A mi Józsefvárosunk

A fülsiketítő hallgatás [45.]

2020. október 05. - Amijo

Nyolc éve hirdette meg az önfenntartó felsőoktatás programját miniszterelnökünk. Ezzel szoros összefüggésben a nemzet megőrzésének jelmondatául azt a passzust választotta, hogy ő nem az „el lehet innen menni″, hanem a „vissza lehet ide térni” pártján áll.

Tehát ha az egyetemeken stb. túlképzett embereknek nem tetszik a rendszer, nyugodtan húzzanak el a francba. Aztán ha megbékélnek és hajlandóak beilleszkedni, akár vissza is jöhetnek.

rektorok1.jpg

Ostoba naivitásomban azt hittem, hogy ez már tényleg ki fogja verni a biztosítékot a felsőoktatásban, és a fenti linken olvasható bejelentés alábbi parafrázisát humorkodtam a vincentblogra:

"Önműködő és önfenntartó pénzügyi rendszerre van szükség a kormányban a Magyar Rektori Konferencia (MRK) legfőbb döntéshozó szerve, a plénum szerint.

Ezt hétfő reggel, a kormány rendkívüli ülésén mondta el Plank Kelemen, a konferencia elnöke. Kijelentette: a kormány működésének tudományos értékelése alapján a rektori konferencia nem a „vissza lehet ide térni”, hanem az „el lehet innen menni″ pártján áll.

Az önfenntartó kormányról szólva a testület elnöke kifejtette: a kormány tagjainak saját befizetéseikből kell megteremteniük az általuk elkölteni kívánt összegek fedezetét. Az állampolgárok adóját, a vámokat és illetékeket persze nem lehet teljesen kiemelni a rendszerből, de csak ott kell alkalmazni, ahol nem látszik más megoldás — hangsúlyozta. Hozzátette: egy rendkívül kedvezményes kormányhitellel elérhető, hogy idővel a testület minden tagja vállalni tudja hobbijának költségeit. „Ezt a pénzt az állampolgárok garantálni fogják minden olyan fiatal demokrata számára, aki egy bizonyos szinten teljesít” — közölte.

A rektorok szerint az önfinanszírozó rendszer arra ösztönzi majd a kormány tagjait, hogy képeztessék magukat, és jól fizető állásban elhelyezkedve be tudják fizetni a kormányzás költségeit — magyarázta Plank Kelemen. Mindez egy egészséges versenyt gerjeszt majd a miniszterkedni kívánók között, ugyanis aki nem tudja fizetni a pénzt, nem lehet majd miniszter.

A rektor beszédében szükségszerűnek nevezte a kormány átalakítását, mondván: eddig az sem a hatékonyság, sem a fenntarthatóság követelményének nem felelt meg. Voltak már átalakítási kísérletek, például próbálkoztak az IMF-hitel felvételével, az Európai Unió követelményeihez igazodással vagy a munkavállalók számának jelentős növelésével, de egyik sem hozta meg a kívánt eredményeket, sőt, nem kívánt következményekkel is jártak. Az Európai Unió követelményeiről azt mondta, hogy szerinte a magyar költségvetés nem állt rájuk készen: indokolatlanul gyorsan engedtek el bevételeket és vállaltak meg nem térülő kiadásokat, ráadásul meglazult együttműködésünk az Unió testületeivel és szervezeteivel.

Plank szerint a kormány értékelése nem a „vissza lehet ide térni”, hanem az „el lehet innen menni″. Hangsúlyozta, a rektorok nem tekintenek ellenségesen azokra a magyarokra, akik saját boldogulásuk érdekében kormányzati pozícióra törnek, az azonban nem fogadható el, hogy a magyar felsőoktatás — tágabb értelemben minden magyar adófizető — pénzén finanszírozzanak úgynevezett unortodox, azaz bizonyítottan hagymázas gazdasági-társadalmi elképzeléseket.

A rektor egy heti televíziós műsorban azt mondta: ha az önfinanszírozó rendszert 2014-ig bevezetik, hat év múlva a mostani kormány összes tagja külföldre vándorol, hogy Azerbajdzsánban boldoguljon. Az erről elfogadott nyilatkozatot a konferencia nevében hárman írták alá:

Plank Kelemen, Lakinger Béla Tudományegyetem
Zölderdő Sándor, Almaváry-Babáry Rusztem Műszaki Egyetem
Károli Márk, Pareto Optima Közgazdaságtudományi Egyetem"

A rektorok azonban nem fogtak össze, hanem asszisztáltak a államilag finanszírozott hallgatók számának csökkentéséhez, a pénzek elvonásához, az alapítványokba szervezé- sekhez, a (még véletlenül sem tandíjnak nevezett) "hozzájárulásokhoz" stb. stb. Fel nem lépésüket 2017 áprilisában nevezte el Király Miklós (a rendszer egykor elkötelezett híve) "fülsiketítő hallgatásnak". A hallgatás azóta is maradt, és mintha mára meg is siketültünk volna.

Amikor az egyetlen valóban önfenntartó (és mind közül a legjobban minősített) egyetemünket, a CEU-t a kormány elüldözte, a rektorok kussoltak, csak az ún. civil szféra tiltakozott. Vonulgattunk az utcákon, a CEU-nak pedig mennie kellett.

Most az SZFE-t darálják be "ideológiai" alapon (ez az ideológia szemernyivel sem több, mint hogy mindenhova a mi embereinket kell tenni a trafikoktól a helyettes államtitkárok ezredeiig, és akkor majd hálásak lesznek jól). Az autonómiát katonás parancsuralommal helyettesítik — a rektorok pedig kussolnak.

Mesmeg csak az ún. civil szféra tiltakozik. A diákok elfoglalták az egyik épületet, mi meg vonulgatunk az utcákon.

Ha megengedtek egy jóslatot: hamarosan jönnek a "rendteremtők", és rendet teremtenek. A megátalkodott diákokat ki fogják rúgni, és majd vesznek fel helyettük másokat. Ne legyen igazam.

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5216228776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása