csak árt.

Magam, aki ráadásul sem a szociknak, sem más pártnak elkötelezettje nem vagyok, természetesen nem akarom tematizálni a "fontos ügyek" sorát, hisz sosem titkolt elfogultságom az általam tízegynéhány éve hajtott bérlakásügy iránt, eléggé köztudott. Ebben a minőségemben viszont, továbbra sem kívánom visszafogni magam, s ma is azt állítom, hogy ennek a helyzetnek a tragikussá válásában egyaránt súlyos felelősség terheli úgy az MNP programok korábbi szoci kidolgozóit és megvalósítóit, mint a mostani, a kibontakozó katasztrófát épp beteljesítő mai vezetői réteget. (A többi, e tekintetben felkészületlen és a már említett körhöz tartozó befolyásos háttéremberek által bábként mozgatott ellenzéki "megmondóemberekről" nincs mit mondanom.)

Arra a ki nem mondott kérdésre pedig, hogy "mint független civil," miért a szocik lapjába írok mégis, egyszerű a válasz. Egyrészt írok persze máshová, ún. "független fórumokra" is, ám - ki kell mondanom ezt - h nincs az a téma, amely kevesebb érdeklődést fakasztana, mint az önkormányzati bérlakásügy.

Ennek a kérdésnek ugyanis nincsenek szószólói, és a totális kiszolgáltatottságban és úgyszólván törvényen kívüli állapotokban élő bérlői réteg ügye, mely épp ezért a közös hangot is képtelen megtalálni, nem ígér látványos sikert szószólójának. És persze hangzatos liberális vagy épp fafejű "rendpárti" jelszavakkal se lehet benne könnyű sikert elérni, s örülhetsz, ha a néhány érdek-képviseleti ügyben elért kérészéletű sikered, némileg ellensúlyozza a két oldalról is feléd áradó értetlenséget.

Oké, hát ennyi részemről kedves szerkesztőm, s ha mégis - ahogy írod - rászánnád magad a
"magas méltóságokkal" való találkozásra, kérlek említsd meg már
nekik pár szóval, a mi ügyünket is.
süti beállítások módosítása