A mi Józsefvárosunk

Nincs új a nap alatt [197.]

2022. január 13. - Amijo

Február elsejétől hatósági árat vezet be a kormány hat alapvető élelmiszerre, de nem tudni, meddig. Kristálycukor, liszt, étolaj, 2,8 százalékos tehéntej, sertéscomb és csirkemell — sorolta Orbán Viktor*.  (Magyar Narancs

Nem kissé önelégülten emlékszem vissza arra, hogy 2010-ben nemcsak a Fidesz stb. 2/3-át jeleztem előre (ez akkor egyáltalán nem volt kunszt), hanem azt is, hogy — ortodox kommunista párt lévén — hatalomra jutva két fegyverük lesz a gazdaság irányítására: az államosítás és a hatósági árak bevezetése.

hatosagi_ar.jpg

Ebben a sorrendben.

Fügedi Ubul

*Azóta Gulyás Gergely a kormányinfón bejelentette, hogy a csirkefarhát (!!!) árát is rögzítik. Egyúttal azt is bejelentette, hogy szárnyal a magyar gazdaság. Jesssssz! A jegyrendszert mikor vezetik be?

*

Ezt meg a Régen minden jobb volt írta tegnap:

Mióta Diocletianus római császár az ármaximáló rendeletével akart rendet rakni a birodalom piacán Kr. u. 301-ben, mindig ugyanaz lett a szabályozás következménye: áruhiány és a feketepiac fellendülése. Rosszabb rendszerek ezt azzal súlyosbították, hogy a piaci beavatkozás miatt előálló termékhiányt a belső szabotőrökre és a külföldi összeesküvőkre fogták. De az üzemanyag árát hatóságilag maximáló és az alapvető élelmiszerek árát befagyasztó NER-ben biztos más lesz az árszabályozás következménye, mert ami nem ment Diocletianusnak vagy az élelmiszerek áráról emlékezetes beszédet mondó Robespierre-nek, az Orbán Viktornak sikerülhet: újabb probléma nélkül helyrepofozni az elszabaduló árakat. Azt hisszük, ennél arra is több esély van, hogy a magyar labdarúgó-válogatott világbajnoki címet nyerjen. Ajánlott szakirodalom a nemrég elhunyt Kornai János "A hiány" című 1980-as, korszakos munkája.

P.s.: Józsikám, jött pacal? Nem, de neked van. Kétszer annyiért. Majd át lesz nevezve és át lesz csomagolva vagy pult alatt lesz, feketén. Mell ez? Dehogy, hát comb, csak melles, nem combos, egyébként sem csirke, hanem tájváni fürge kapirgálótyúk a Hortobágyról, háromezer lesz a mellye neki, okosba. (via Vakmajom)

Az alapvető élelmiszerek árainak akkoriban még csak lehetséges befagyasztásáról decemberben itt írt bővebben a Telex.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr916812536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása