A mi Józsefvárosunk

590. Józsefvárosi mese

2017. január 10. - Amijo

Eljött az ideje kirúgni valakit, Máté! 

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Józsefvárosi közbeszerzés. Nagy port kavart, szó szerint – nem is tudtunk elsiklani felette. A Józsefvárosi Önkormányzat ugyanis közben szerzést közbeszerzést írt ki, de nagy volt ám a fejvakarás, hogy vajon ki is nyeri majd a "verseny"-t. Megvolt azonban a tuti ötlet, ami titkos fegyver az ilyen helyzetekben és a neve: "Kbt. 115. § szerinti hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárás".

bokay43-3.jpg

Az ilyen eljárások során, ahogy az sejthető csak és kizárólag az ajánlattételre felhívott gazdasági szereplők tehetnek ajánlatot, és az ajánlatkérő még alkalmassági követelményt sem köteles előírni. Értékhatár is van (építési beruházás esetén 100.000.000,- Ft alatt) és más bonyolító tényezők, de ezek most nem túl izgalmasak. Izgalmas viszont, hogy kik voltak az ajánlattevők, és ki a győztes. Ajánlatot tett, de nem nyert a "Hungaro Domus Andia Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.", aminek ügyvezetője és egyszemélyi tulajdonosa Jónás Andrea. A kedves olvasóra bízom, hogy lát-e összefüggést Jónás Andrea és Jónás Nándor (Jon Bau Kft.) tekintetében...

Ajánlatot tett még, de szintén nem nyert a "Fauna-Duó Kft.", aminek ügyvezetője Gesztelyi-Nagy György egyben egyszemélyi tulajdonosa is. A Gesztelyi család igen jelentős közbeszerzéseket nyert cégeivel, 2015-ben 2,5 milliárd forint keretösszegben (2015-2018) Lipótvárosban, de a korábbi években is több száz milliós szerződésállománnyal büszkél- kedhetett. Végül ajánlatot tett és nyert a "Hufer-Bau Kft.", aminek ügyvezetője ifj. Hubert Ferenc, és a cégüket Hubert Ferenccel együtt tulajdonolják. A Huber-Bau Kft. elhíresült alvállalkozója a Jon Bau Kft.

bokay43-2.jpg

A kiválasztás során az ajánlatkérő köteles biztosítani a versenyt és legalább öt (5) gazdasági szereplőnek egyidejűleg, közvetlenül írásban ajánlattételi felhívást kell küldenie. FONTOS, hogy az ajánlatkérő akkor alkalmazhatja az ezen § szerinti eljárást, ha a tisztességes verseny biztosításához e törvény által megkövetelt, megfelelő számú alkalmas gazdasági szereplőről van tudomása.

Van ám itt verseny, a kérdés, hogy kit engednek versenyezni, ez pedig így nem verseny.

A kiíró figyelmét felhívnám a törvény szövegére: "Az ajánlatkérő a különböző eljárásokban ajánlattételre felhívni kívánt gazdasági szereplők személyét lehetőség szerint változtatja." Nem tudni, hogy a mese hogyan folytatódik tovább, az viszont biztos, hogy valaki hibázott az ügyben, amiért ki más lehetne a felelős, mint polgármesterünk Kocsis Máté.

Aki nem hiszi, járjon utána!

Melléklet: Tájékoztató az eljárás eredményéről (pdf)
Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/89 

Körmendi Gábor Attila 2017.01.05

***

Breaking News! A hírek szerint a két Magdolna-negyedbeli képviselő (Balogh István és Kaiser József) közül az egyik január elsejével lemondott. Merthogy Balogh István vissza kíván térni az Echo TV-be. Facebook-bejegyzése szerint a képviselői mandátumáról való lemondásról egyeztetett a kerület polgármesterével Kocsis Mátéval is. (Szerk.: erről azért majd később, hosszabban is szót ejtünk…)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4612115961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása