A mi Józsefvárosunk

623. Testületi ülés volt (14)

2017. április 19. - Amijo

Az idei harmadik képviselő-testületi ülés Józsefvárosban

Az áprilisi testületi ülés talán legjelentősebb napirendi pontja az ún. fejlesztési költségvetés volt, amely lényegében a tavalyi pénzmaradvány megállapítása és felhasználása. Egy olyan érdekes jelenségről van szó, amely Józsefváros önkormányzatában már sokéves rutin, ekkor éli fel az önkormányzat a túltervezés hasznát. A költségvetést ugyanis minden évben jócskán túltervezi a pénzügy kiadásokkal és alultervezi bevételekkel, de mivel az önkor- mányzat közintézmény, így persze nem lehet profitja, hanem minden költségvetési év végleges zárásakor komolyabb mennyiségű pénzmaradvány vár további felhasználásra. Az idén ez 2,2 milliárd forint, bár ebből még 6 közterület-felújítást eldöntött a KT a februári ülésen, így összesen 2 milliárd 150 millió maradt a fejlesztési költségvetésre.

testuleti2017.jpg

Az így kialakult fejlesztési körből emelek ki egy-két érdekes szempontot..

Szerepelnek ugyan utcafelújítások a pénzmaradvány-költségvetésben, de nem szerepel benne forrás a Corvin-negyed sétányon kívül eső utcáinak felújítására. Ismét felvetettem, hogy rendkívül hülyén néz ki, ahogy csilliárdokért lassan elkészül az új városközpont, a Corvin-sétány, de közben ugyanennek a negyednek (Corvin-negyed) a Baross utca és a sétány közé eső része továbbra is gigantikus kátyúvár. Persze ahogy várható volt, lesöpörte a többség mondván, hogy a sétányhoz kapcsolódóan így is van egy csomón utcafelújítás, azokra az utcákra pedig szerinte „nem éri meg” pénzt költeni ahol úgyis jönnek még építkezések, azok szokásos utca- és járdakáraival. Elmondtam, hogy ez a teória hangzatos, de a Nap utca, a Práter utca, a Kisfaludy utca, a Vajdahunyad utca, a Kis Stáció utca, a Hock János utca és a Nagytemplom utca sétányon kívüli lakók és az arra járók számára ez semmi vigaszt nem jelent.

Persze a válasszal azt is aláhúzták, ami megfigyelhető, hogy a kerület foghíjtelkeitől, így az itt fekvőktől is bármi áron szabadul az önkormányzat, részben az ebből remélt bevételek miatt, részben a további ebben fellelhető ingatlanfejlesztési beruházások miatt.  Emellett a szerintem tévesen kezelt probléma mellett is említésre méltó azért, hogy a fejlesztési költségvetésben szerepelnek utcafelújítások. Így az idén felújításra vár a Tömő utca – egészen az Illés utcáig (az utca eleje a Leonardo da Vinci utcáig ugyebár az ingatlanfejlesz- tések kapcsán már megújult) –, a Százados út  egy saroknyi, a Ciprus utca és Sport utca közötti szakasza, a Baross utca apró részeinek felújítása, a Bezerédi utca a Kiss József utca és a Köztársaság tér közötti szakasza, és a MÁVAG-Kolóniát a Vajda Péteren és a Delej utcán kívül körülvevő utcák (a Bláthy vége és a Golgota utca). 

Az óvodai, bölcsődei és iskolai felújítások, mint mindig, most is hasznosak. Arra hívtuk fel a figyelmet, hogy ezek a felújítások különösen fontos, hogy határidőre elkészüljenek, mert nem szeretnénk, ha megint úgy kezdené egyik másik intézmény a tanévet, hogy még építő- ipari munkaterület.

A JSZSZGYK több címsoron is új forrást kapott a munkatársi viszonyok fejlesztésére. Per- sze rendkívül fontos a munkaerő jó kezelése, csupán az nem érthető, ezért rá is kérdeztem, hogy ezek a költségek miért nem kerültek bele az alapköltségvetésbe. Erre a megszokott választ kaptam, hogy milyen nagy figyelmet fordít az önkormányzat az intézményei dolgozóival való törődésre, de a valódi kérdésre valódi válasz megint nem érkezett.

Szintén egy fejlesztési csomag értékes része a játszótér-építés. Ezúttal az Auróra és a Déry Miksa utca sarkára, valamint a Százados úti Művésztelepre épít az önkormányzat játszó- teret. Az persze hasznos, hogy az Auróra rendelőintézettel átellenben fekvő foghíjtelekre játszótér épül a parkoló helyett, bár közel van a Rákóczi tér, a Horváth Mihály tér és a Mátyás tér játszótere is, de egy ilyen brutálisan beépített negyedben, mint a Csarnok-negyed, egy játszótér csak segíthet a környék légkörének javításában. 

Érdemi lépések várhatók a bérházak felújításában is, ami egy égető problémára mutat, ugyanis Józsefváros legrosszabb karban lévő házai a bérházak. Elméletileg most van pénz a felújítás megkezdésére a Déri Miksa u. 11., a Lovassy László u. 4b., a Kisfaludy u. 5., a Kis stáció u. 11. és a Kőris u. 28. esetében. Rákérdeztem, hogy miért csak homlokzat-felújítások vannak betervezve, azt a válasz kaptam, hogy ezekben a házakban – más címsorokkal együtt- komplex és koncentrált felújítás fog megvalósulni. Lássuk!

Közben persze indul a bérházaknál is a sürgős értékesítés. Ez abból derült ki a maradvány-költségvetés kapcsán, hogy 50 épület társasházzá nyilvánítására hirtelen 70 millió Ft-ot találtak. A társasházzá alakítás persze ahhoz kell, hogy amelyik bérlőnek csak tudják, mihamarabb eladják a ma még bérlakását, így ezen házak nagy része is hamarosan bekerülhet kis önkormányzati résztulajdonú kategóriába, amely a vagyonstratégia szerint már az egyre inkább értékesítendő kategória. Hogy azokkal mi lesz, akik nem tudják, vagy nem akarják megvenni a bérlakásukat, az már egy másik lapra tartozik, de gyanítom ezzel még jócskán lesz dolgunk.

Ismételten rákérdeztem a CSÁO-ra. A költségvetési szavazásnál (tavaly december) az erőszakoskodásom nyomán megjelölték a teljes forrást a Józsefvárosi Családok Átmeneti Otthonára a nagy költségvetés fejlesztési céltartalékán, tehát az itt szereplő 2 millió csak a tervezési kiegészítés. Elmondtam a bizottsági ülésen kapott tájékoztatást, miszerint a májusi KT-re bejön a kivitelezési előterjesztés a Családok Átmeneti Otthonára, ezt megerősítették.

Mint ismert, a Családok Átmeneti Otthonát – hosszas nyomásgyakorlás után – tavaly elfogadta az önkormányzat, hogy saját erőből létre kell hozzuk, mert az SOS Krízis Alapítványos kiszervezés töredékére elég csak az alapvető problémákkal küzdő családok helyzetének orvoslására. Így májusban várhatóan dönt az önkormányzat a Koszorú utcai óvoda bezárásáról és az óvoda épülete, felújítás után Családok Átmeneti Otthonaként működik jövő év elejétől.

Még két érdekes pontját emelném ki a maradvány-költségvetésnek. Érdekes lépés a Rév8 üzletrész kivásárlása. Itt a fővárosi tulajdoni hányad kivásárlásáról van szó, ami tulajdon- képpen eddig sem állta senkinek és semminek az útját. Az, hogy mégis fordít erre az önkormányzat 16 millió forintot valószínűleg arról szól, hogy idén még ez simán átmegy, Józsefvárosnak pedig hasznos ha a városfejlesztő cége teljesen saját tulajdonában van. Lehet, hogy belemagyarázás, de alighanem az idei évet még teljes egészében helyi és fővárosi politikusként töltő polgármester úgy szeretné elhagyni a pályát, hogy kizárólag a Józsefvárosi Önkormányzat kezében maradjon a RÉV8. Az országgyűlési választást követő időközi polgármester választás eredménye ugye nem kiszámítható, a kerület fővárosi befolyása – miután Kocsis távozik a Fővárosi Közgyűlésből – még kevésbé becsülhető. Ez itt egy biztonsági játszma. A józsefvárosi KT többsége ugyebár bizonyosan a maiak kezében marad 2019 őszéig.

A másik pikáns részlet a Hivatal munkanap fényképezés, akkor derült ki, amikor rákérdeztem. Sajnos jól sejtettem. A jegyző válaszában kifejtette, hogy egy olyan hatalmas munkaszervezet, mint Józsefváros Polgármesteri Hivatala munkafegyelmét már nem lehet jól kézben tartani, csak kellő „monitorozással”. Ez annyit jelent, hogy 20 millióért egy külső cég fogja fényképezni a Hivatal dolgozóit, nehogy túl sokat büfézzenek! Ja, büfé az nincs… na mindegy, a figyelem akkor is meglesz.

A fejlesztésinek nevezett pénzmaradvány-költségvetésről dióhéjban ennyit, a további pontos részletek az előterjesztésből kiolvashatók, Sántháné Mátyás téri csobogót kérő kampányfogásán kívül természetesen semmit nem fogadott be az előterjesztő.

(Mellékeltem a pótköltségvetést, azzal könnyebben követhető.)

A napirend további pontjaira hamarosan visszatérek. folyt. Köv.

Komássy Ákos

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2312437699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása