A mi Józsefvárosunk

932. Az első intézkedés

2019. október 29. - Amijo

A tartozását senkinek nem engedik el, de minden ügyet megvizsgálnak. 

Ha minden rendben ment, tegnaptól leállították a kilakoltatásokat a kerületben, és a novemberben amúgy is esedékes kilakoltatási moratóriumig senkit nem tehetnek utcára. Az erről szóló utasítást az óvások miatt hivatalát csak tegnap átvevő Pikó András – egyik első intézkedéseként – már minden bizonnyal aláírta.

kilakoltatas3.jpg

Az intézkedés életbe lépéséhez azonban elvben bizottsági döntésre is szükség lenne, de ez, és a többi a bizottság leghamarabb csak november 7-én tudna megalakulni. Végül a lépés jogi előkészítésében a leköszönő  jegyző együttműködőnek bizonyult, Pikó szombat reggel jelentette be, hogy a jegyző ígéretéhez híven megtalálta a jogi megoldást, és elő- készítette az erről szóló utasítást. A polgármester azonban hangsúlyozta:

A kilakoltatások leállítása természetesen nem azt jelenti, hogy többmilliós adóssággal, bárki bármeddig lakhat az önkormányzati bérlakásban, de azt igen, hogy elhelyezés nélkül nem lakoltatunk ki október végén, és min- den olyan esetben, amikor van más megoldás, azt kell választani, illetve kidolgozni. Ehhez idő és az ügyek alapos kivizsgálása szükséges, azt biztosítaná a folyamat megállítása.

Vasárnap pedig a fentiekhez még ezt tette hozzá az fb-oldalán:

Nagy vita alakult ki a Facebook-on erről a döntésről. A lényeget szeretném kiemelni: nem engedünk el tartozást, de megvizsgálunk minden egyes esetet. A célunk az, hogy látva az előtörténeteket, ahol lehet a jelenlegi szociális rendeletek és szabályozások mentén illetve a tervezett új lakhatási támogatás-alapú szociális támogatási rendszer és az új, nem büntető jellegű hátralék-kezelési szabályok alapján megnéz- zük: lehet-e olyan megoldást találni, hogy a bérlő törleszteni lesz képes és a lakásban maradhat. November 15-től életbe lép az általános moratóri- um, ha addig időt nyerünk, utána lesz időnk a megoldásokon dolgozni. Ebben számítok az önkormányzat és a civil szervezetek szakértőinek segítségére.

Mindez az országos kilakoltatási moratóriumig csaknem negyven olyan családot érint a kerületben, akiknek nem jutott hely az élet napos oldalán. (Megj.: Az önkormányzat intézkedése csak az önkormányzati lakások bérlőit érinti, a bankok által elrendelt kilakoltatásokat a polgármester nem tudja leállítani.)

LaMa

P.s.: Ma egy újabb kerületben állították le a kilakoltatásokat, a XI. kerület új polgármes- tere, László Imre jelentette ezt be. Ő a negyedik ellenzéki polgármester, aki leállította a kilakoltatásokat azon a területen, amelyre ráhatása van. Először Karácsony Gergely, aztán Pikó András határozott így, tegnap pedig Kiss László, a III. kerület polgármestere jelentett be kilakoltatási tilalmat.

***

Az év első felében, a kilakoltatási moratórium lejárta utáni három hónapban 1476 kila- koltatást regisztráltak az országban. Pikó kampánycsapatában komoly szerepet vállalt a Város Mindenkié csoport, amely már 2015 óta tiltakozott a józsefvárosi önkormányzat lakáspolitikája ellen. Az akkor jobboldali vezetésű kerületben gyakran már minimális hátralék esetén is kilakoltatták a bérlőket, és a csoport szerint 2010 óta szociális alapon szinte egyetlen önkormányzati ingatlanra sem írtak ki pályázatot. (via Mérce)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7015270832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.10.30. 07:55:45

Veszélyes játék ez, mert ha visszajön az szdsz-es védendő fogyasztók elv, ha megint minden lumpen csoport pátyolgatva lesz, és a tolerancia jelszavával kuss lesz a többségnek, akkor az emberek viharos gyorsasággal fognak visszaszaladni a rendpárti kormányerőkhöz. Szerintem egyébként Viktorék a mostani hátralépéssel pont erre játszanak, hogy a ballib erők a szokásos módon szétvernek mindent, és a normális, dolgozó átlagember lesz szopóágra ültetve. Szerintem be is jön majd ez a számítás.
süti beállítások módosítása