A mi Józsefvárosunk

104. Kesztyűgyár Live

2014. január 29. - Amijo

07.jpgMa este facebook-on belebotlottunk Virág Tamás késő délutáni „élő” közvetítésébe a Kesztyűgyári lakossági fórumról. Nekünk bejött, remélhetőleg a Nyájas Olvasónak is nagy-nagy örömöt szerzünk a közvetítés közvetítésével. Nem is szaporítanánk tovább a szót, lássuk gyorsan mi történt és hogyan történt ma este! (Az eredeti fészes "közvetítés" olyan fél 7-kor kezdődhetett... )

***

Virág Tamás - kb. egy órája, Pestkörnyékén

Lakossági fórumon járok épp a Kesztyűgyárban, ahol csak úgynevezett hozzászólási jeggyel lehet kérdezni. Izgi, de én inkább jegy nélkül firkálok ide. Balogh István Szilveszter képviselő kezd, összesen talán öten beszélnek, hozzászólási jegyek olvasása, válaszok csak utána jönnek. Profi szervezés, majd jelzek, mikor kerül sorra az első kérdés. Türelem, türelem, türelem.

(Lesley megjegyzése: bezzeg az előző rendszerben mindenki össze-vissza kérdezhetett, meg is látszik az eredményeken!)

Új szó a szótáramban: funkcióséma (meg egy kifejezés is: teresedések keletkeznek)

kesztyugyar1.jpg

Virág Tamás

Szép magas kerítések lesznek a Kálvária tér egy részén, külön ábrát is mutattak róla. Egyébként jó gyorsan peregnek az ábrák, ennek a résznek a mottója a "mehetünk tovább". Kíváncsi vagyok, ki mit tud ebből megjegyezni, majd reagálni. Épül nyilvános vécé, pelenkázó, ennek örülök.

Virág Tamás

Fido-tér (ilyen talán nincs is, a Teleki egyik fele kapta ezt a nevet):épül közösségi épület (benne mosdó-vécé, szociális munkás irodája), sportpályák, gördeszkapálya, és egy központi tér az épülethez kapcsolódóan. A gyalogos közlekedési utak a tervben derékszögben keresztezik egymást, ez már hagyomány a nyolcban, csak mi emberek nem tudunk így járni. Itt is lesz kerítéssel zárt rész (ez a nagyobb).

És jöhetnek a kérdések, amiket Alföldi György olvas fel, pontosabban egyből kommentál, és nem mindent (avagy nem pontosan) olvas fel, és egyből válaszol is. Még előtte mondta a levezető úr, hogy közbeszólni nem jó dolog, tessék újabb jegyekben reagálni. Tiszta közmeghallgatás-érzésem van, azokat is szeretem.

(Lesley megjegyzése: Fidesz Doboza Tér = Fido-tér)

Virág Tamás

Ki lesz a felelőse az új intézményeknek: a FiDó téren a családsegítő, a Kálvárián meg majd egy civil szervezet. (Javasolnám a Kék Pont Alapítványnak, hogy pályázzon.). A többit nem tudom jegyzetelni sajnos, a lényeg, hogy majd a jövőben lesznek konkrét válaszok a feltett kérdésekre. Sajnálom, hogy monológot hallgatok, emberek itt arra vannak kényszerítve, hogy felolvassák nekik, amit kérdeztek, majd válaszoljanak rá, és ezt követően újra írhatnak egy felszólalási vackot.

Virág Tamás

Kocsis Máté arra kérte Balogh István Szilvesztert, hogy legyen egy kapocs a civilek és az MNP3 között. Ez Bódis Lajos azon felvetésére válasz, mely szerint a polgármester nyilvánosan felvetette, hogy nem bízik a civilekben. Ez ugyan most nem kerek történet, de több infóm nincs róla.

Másik kérdés, hogy mi van a január óta alkalmazott 4 szociális munkással? "Vannak csúszások." Aztán annak részletezése, hogy a következő hónapokban mennyi minden lesz. A krízisházak egyike, a Nagyfuvaros u. 26. nagy gondot okoz, a szociális munka eszköztára ehhez kevés. (Egyébként a ház egy részét az felújítási tervekkel ellentétben végül lebontani gondolják.)

(Lesley megjegyzése: és összecsapják a kesztyűgyárral?)

