A mi Józsefvárosunk

76. Kommentelőnk írta 1.

2013. december 01. - Amijo

06.jpgEddigi szokásunktól eltérően kivételesen egy - a blogra érkezett - hozzászólást teszünk fel külön posztként. Maga a komment a tegnapelőtti, Levél a NégyHázból (Budaházy Gusztáv levele) című írásunkra érkezett, mi meg úgy gondoltuk, érdemes lenne a Nagyérdeművel külön is megismertetni a benne foglaltakat. A Nyájas Olvasó meg majd eldönti, hogy mindezt jól tettük-e, avagy sem…

***

Az élelmiszer adományt biztosító szervezettel megalakulásuk óta kapcsolatban vagyok. A tavaly karácsony előtti "osztás" alkalmával is felháborodott lakók kérdezgették itt is ott is: a szomszéd, az ismerős, a sógor miért, és én miért nem kapok? Talán emlékeznek a rendszeres olvasók, hogy az önkormányzat fb-oldalán is rákérdeztek emberek az elosztás szempontjaira, amit persze a szerkesztő elengedett a füle mellett. Akkor a Családtámogatási Iroda Vezetőjétől kaptam hivatalos és pontos tájékoztatást arról, hogy aktuálisan kiknek "jár" élelmiszer segély. Idén pl. – mint azt a jozsefvaros.hu-n olvashatjuk –, a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők és a 60 év feletti (!) közgyógy ellátásban részesülők alkotják a célcsoportot.

elelmiszer1.jpg

Szóval: ha ez olyan megfontolás alapján működik, hogy minden évben kiválaszt az önkormi egy-egy kiscsoportot a rászorulók közül, talán 10-12 évente mindenkire sor kerül. Hogy ez milyen feszültség forrása lehet a legszegényebbek között, azt mindenki elképzelheti. Fokozom: ha a nyilvántartás is hiányos, megbízhatatlan (és persze az is, hisz eleve a lakások jelentős részéről arról sincs tudomása a Vagyonkezelőnek és a PM Hivatalnak, hogy azt kik lakják – ha lakják –, és honnan-hogyan csöppentek oda). De ezt már sokan, sokszor, sok helyen elmondtuk – meg is kapjuk érte rendszeresen a demagóg, összeférhetetlen, elmebeteg, stb. titulusainkat.

De térjünk vissza az adományosztás logikájához. Ami nincs. Miért is? A szervezet ugyanis 2012-ben még évente akár többször is szállított nagyobb mennyiségű élelmiszert oda, ahol ezt „igényelték”. Esetünkben „nem igényelték”. Nincs itt semmi gond, emelkedik az életszínvonal, bla-bla.

A valóság azonban az, hogy ebben az évben – látva, mekkora a baj az országban –, sokkal több cég, vállalkozó élt a felajánlás lehetőségével (!), ugyanakkor az elosztó szervezet az elmúlt évekhez képest sokszorosan több kérelmet kapott, olyannyira sokat, hogy képtelenek mindnek eleget tenni.

Nos, ha a fenti tényekre úgymond "ráfejel" az önkormányzat csekély problémamegoldó képessége (csináljunk valamit és pipáljuk ki), valamint az átláthatatlan bérlői nyilván- tartás – hát így járunk.
Remélem, világos, hogy nem Budaházy Gusztávval van a baj.

Prokontra - 2013.11.30. 01:03

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr735669484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása