A mi Józsefvárosunk

633. Virág nyílott 14.

2017. május 16. - Amijo

Olyan rég, talántán tavaly ősszel volt ilyenünk, de most Orbán Viktor pekingi nótázgatása látogatása alkalmából eszünkbe jutott, hogy – az eltüntetett, kipontozott (kiretusált) exképviselő esete után biza’ itt az ideje, hogy újfent virágozzék száz virág* nálunk is. Pontosabban csak egy, de az szép lett: Virág Tamás szombaton írt ugyanis megint egy örökzöldet a Mátyás téri legendás, ámde valójában nem létező közvécéről. Feltesszük ide is, hátha így többen látják, olvassák, remélhetőleg az általunk mélyen tisztelt szerzőnek sem lesz kifogása ez ellen. (Szép történet, csak egy kicsit szomorú a vége. Szokás szerint.)

***

"Jó napot, ott van a vécé pár méterre” mondom a Mátyás tér 13. előtt péntek délután ötkor a kerítés tövében nagydolgát befejező férfinek gyerekkel a karomon. „Tudom uram, de nem nyitják ki, higgye el.” – jön guggolásból felállás közben az elég elkeseredett válasz. „Hát ennek nagyon nem örülök" – reagálok zavartan, majd keresem az őrt, akit nem találok. Csak gyerekek játszanak, felnőttek beszélgetnek, igyekszik senki nem észrevenni a férfit, ettől úgy tűnik, minden rendben van úgy, ahogy történik.

matyaster_wc2.jpg

(Fotó: Zsitva Tibor / Építészfórum)

A szinte használhatatlan vécét Alföldi György („építész, város tervező & fejlesztő egyetemi docens, tanszékvezető-helyettes Urbanisztika Tanszék BME”) tervezte, pénz onnan volt rá, hogy még nem állítottuk meg Brüsszelt, azaz igen, de csak a megépítése után. Ugyanis az önkormányzat sosem működtette rendesen, majd a Teleki téri piac lebontásakor újabb milliókat költöttek rá, és átadták a csatornázási műveknek (mert a cég ottani vécéjét megszüntették), akik legalább takarítják. Mostanság a tér őrei használják rendszeresen, szépen kitaposott ösvény mutatja, hogy merre járnak.

Nem ingyenes, az ajtónyitó pénzbedobó automata hónapok óta rossz, az egyik őr szerint a javítás 60 000 Ft lenne, nem akar az önkormányzat költeni erre, inkább náluk van a kulcs. Ők meg – akár ingyen – odaadják annak, akinek gondolják, pontosabban annak, aki kiné- zetével, viselkedésével méltónak tűnik a vécé használatára. (Utóbbi személyes tapasztalat egy téri rendezvény alkalmából.)

A mi kis vécétörténetünk öt éves (az írás kommentjei is érdekesek): Kisdolog a Mátyás téren. Na de mit lehet tenni?

***

*Megj.: "Virágozzék száz virág, versenyezzen száz gondolati iskola!” (Az eredetiben még „valamennyi” gondolati iskola szerepelt, de ez hamar átadta helyét a száznak, majd néhány évvel később – mint Teng Hsziao-ping mondta egyszer – az egynek.) Mao Ce-tung még 1956-ban hirdette meg a korlátozott eszmei sokszínűséget engedélyező jelszót, aztán e kampány végeztével a polgári gondolkodásúnak ítélt értelmiségiek milliói kerültek mező- gazdasági átnevelőtáborokba. Mao formulája egy különleges időszakban született, az SZKP nevezetes XX. kongresszusa után, amelyen Nyikita Szergejevics Hruscsov szovjet pártvezér beszédében hadat üzent a „személyi kultusznak”, a mindenkori pártvezető istenítésének.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2712509585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása