A mi Józsefvárosunk

883. Martin Niemöller

2019. június 03. - Amijo

Amikor a nácik elvitték a kommunistákat,
csendben maradtam,
hisz nem voltam kommunista.

Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szakszervezeti tag.

Amikor a szocialistákat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szocialista.

Amikor a zsidókat zárták be,
csendben maradtam,
hisz nem voltam zsidó.

Amikorra engem vittek el,
nem maradt senki,
aki tiltakozhatott volna.

Amikor az 1990-es években az Antall-kormány felszámolt egy csomó ipari, illetve mezőgazdasági kutatóintézetet, az Akadémia nem mondott erről semmit, mert azok ipari, illetve mezőgazdasági intézetek voltak. (Engem főleg a két korábbi intézet jogutódjaként 1994-ben felszámolt Központi Bányászati Fejlesztési Intézet és az 1989-től apránként csonkolt Szénhidrogénipari Kutató-Fejlesztő Intézet érint, de volt még sok).

mta-tuntetes2019-1.jpg

Magyarország legelső kutatóintézetét, a Magyar Állami Földtani Intézetet 2012. április 1-én beolvasztották a Geofizikai Intézetbe, majd az így kapott hibridet a Bányászati Hivatalba — az Akadémia csendben maradt, mert ezek állami intézetek voltak.

A megyei növényvédő állomásokat hatvan éves működés után, 2015 májusára számolták fel — az Akadémia azt se mondta, hogy fapapucs, elvégre azok nem az övéi voltak és igazából nem is voltak intézetek.

A sor hosszú, ki-ki kiegészítheti a saját szakmájából.

Ezenközben a kormányzat létrehozta és közpénzekkel gazdagon kitömte a saját, alternatív valóságokat kutató-propagáló, az akadémiaiakkal részben párhuzamos intézeteinek hálózatát (XX. század Intézet, XXI. század Intézet, Veritas, Nyelvstratégiai Intézet stb.) — az Akadémia nem szólt, mert a kutatóintézetek létrehozása jó dolog.

Most csütörtökön jelent meg a kormányhatározat arról, hogy az 1956-os Intézetet elveszik az Országos Széchényi Könyvtártól, hogy a Veritasba olvasszák. Az Akadémia mostanáig nem mondott erről semmit, mert elég neki a maga baja.

Augusztusban az akadémiai intézethálózatot veszik majd el, és adják az erre rendelt kormányzati sóhivatal kezelésébe. Az egyetemek a maguk kutatóhelyeivel pedig még mindig nem szólnak erről semmit.

Az einstand megakadályozásának egyetlen hatékony eszköze az egyetemek sztrájkja lenne. Nem a kiherélt sztrájktörvény szerinti "elégséges szolgáltatással", hanem teljes és általános.

Nem lesz belőle semmi; még csak szóba se kerül.

Mi, néhány magánember persze most is kimegyünk, és majd vonulgatunk egy kicsit. Aztán ki-ki haza, és az aktív kutatók elkezdenek állást keresni.

Fügedi Ubul

***

Palkovics holnap benyújtja a törvénytervezetet, amellyel elveszik az MTA intézeteit - Holnap beterjeszti Palkovics László innovációs- és technológiai miniszter azt a törvényjavaslatot, amely elvenné és államosítaná a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát és állami keretek közé, 13 fős, döntő részben a kormány által ellenőrzött testület irányítása alá helyezné azt. Mindezt az MTA-tüntetés után egy nappal.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7814876760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása