A mi Józsefvárosunk

866. Házmesterek országa

2019. április 13. - Amijo

Üzent a Fidesz lapja: így jelentsd fel a gyereked
„bolsevik tudatú pedagógusát”
margójára 

A szovjet propaganda egyik "hivatalos példaképe" volt Pavlik Morozov, aki tizenhárom éves kisfiúként feljelentette édesapját a hatóságoknál, és ezért a család bosszúból megölte. Ő lett "a gyermek mártír" — annak szimbóluma, hogy "az állam" és kiváltképp az azt megjelenítő Sztálin elvtárs fontosabb, mint a család. Oroszország a mi anyácskánk és Joszif Visszarionovics a mi apánk.

Rákosi elvtárs önmagát "Sztálin legjobb tanítványának" vallotta, és tehetségéhez mérten megpróbálta kihozni népünkből a maximumot. Tagadhatatlanul ért el bizonyos sikereket: a régi politikai közhely szerint nemcsak a megszálló németek, de az ugyancsak megszálló és a belbiztonságot ugyancsak uraló szovjetek is tőlünk kapták lakosságarányosan a leg- több feljelentést.

Egyáltalán nem fontos, hogy ezekből a történetekből mennyi igaz (Morozovéból például csak annyi, hogy valóban feljelentette apját). Az a fontos, hogy elhisszük őket. Azért hisszük el, mert ilyen képük van a hazafiságról azoknak, akik közülünk fontosnak tartják, hogy a hazafiságról alkotott képükkel hivalkodjanak.

Volt történelmünknek egy olyan kurta időszaka (az ún. Kádár-kor meg még pár év utána), amikor nem ez volt a sikk. Amikor a jobb társaságból kinézték azt, aki véleménykülönbség miatt feljelentette ismerőseit, családtagjait. Amikor a feljelentőket titkosszolgálati eszkö- zökkel kellett szervezni, mert kevesebben voltak, mint amennyire a hatalom igényt tartott.

Tisztelettel jelentem, ezek az idők elmúltak. Visszatértünk a történelem fő irányába. (Nem véletlen, hogy Magyarbasi következetesen elutasítja az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát.) Most újra a feljelentő a példakép, a feljelentés a Magyarbasival együttműködés őszinte szándékának jele.

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4414762336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koszorumagdolna 2019.04.19. 17:17:56

Bevallom, kedves Fügedi Ubul, hogy ez a házmesterezés - mely nem először íródik le pejoratív éllel ezen az oldalon is - nekem baromian bassza a csőrömet.

A diktatúrák kiszolgálásában ugyanis minden társadalmi réteg egyaránt "kitüntette magát," a balett-táncosoktól kezdve a kőfaragókon át minden felekezet papságáig, s ilyen alapon, akár a masinisztákat is en bloc el lehetne marasztalni, akik vidám vonatfütty kíséretében szállították halálba ártatlanok százezreit.

Ezért én - bár lehet, hogy ma még egyszemélyes programként, de - azt hirdetném meg, hogy a mai, újabb világégéssel terhes időkben, nemcsak hogy az élők elleni diszkriminációval hagyjunk fel már végképp, de kezdjük az "egyenlősdit" az ezerszer átkozott háborúkban elesettek emlékének egyenrangúsításával, s ha nem is közös emlékműbe, de hősi halottaink sírjait helyezzük egymás mellé, ezzel is jelezve azt, hogy egyik nemzet fia sem tehet jobban vezetőinek elvakult vérszomjtól hajtott, esztelen mészárlásairól, mint a másiké.

Szerintem meg ezzel kéne kezdeni az "általános megbékéléshez vezető utat", még akkor is, ha ez ma még ábrándos fantazmagóriának látszik is. Mert - mély meggyőződésem mondatja ezt velem - minden más, túlbonyolított koncepció a "népek barátságáról" s hasonló, magasztos eszmékről, hiú ábránd és hitvány frázis csupán, legalábbis addig, míg ezt az elképzelést alaposan végig nem gondoljuk, s komolyan fontolóra nem vesszük...
süti beállítások módosítása