Virág Tamás

"Minden anyag elérhető a jozsefvaros.hu oldalon" - hallom. Rövid megjegyzésem: nagyon ügyes, aki rátalál, az a honlap használhatatlan. Ahogy a Rév8-nak sincs könnyen kezelhető, informatív honlapja, és a projekt(ek)nek sem. Pedig van jó példa.

(Lesley megjegyzése: ez is jó példa - a rossz példára!)

Virág Tamás

Milyen szükségletfelmérés készült? Teljes nem, néhány éve egy egy 500-as mintán, kontrollként ugyanez az Orczy negyedben. (Mondjuk a gördeszkapálya szerintem érdekes itt, én messze távolban csak a lakott területektől távol láttam, merthogy hangos. Nem is látok itt sok gördeszkást, de hátha kapnak a program részeként.) Rossz hallani, hogy a kézzel írt papírokat nehéz felolvasni. Még egy érv az élőbeszéd mellett, nem veszélyes az.

(Lesley megjegyzése: vagy nyomtatott nagybetűkkel kell írni a kérdést, a könnyebb feldolgozhatóság miatt!)

Virág Tamás

Hadas Miklós (most micisapka és piros sál nélkül) konkrétumokat kér, hogy miért épp az az irány, ami. Első körben válaszként különképzésre invitálják. Második körben kap külföldi példákat, melyek elég elnagyoltak, úgyhogy marad a különóra. Ez még nincs lejátszva. (sapka-sál utalás: A Magyar Nemzet beszámolója a Kék Pont elleni tüntetésről)

Virág Tamás

Alföldi hosszan mondta példákkal, városnevekkel tarkítva, honnan milyen programrészt hoztak. Meggyőző, bár nekem nem egészen állt össze, hogy miért épp azt, amit. Hadas Miklósnak sem, mert visszakérdezett, hogy a sportnál mi mentén döntöttek. Balogh István Szilveszter válaszolt, nem tudom, mit, mert bár hosszan, de a sport jó ideig kimaradt ebből. Emlegetve voltak viszont a hajléktalanok, cigányok. Javasolta, hogy egy kérdést tegyenek fel a cigányoknak, hogy mitől érzi magukénak az országot, és abból szerinte legalább 8 nem tud válaszolni. Lehet ezen segíteni, ezt jelentheti az MNP3. Aztán visszajutottunk a sporthoz (furán: "vannak utcák, ahol mindig hétvége van"). Ezt követte sok-sok félmondat. K.O.

Virág Tamás

19.40-kor elfogyott a türelem, többen közbeszólnak, hogy most már kérdeznének is. Bódis Lajos a csúszások okait feszegeti, meg azt, hogy ezeknél szerinte mindig a szociális, szoft elemek sérülnek (akár elvész a költségvetésük egy része), aminek a miértjére kérdez rá. Hiányolja a kompetens döntéshozók véleményét ebben a témában. Az is kérdés, hogy a fenntartási kötelezettség lejárta után mi is lesz. No meg mi van a jelenleg nem működő programelemekkel (sportudvarok). (A felszólalási jegyosztogató úr - talán a rév8 vezetője - nagyon nem bírja a felszólalót, hosszan ingatja a fejét. Nehéz a lakosokkal.)

(Lesley megjegyzése: le kéne már cserélni a hüje lakosokat!!!!!!!!!!!)

Virág Tamás

Ha jól értem, a program részeként felvett szociális munkások jelenleg a negyeden kívül (Práter u. 60.) dolgoznak. Na, ennek lassan vége (még Gusztáv gyorsan összefoglalta a véleményét), akit érdekel, a Teleki tér tervezése során alakult egy egyesület, ott lehet érdeklődni a dolgok állásáról. Kontaktnak javaslom Frank Sándort.

Nem tudom, hülyeség-e ennyit írni, érdekes-e ez bárkinek, vagy csak lesley-nek és nekem.

Virág Tamás - körülbelül egy perce, Budapest környékén

Bonus: a rezsicsökkentés a Mátyás téri vécében a 100 Ft -os díj duplázását jelenti. (Meg az is mókás, hogy úgy lett vécé, hogy "nem volt kifejlesztve az üzemeltetési modellje". Azért mára megoldották, sok pénzért átadták a csatornázási műveknek.

És nem jó, hogy a moderátor személyeskedik, sem itt, sem a közmeghallgatáson.

The End

(És bocs' Virág Tamás, de úgy gondoltuk, mindez érdekes lehet másoknak is. Reméljük, nem gond... A Szerk.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr625788877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása