A mi Józsefvárosunk

803. Az állam magánosítása

2018. október 07. - Amijo

Több ezer diákot fosztanak meg az államilag finanszírozott
képzéstől a Corvinuson című Mérce-cikk margójára. 

Annak idején, amikor Ceaușescu elkezdte árusítani kivándorolni kívánó állampolgárait (főleg a szászokat a németeknek), azt az indokot találta ehhez, hogy az államnak sok pénzébe van ezeknek az embereknek az ingyenes felnevelése-tanítása stb. Ez a sztálini koncepció abból indul ki, hogy az állam a társadalom többi részétől és kiváltképpen annak tagjaitól elkülönült és függetlenedett, önálló létező. Totálisan "elhanyagolja" azt a tényt, hogy az államnak nemcsak kiadásai vannak, de bevételei is. (Ennek járulékos következ- ményeként a "keleti blokk" országai el is adósodtak piszkosul, de most nem erről van szó.) Ezeket a bevételeket mind egy szálig a társadalom imént lesajnált tagjai adják össze adók, járulékok, vagy egyszerűen meg nem kapott jövedelmek formájában.

palkovics_corvinus.jpg

Az elkülönült állam vezetői szabadon rendelkeznek az elkülönült állam vagyonával — elvégre pont ezért ők az elkülönült állam vezetői. Az állam vagyona itt a lehető legszéle- sebb értelemben veendő: beletartozik minden, ami a működéséhez költségvetési pénzt kap. Ekképp állami vagyon az elvileg független társadalmi szervezet tudományos aka- démia, amelynek elnökévé bármikor ki lehet nevezni egy négy elemit végzett, torna és kézimunka kivételével mindenből megbukott textilgyári munkásnőt. Állami vagyon a nemzeti bank, tehát az alapítványaiba mentett pénz "elveszti közpénz jellegét".

A többit előbb államosítani kell. Állami vagyonná tehető a fővárosnak akár egy egész kerülete, hogy eldózerolják és szocreál sugárutat építsenek helyébe az elnöki palota elé. Mindössze néhány törvényt kell átírni, és az könnyen megy, ha az embernek megvan a kétharmada. Épp így átírt törvények alapján építhetnek "múzeumi" (valójában: éttermi) negyedet a Városliget közepébe, akárhogy pampognak is a megcsonkított kerületek.

Lám, keverem itt az autokrata vezetőket. De hát nagyon figyelni kell, ha különbséget akar találni közöttük az ember. Egy 2007-es felmérés szerint például a román állampolgárok egynegyede Nicolae Ceaușescut tartotta a legjobb politikusnak a teljes, a dákokig vissza- vezetett román történelemben. 2009-ben a románok 83%-a vélte úgy, hogy Ceaușescu nem volt rossz vezető.

A határ innenső oldalán most éppen a közgazdasági egyetemet magánosítják — elvégre "az államé", tehát az alapítványba is viheti. Az alapítványban pedig elveszti állami jellegét. Bár sokaknak nem lesz pénze a tandíj megfizetésére, de hát ők a vesztesek.

Márpedig a Magyarbasival együttműködés rendszere a nyerteseket pártolja, és a biztonság kedvéért ő maga mondja meg, hogy kik lesznek azok.

Egyetlen problémát látok az egészben: azt, hogy a magánná váló egyetemtől a világszínvo- nal elérését követelik. Azt ugyanis alapvetően a rangos publikációk alapján "osztják". Mi lesz, ha a Közgáz oktatói az "A" kategóriás lapokban elvárt módszertani apparátussal el- kezdik elemezni a magyar gazdaságirányítás hatékonyságát?

Fügedi Ubul

***

A szegényebbektől (kb. az ország harmada) elveszik a továbbtanulás lehetőségét. Te is tu- dod, hogy ahol enni alig van pénz, ott nem bécsi egyetem, de még egy érettségi is kétséges. Felsőfokú tanulmányok alatt a szülők se családi adókedvezményt, se családi pótlékot nem kapnak, gyakorlatilag azóta kínlódok, amióta a gyerekeim 18 éves múltak, elsőre a felvételi nem sikerült, aztán vidéki egyetemre mentek, tehát 7 év gyerekenként plusz az egyik ha- lasztott is egy évet. Nagyon boldog vagyok, hogy cum laude már végzett az egyik, de ezt egész biztos nem tudja végigcsinálni a közmunkás gyereke, mert a család nem bírja eltar- tani. Az meg milyen dolog, hogy a polgárok által fenntartott egyetemre csak a kiváltságos jómódúaknak van esélye bekerülni? (via Facebook)

De hát ez a dolog lényege: eltartjuk a kb. 2 % kiválasztottat. (via Fügedi Ubul)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3814287365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása