A mi Józsefvárosunk

Új lakásrendelet, új szempontok [136.]

2021. július 23. - Amijo

A tegnapi képviselő-testületi ülés legfontosabb döntése az új lakásrendelet tervezetének megtárgyalása és elfogadása volt, mivel  a korábbi kerületi rendelet zavaros volt és a jogalkotásról szóló törvénynek sem felelt meg. A képviselők szerint most a korábbinál méltányosabb, átláthatóbb, a bérlők szempontjait és az önkormányzat érdekeit is jobban figyelembe vevő jogszabály jött létre. Egyúttal  pontosabban szabályozza az eljárást, amikor magatartási vagy egyéb okokból sor kerül a bérleti szerződés felmondására.

berlakasoks.jpg

Az új rendelet legfontosabb céljai:

  • a bérlakásokkal történő gazdálkodás átláthatóbbá tétele;
  • biztosítani, hogy az önkormányzati bérlakások elsősorban a rászorulóknak nyújtsanak lakhatást;
  • bérlakáshoz jutás feltételeinek szabályozottabbá és áttekinthetőbbé tétele;
  • a bérlők kiszolgáltatottságának csökkentése.

Az önkormányzat 4400 bérlakásából 830 üres, ezek jellemzően felújításra váró lakások, egy részük rossz állapotú, az önkormányzati tulajdonában álló házakban találhatók. Felújításukra van szándék, de az erre szolgáló forrásból a kormányzat 620 millió forintot elvett, ez pedig komolyan akadályozza a rekonstrukciójukat annak ellenére, hogy ez az önkormányzat költségvetésében a legnagyobb kiadási tétel. A rossz állapotú lakások megújításának másik módja az a pályázati konstrukció, melyben a bérlő vállalja a felújítást, ennek költségeit pedig a későbbiekben levonják a bérleti díjból. A lakhatási problémák enyhítésére a VIII. kerület szociális lakásügynökség létrehozását is tervezi. (via Index)

P.s.: Bemutatkozott az új jegyző is, a testületi ülés meg ITT nézhető meg.

*

A Budapest Józsefvárosi Önkormányzat, mint bérbeadó megkezdte a tulajdonában álló, bérbeadás útján hasznosított lakás- és nem lakás céljára szolgáló helyiségbérlemények tervszerű bérlemény-ellenőrzését. Az ellenőrzést a bérbeadó a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. közreműködésével látja el. A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. az ellen- őrzés időpontjáról írásban értesíti a bérlőket, lakáshasználókat. (jozsefvaros.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4716636848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása