A mi Józsefvárosunk

Teleki tér 8., egykor [137.]

2021. július 26. - Amijo

És akkor most megint egy régi fotó az egyik nagy kedvenc, az Ilyen is volt Budapest... oldaláról. A kép 1977-ben készült, és a Lujza utca sarkán álló Teleki László tér 8. számú földszintes ház látható rajta, a környéken még itt-ott megmaradt régi építésű, falusias házak egyikeként.

teleki8r.jpg

A nagy kerttel rendelkező és az udvar felé verandás házat 1864-ben Hild Károly építette Kaiser Mihály megrendelésére (akkori cím: Tavaszmező utca 42/822).  Kaiser 1968-ban Wieser Ferenc építőmesterrel átépíttette és az udvar felé kibővíttette tulajdonát, majd megnyitotta híres-hírhedt korcsmáját. Híres volt remek borairól, és hírhedt, mert az 1880-as években itt volt a dzsentri bázisú Országos Antiszemita Párt egyik gyülekezőhelye. (Másik találkozóhelyük, szintén a környéken, a Lehr-kocsma volt, a harmadik pedig a Svertecky-féle vendéglő, akkoriban Fehér Szegfű, a Práter utca 26-ban.)

A kép készültekor még a tér utca felőli része is (többé-kevésbé) a piachoz tartozott, itt árultak a vidéki kistermelők, s ha kevés volt a hely, még a Lujza utcába is behúzódtak. A házat aztán egyre rosszabb, szinte romos állapota miatt a ’80-as években lebontották – majd 1988-ban az akkor már üres telken forgatták az "Eldorádó" c. film egyes jeleneteit.

teleki8ma.jpg

Helyén – és a szomszédos, szintén földszintes ház helyén – már új ház áll, 1991-ben épült fel a ma is itt látható hatemeletes modern bérház. És persze a piac is átalakult…

LaMa

*

A tér alakját az 1850-es évek pesti területrendezése során jelölték ki, de a terület csak az 1860/70- es években épült be. Neve előbb Széna tér, vagy piac (Heu Markt v. Platz), 1866-tól Vieh Markt (Marhavásár tér), 1871-től Trödler Platz (Zsibvásár tér), majd 1879-ben a Fővárosi Közmunkák Tanácsa hivatalosan Teleki térnek nevezte el. 1941-ben Gróf Teleki László tér, 1946-tól Teleki László tér.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5716639286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása