A mi Józsefvárosunk

810. Keresztény, demokrácia

2018. október 28. - Amijo

Tizenöt ember kunyhóját semmisítették meg Kispesten. (Népszava

Majd' két hete, hogy október 15-én a NER és a kereszténydemokrácia nagyobb dicsőségére életbe lépett a közterületen való életvitelszerű tartózkodást megtiltó jogszabály, amely a hajléktalanságot szabálysértéssé minősítette. És azóta szorgosan zajlik a hajléktalanok vegzálása. Az különösebben senkit nem zavar, hogy például a kaposvári bíróság szerint a hajléktalantörvény alkalmazandó szabályai az Alaptörvénybe ütköznek. (Megj.: 2012-ben az Alkotmánybíróság már elbírálta a kérdést, hogy a hajléktalan állapot állami üldözése alkotmányos-e, és a válasza kategorikus nem volt.)

hajlektalan_szobor.jpg

Jó ideje mozdulatlan és felszólításra sem reagál
(Fotómontázs: Magyar Kétfarkú Kutya Párt)

Csak emlékeztetőül: alig másfél éve, 2017. április 11-én Erdő Péter bíboros, prímás a Horváth Mihály téri templom előtt megáldotta Timothy P. Schmalz kanadai szobrász Hajléktalan Jézus című alkotását. A padon fekvő, pokrócába burkolózott, elesett embert ábrázoló köztéri szobor első példányát a torontói Regis College épületénél, a kanadai je- zsuiták teológiai fakultásánál állították fel. Másolatai azóta eljutottak a világ több részére, a Vatikánban az Apostoli Alamizsnahivatal bejáratánál látható.

A szobor fő üzenete, a hajléktalan embernek elsősorban a másik emberre van szüksége. Az elesett emberek méltóságát a szociális ellátó rendszer önmagában nem tudja visszaadni, arra csak a társadalom képes. (Budácsik Lajos)

A budapesti szoborállítást követően országjáró körútra vitték a szobrot, kiállították Vácon, Debrecenben, Kecskeméten, Pécsen, Veszprémben és Miskolcon is. A józsefvárosi szobor- állítás alkalomára Lackfi János verset írt, melyet fel is olvasott a szobor megáldásakor.

A hajlékkészítés zsoltára (részlet)

... odadőlsz amellé az árva fickó
mellé, és mindenféléket duruzsolsz
a fülébe, szédíted, hitegeted, mennyei
királysággal kábítod, ezerszer újrapörgeted
vele veszteségeit, és megsiratod mindet,
házat, hazát, asszonyt, állást, megbecsülést,
mi mindent lehet elveszteni, te jó ég,
mi mindent lehet megszerezni, te jó ég,
közben igazából csak szétpergő homok
marad kezünkben, és úgy vágyjuk közeledet,
Uram, te pedig megcsalsz minket,
heverészel úri kedvedben
a hidegben azzal az emberrel ott a padon,
és bennünk nincs elég bátorság,
hogy odaheveredjünk mellé,
hogy odaheveredjünk melléd.

És amíg mi – a nagyobb szabadsággal megáldott többségi társadalom – nem segítettünk érdemben a hajléktalanokon, addig az a minimum, hogy viseljük el a látványukat és a szagukat. (Balavány György: Felelősek a sorsukért a hajléktalanok?)

Itt tartunk ma: szobrot állítunk, de a hajléktalanok még megmaradt, szegényes motyóját elégetjük, kunyhóit leromboltuk, pénzbírságot (!) szabunk ki rájuk, börtönbe küldjük őket – azért mert szegények. Keresztény, demokrácia. Szégyellhetjük magunkat, mindannyian. Mert az hagyjuk, hagytuk.

***

Bírók is aláírták a hajléktalanok büntetése elleni petíciót. Nyilatkozott az RTL Klub Híra- dójának az a jogász, aki elindította a hajléktalanok bíróságra citálása és megbüntetése elleni online petíciót. A hajléktalanság nem bűn és nem szabálysértés. A hajléktalanság a legszörnyűbb helyzetek egyike, amelybe ember kerülhet – olvasható a felhívásban, ami kiemeli, hogy a jogszabály rossz "és nem lett volna szabad” megszületnie. Már több mint 1700-an támogatták a tiltakozást. A petíció itt érhető el. Ehhez érdemes még elolvasni M. Tóth Balázs írását az Átlátszón: Miért tiltakozik már több mint ezerötszáz ügyvéd a hajlék- talanok állami üldözése ellen?

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1614328909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása