A mi Józsefvárosunk

617. Einstand (2)

2017. április 01. - Amijo

Vajda-balhé: egyelőre orvosolva 

Van kerületünknek egy bár nem problémamentes, de mégiscsak jó színvonalon működő és számos eredményét tekintve versenyképes iskolája, a Vajda. Ének-zenei és sportiskola, gyarapodnak, nevelkednek benne a diákok. A Vajdát számos erőssége emeli Józsefváros legjobb iskolái közé. Ezzel együtt meg kellett élnie azt a káoszt, ami az iskolák államosítása következtében a nyakába szakadt. Bizonyára sokan emlékeznek még rá, hogy a menő iskola kimondottan sikeres és népszerű ex-igazgatója, Szontagh Pál is az államosítás körüli káoszban jutott el arra a pontra, hogy bedobta a törülközőt. Egyes nehézségeiben azóta is nyögi a Vajda kiváló igazgató hiányát.

vajda_iskola1_2.jpg

Most újabb cirkusz tört ki. Van ugyanis hazánknak egy egykoron papként szolgált oktatásért felelős minisztere, aki bizonyára korábbi jó egyházi kapcsolatai nyomán, össze-vissza barátkozza magát a különböző egyházak különböző vezetőivel, akik, előfordul, hogy ettől felbuzdulva, kreatív igényeikkel indulnak el szerte az országban az ex-pap miniszterre hivatkozva. E hullám egyik esete ütött most nagyot a Vajdán, amikor a szeparatista Orthodox Exarchátus gondolt egyet és bejelentkezett, hogy akkor ők elvinnék a Vajdát.

Ne essék félreértés, itt nem a nagy ortodox kereszténység, más néven a magyar esperes- ségről van szó, hanem arról a mintegy másfél, kétezer hívőt szolgáló konstantinápolyi exarchátusról, amely vitában áll az esperességgel, nem ismeri el a magyarországi ortho- doxok többségének papságát irányító, I. Cirill pátriárka vezette moszkvai pátriarchátust, a konstantinápolyi patriarchátushoz sorolja magát.

Tehát az exarchátus bejelentkezett, elég végiggondolatlanul. Nem sikerült ugyanis megke- resniük sem a tantestületet, sem a szülői közösséget, sem az önkormányzatot (amelynek egyébként a mai napig a tulajdona az iskola, még ha fenntartói feladataitól meg is fosztot- ták). Nekiláttak a Klebelsbergen keresztül az iskola átvételét jelentő fenntartóváltásnak, nagyjából olyan érvrendszerrel, hogy mennyivel jobb lesz az iskolának, ha majd nem a Klebelsberg karmai között kell szenvednie. Ez így nem kelt bölcs benyomást.

A szülők, akik között alighanem egyetlen egy híve sincs az orthodox exarchátusnak, fellá- zadtak és hosszas levelezés után a fenntartóváltás megbeszélésére összehívott össziskolai szülői értekezleten kifejtették kérdéseiket, aggályaikat, kifogásaikat.

Mert ezzel az elképzeléssel leginkább csak probléma van. Egyrészt a Vajda egy nagy körzetet ellátó állami (azaz világi) iskola. Arra nem sikerült választ találni, hogy mi lesz azokkal a gyerekekkel, akik nem akarnak egyházi iskolába járni, s mivel állami iskolába iratkoztak be, várható, hogy világi iskolában szeretnék folytatni tanulmányaikat. Arra sem sikerült választ adni, hogy valójában miért szeretné az exarchátus átvenni a Vajdát, feltéve, hogy nem puszta zsákmányszerzésről van szó. Az oktatási kérdésekkel, így például a tan- testület változatlan megtartásával kapcsolatban, a kötelező vallásoktatással kapcsolatban univerzális, „nem fog változni semmi” típusú válaszok hangzottak el az exarchátus részéről, ami taktikailag érthető, de ezen állítások hitelességét sem volt az elhangzottakon kívül semmi, ami alátámassza.

vajda_iskola1_1.jpg

Azzal kapcsolatban is ellentmondások láttak napvilágot, hogy hozna-e az exarchátus a felekezetébe tartozó új diákokat és az ő beiskolázásukat miként szeretnék megvalósítani. Felmerült egy olyan információ is, hogy több tucat diákot szeretnének importálni, de elhangzott az is, hogy egyáltalán nem kívánnak új diákot hozni. Az utóbbi esetben persze jogos kétely, hogy ha nem hoznának az exarchátus hívei közül az iskolába, akkor miért és kinek lenne hasznos, ha a világi iskola exarchátusi iskolává válik. Summa summarum, kétségek, ellentmondások, megválaszolatlan kérdések és konfliktusok uralják ezt a folyamatot. Mindenesetre úgy tűnik, a polgármester érzékelte a problémát.

Bár az önkormányzat berkeiben érdemi hivatalos választ nem kaptam az önkormányzat álláspontjáról, s a humánügyekért felelős alpolgármester, Sántha Péterné sem érezte szükségesnek, hogy nyilvánosan állást foglaljon a kérdésben, mára mégis egyértelműnek tűnik a helyzet aktuális végkifejlete. Meglátásom szerint az önkormányzat és Józsefváros lakóinak érdeke ebben az ügyben egy és egyértelmű. Józsefváros egyik legjobb iskoláját nem szabad egy történelmi kisegyház karjaiba dobni, csak azért mert ők attól jól éreznék magukat.

A végkifejletre visszatérve, a polgármester részt vett az össziskolai szülőin, s az azóta már a sajtóban is megjelent álláspontot húzta alá, amely szerint a jelenleg kialakult helyzetben az önkormányzat semmi esetre sem járul hozzá a Vajda egyházi kézbe adásához. Úgy legyen.

Komássy Ákos

***

A Városligeti Magyar-angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola is megtetszett az ortodox egyháznak. A Vajda Péter iskola mellett a Városligeti Magyar-angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolát is átvenné az államtól a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa. (abcug.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5612393469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bodis.lajos 2017.04.02. 16:38:11

Hoppá, Komássy Ákos képviselőt érdekli valami a közéletből, és ezt - az ő összetéveszthetetlen stílusában - a hivatalon kívül is megosztja !

Egyébként szerintem a Vajda iskola kapcsán, ahogy a többi kapcsán is, szükséges és lehetséges volna foglalkozni azokkal a bizonyos problémákkal, amiket a cikkben konkrétum nélkül említ. Szülőként is, képviselőként is, nyilván mindegyik képviselőnek, de akár konfliktust is vállalva a Fidesszel és Kocsis Mátéval, ha ők nem látnak problémát, ha már valaki szülő is és ellenzéki képviselő is.

Az pedig érintett szülőként nem, de képviselőként szintén fontos lehetne, hogy ha lényeges különbségek vannak az iskolák színvonala között, akkor mi lesz azokkal a gyerekekkel, akiket a rossz iskolába vesznek fel, mert mondjuk az a kötelező körzetük, és nem vesznek át máshová.

Lesz folytatás?

Komássy Ákos 2017.04.03. 08:42:16

Vajda-balhé folytatás dióhéjban:
Városbizottság utolsó márciusi ülésén feltett képviselői kérdésemre adott válaszában Mészár Erika aljegyző jelezte, hogy a Képviselőtestület április 6-i ülésére készül az előterjesztés az önkormányzat álláspontjáról Vajda fenntartóváltás ügyben. A polgármester aznap esti szülői értekezleten elhangzott álláspontjából azt is tudjuk, hogy milyen tartalommal. A képviselőtestület április 6-i ülését közben "elnapolták", azaz nem került összehívásra. Ebből fakadóan április 13-án várható képviselőtestületi döntés Vajda ügyben.

Időközben a tantestület többsége a fenntartóváltás ellen foglalt állást, és hasonló hangulat alakult ki a szülői közösségben is, így a Vajda fenntartóváltása egyre valószínűtlenebbé vált... bár ki tudja még milyen miniszteri döntés születik...
süti beállítások módosítása