A mi Józsefvárosunk

987. Számok és arányok

2020. április 14. - Amijo

Idén sajnos nem Jézusról meg a feltámadásról szólt a húsvét, hanem a járvány meg az operatörzsi-adatok játszották (és tartok tőle, hogy még jó ideig játsszák is) a főszerepet. Nos, értem én, hogy a drága szép miniszterelnök úr nem a számok nagy barátja (Lásd korábban oktatásügyben: Hagyjuk a számokat, Zolikám!) – és isten ments, hogy azt mondjam, hogy ő meg a kormánya – és persze a derék operatörzse – úgy hazudik, mint a vízfolyás, de némi kétségem azért van az általuk közzétett adatokkal kapcsolatban. (Épp úgy, mint a 345 ezres magyar átlagfizetéssel, de most ez nem lényeges…)

orban_korhaz2020.jpg

A Szent János Kórházban április 9-én (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Nézzük például ezeket a számokat:

  • Nagy-Britanniában hétfőig 11 329-en haltak meg a Covid-19 járványban. (Lakosság szám: 66 022 273 fő)
  • Olaszországban hétfőig 20 465 fő volt a halálos áldozatok száma. (Lakosság szám: 60 317 000 fő)
  • Magyarországon az elhunytak száma 122-re emelkedett kedden, írja a gov.hu. (Lakosság szám: 9 772 756 fő)

Nagyjából mindkét nyugat-európai országnak hatszor, hat és félszer több lakója van, mint Magyarországnak. A halálozások száma viszont a briteknél majdnem százszorosa, az olaszoknál pedig még ennél is több, nagyjából százötvenszerese a hazainak.

(Megj.: Hozzánk később ért el a járvány, mint Olaszországba, vagy Angliába – nálunk két hónapja van hivatalosan jelen a vírus. Megnézve a két ország azonos járványidőszakra szóló adatait: ha nem is 100 ill. 150-szeres a halálozási arány, hanem "csak" 60 és 110-szeres  az semmivel nem teszi hitelesebbé a "hivatalos" számokat.)

A fenti arányok alapján csak három dolog lehetséges:

  1. A magyar egészségügy jóval hatékonyabban működik, mint a brit vagy az olasz, az operatörzsről nem is beszélve.
  2. Mi magyarok különleges emberek vagyunk, akik jóval ellenállóbbak a koronavírussal szemben. Is.
  3. A kormány és az operatörzs pofátlanul hazudik a fertőzöttek és a halottak számáról, miközben undorító módon hatalomtechnikáznak valós cselekvés helyett.

Mert ugye mi aztán – ilyen korlátlan felhatalmazást igénylő időkben – megadjuk a módját a korrekt és hiteles tájékoztatásnak. Élek azonban a gyanúval, hogy nem, egyáltalán nem. És talán itt be is kéne fejezni ezt – főleg, hogy most mindannyiunk bőrére megy ez, még annak ellenére is (sőt!) – hogy őfőméltósága fehér húsvéti tojásnak öltözve látogatja a kórházakat hősiesen, sorra…

P.s.: És ha már számok, meg statisztika, érdemes elolvasni ezt is: Van, aki megoldást keres. És van, aki bűnbakot. Biztosnak meg csak az látszik, hogy hülyének néznek minket. Mindannyiunkat.

***

Így harcolnak meg minden egyes emberéletért - Azt állítják, hogy ellaposították a járványgörbét, hogy uralják a helyzetet, közben a 34,5 fokos félisten üres és félig üres kórházakat látogat. Ehhez képest azt látjuk, hogy rettenetes állapotban lévő betegeket küldenek el egyik napról a másikra a keresztény isten hírével, mert majd valahogy lesz. Milyen megfontolás áll emögött, tudja valaki? (Kolozsvári Szalonna)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7615613082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pásztörperc 2020.04.14. 19:13:21

Nem stimmel. Van ugyanis egy negyedik lehetőség: az, hogy hozzánk később ért el a járvány, mint akár Olaszországba, akár Angliába. Ennek megfelelően amíg ez utóbbi országokban a halálozásoxáma már csökken, a magyarok még csak most kezdenek el hullani amúgy igazából.

A halottaxáma helyesen úgy becsülhető, hogy összehasonlítjuk az idei halálozásokat néhány (pl. az előző öt) "normál influenzás" előző év átlagával, és a különbséget tulajdonítjuk a koronavírusnak.

Amijo 2020.04.14. 20:55:37

@Pásztörperc: Igaz is - meg nem is. Nálunk két hónapja van hivatalosan jelen a vírus. Megnézve az említett két ország azonos járványidőszakra szóló adatait: ha nem is 100 ill 150-szeres a halálozási arány, hanem "csak" 60 és 110-szeres - az mennyivel teszi jobbá vagy hitelesebbé a "hivatalos számokat"?

Pásztörperc 2020.04.14. 22:27:32

@Amijo: Abban nincs vitánk, hogy a "hivatalos" számok teljesen hiteltelenek — lásd erről belinkelt írásomat (Van, aki megoldást keres). Abban nem értünk egyet, hogy valójában mennyi az annyi. Mert hát nem csak a "statisztikai" trükkök különböznek, hanem a protokollok is. Nálunk pl. jóval korábbi szakaszban, de éppen ezért kevésbé durva kijárási korlátozást vezettek be stb.
süti beállítások módosítása