A mi Józsefvárosunk

806. Tegnaptól már bűn

2018. október 16. - Amijo

Egy tollvonással megoldotta az Orbán-kormány a hajléktalanság problémáját: tegnaptól szabálysértés az utcán élni, tegnaptól bűn, ha valaki hajléktalan – hatályba lépett a gyo- morforgató, a hajléktalanokat a puszta létük miatt büntető új rendelet. Hétfőn hajnalban – tiltakozásul a hajléktalan vegzáló rendelkezés ellen – sálakat, sapkákat tettünk ki a József körúti fákra. Majd délután folytattuk szegényeket segítő tevékenységünket; kimosva, váll- fára akasztva téli kabátok, melegítők találtak új gazdára a Blahán.

korozs_h3.jpg

hajlektalan_8ker2.jpg

Ahogy a Rákóczi tértől a Blaha Lujza tér felé indulunk, különös politikai akció nyomait látjuk: a szocialisták sálakat kötöttek a körúti fák törzsére. A kitűzött cetliken az olvasható: „Vegyél egyet, ha szükséged van rá!” Így tiltakoznak az ellen, hogy a kormány az ellátás helyett embertelen megoldást választott. (via Népszava)

hajlektalan_8ker.jpg

korozs_h1.jpg

Van megoldás a hajléktalanság felszámolására, de nem az, hogy a szerencsétlenül járt embereket odébb terelik vagy begyűjtik, kunyhóikat lerombolják, holmijaikat elégetik.

  • Talán ha kiterjedt, jól működő és megfizethető szociális bérlakások lennének.
  • Ha lennének komplex megoldások, amelyek segíti a hitel/közműdíj hátralékok törlesztését.
  • Ha lennének kormányzati intézkedések az adósságspirálból való kikerülést segítendő.
  • Ha lenne hatékonyan működő magáncsőd rendszer.
  • Ha lenne anyagi forrása az önkormányzatoknak a lakásfenntartási támogatásokra és az adósságkezelési szolgáltatásokra.

(Korózs Lajos):

Kegyetlenkedés, (el)üldözés helyett nem lehetne inkább támogatást nyújtani a hajléktalan- ságból való kijutáshoz?

Camara-Bereczki (CBFM), Magdolna-negyed

***

A francia főváros polgármestere, Anne Hidalgo bejelentette, hogy amíg nem készülnek el az újabb hajléktalan szálláshelyek, megnyitja a városháza, a kerületi polgármesteri hivata- lok, a nagyobb középületek dísztermeit az otthon nélkülieknek. Bal- és jobboldali polgár- mesterekkel egyetértve. Ahogyan az való. „A párizsi városházának példát kell mutatnia, be kell bizonyítania, hogy hajléktalanokat mindenhol lehetséges elszállásolni, beleértve az állami palotákat is” – írja a 24.hu a Le Journal du Dimanche című hetilapban megjelent interjúból idézve. (Kolozsvári Szalonna)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1714305281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koszorumagdolna 2018.10.22. 20:08:43

Szép-szép a pontokba szedett, "komplex megoldások," meg a hatékony "kormányzati intézkedések" követelése Feri, s a körúti fák "felruházása" se rossz ötlet.

De - sajnos-e vagy sem - a valóban hatékony intézkedéseket nem elsősorban másoktól kéne várnotok, hanem nektek kéne olyan akciókba fognotok, amelyek valóban fölkavarhatnák az egy tapodtat előre lépni sem képes helyi ellenzék állóvizét, s mely lemoshatná rólatok a föl- főlröppennő "lojális ellenzék" - vagy amit most olvastam a neten:"fideszempé" - csúnya vádját.

Nem is értem, hogy egyáltalán hogy tudjátok megállni most, a hajléktalan-üggyel is csak nyomatékosított lakhatási válság e mély pontján, hogy nem szólaltok meg s kezdeményeztek mozgalmat, az önkormányzati bérlakások évtizede halogatott teljes és szakszerű fölméréséért, melyet 2013-ban - épp a mi (Nh. Egyesület) kezdeményezésünkre is - egyszer már meglépett az önkormányzat.

Igaz ugyan, hogy ez a felmérési munka korántsem zárult olyan "fényes sikerrel," ahogy ezt Kocsis Máté állította a milliókba kerülő "bérleményellenőrzésről," mely a nagy felhajtás ellenére se tárt föl egyetlen hiányosságot sem, s így maradt minden abban a kaotikus, rendezetlen állapotban, ahogy volt.

És persze az általunk beterjesztett - és képviselő-testületileg is elfogadott - javaslatok egyikét se valósították meg, s a kaotikus állapotok nemhogy csökkentek, de csak "fokozódtak" azóta.
Hát nem veszitek észre, hogy a legsürgetőbb, égetően konkrét feladatokat nem lehet látványos happeningekkel, görögtüzes mutatványokkal pótolni? Nem gondoljátok, hogy a kényelmes ellenzéki szinekúra is megszűnik egyszer, s akkor itt maradtok üres kézzel, üres ég alatt?
süti beállítások módosítása