A mi Józsefvárosunk

856. Blaha: ősszel nekiugranak

2019. március 14. - Amijo

Még tavaly ősszel röppent fel a hír, hogy győztest hirdettek a Blaha Lujza tér felújítási terveinek elkészítésére kiírt tenderen. Mostanra pedig az is kiderült, hogy idén ősszel megkezdődhet a tér átalakítása, így a városvezetés egy jó régi adósságát törlesztheti – végre. Szerintem nincs, ki ne várná, hogy a mai szégyenteljes állapot változzon, mert a “Blaha” megérdemli. És talán mi is.

blahaterv2019.jpg

A kivitelezés – ha minden jól megy – egy évig tart; a tér, az aluljáró, valamint a Somogyi Béla utca felújításának jelenleg becsült költsége 4 milliárd forint. A tervezés lezárásának határideje 2019. május 22., csak ennek az összege nettó 148,5 millió forint. Nem lesz olcsó mulatság. Nézzünk pár részletet a tervekből:

  • A téren helyet kap majd egy kisméretű, kulturális célokat szolgáló épület, előtte egy rendezvényhelyszínt is létrehoznak.
  • A fák száma a mostani 26-ról 65-re nő, a Főpolgármesteri Hivatal állítása szerint ezzel együtt az új zöldfelület több mint 1000 négyzetméter lesz.
  • Újabb gyalogos átkelőhelyek létesülnek, felújítják az aluljárót, amely bővül is a tér irányába; egy BKK ügyfélközponttal és egy nyilvános vécével.
  • Két MOL Bubi közbringa gyűjtőállomás lesz a téren: a jelenleg is üzemelőt áthelyezik a József körút mellé, emellett egy újat telepítenek a Márkus Emília utcában, és több lesz a kerékpártámaszt is.
  • Átépítik a Somogyi Béla utcát a Gutenberg térig, valamint a Corvin Áruház tulajdonosa felújítja/helyreállítja az eredeti homlokzatot.
  • A tér átépítésével a Rákóczi útról közvetlenül jobbra lehet majd kanyarodni a teljes hosszában kétirányú Márkus Emília utcába, valamint a József körútra is.
  • A Somogyi Béla utca a Gutenberg tér felől a Stáhly utca felé egyirányú lesz.
  • Ideiglenesen fasort telepítenek a Rákóczi út "jelenleg aszfaltozott középszigetébe" az út későbbi fejlesztéséig.

Ennyit tudni jelenleg, aztán majd meglátjuk, hogy mi lesz mindebből. A mostaninál csak jobb lehet, nem? Reménykedjünk.

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2214688670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása