A mi Józsefvárosunk

Tömő utca: már bontanak [117.]

2021. május 23. - Amijo

Olvasom a Józsefváros újság oldalán, hogy már bontják is a 23/b szám alatti házat a Tömő utcában. A minapi képek tanúsága szerint a szomszédos Psota-ház még áll, de a tempót elnézve – már nem sokáig. (A tervek szerint a két bontandó ház helyére kerül majd a Corvin Campus irodaház előtti Psota Irén emlékpark.)

tomo23b-bontas.jpg

A házban 8 lakás volt, amelyből 2019 nyarán 4 lakás bérlő által lakott, egy lakásban pedig jogcím nélküli használó lakott. (3 db lakás üres volt.) Az épület 2020. december 4-én kapott bontási engedélyt.

A most nyomtalanul eltűnő – mára már igencsak rossz állapotú – az utcafronton nyereg- tetős, nyers téglahomlokzatú földszintes házról nem sokat tudni. Déry Attila a kerület épületeiről írt monográfiájában csak annyit mond róla, hogy az 1890-es években épült. Feltehetően iparosházként, csakúgy mint a környék több háza. Déry nem írja, ki építtette és kivel, de az 1898-as Budapest évkönyvének Czím és lakjegyzéke szerint a Tömő-utcza 23/b alatti ingatlan ekkor már Zákó József nyugalmazott postatiszt, és neje Ott Julianna tulajdonában volt. Így elképzelhető, hogy ők voltak az építtetők is.

1904-ben Zákó halála után felesége és kiskorú fia, Zákó Elemér örökölte az ingatlant egy Kistemplom utcai házzal együtt. Annyit tudni még, hogy ezt követően 1911-ben Kövesi Kálmán ékszerkereskedő vásárolta meg az ingatlant, ő egészen az 1940-es évek végéig volt a tulajdonos.

tomo23b-2008b.jpg

tomo23b-2008a.jpg

A ház jópár éve, 2007 februárjában is rossz állapotban volt – az akkor készült kép tanúsága szerint a baloldali részt már ekkor elfalazták…

Ennyi volt tehát, a ház több majd’ 130 éves története itt és most véget is ért. Nem, nincs siránkozás, könnyek hullatása, ingek megtépése – valóban már csak a bontásra volt jó. (Az meg, hogy miért, mikor és hogyan került ilyen állapotba, az már más kérdés…)

Egy azonban biztos: tetszik nem tetszik, de ez a ház is része volt egy tipikus józsefvárosi utcaképnek. Hát most már nem lesz az. Annyi azonban minden nyomtalanul eltüntetett régi háznak kijár, hogy egy-egy képpel emléket állítsunk neki(k).

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1016570076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása