A mi Józsefvárosunk

573. Kiscsibész téri kőpadok

2016. november 20. - Amijo

"Engem nem zavarnak a hajléktalanok, amíg otthon, négy fal között csinálják.”  

Isten bizony azt hittem, hogy lemaradtam a Kiscsibész téri pad-ügyről, mert hogy az alig egy nap alatt lerendeződött, az idétlen (és embertelen) buhera-korlátok eltűntek, mindenki boldog, a témában nincs is miről írni már, lehet szépen tovább ballagni. Nos, nem. Megint alábecsültem a mi derék önkormányzatunkat (és az egykori Orczy úti lakost, Kaiser képviselő urat), a Kiscsibész téri szappanopera folytatódott.

kiscsibesz1.jpg

Pár napja került fel ez a 8ker facebook oldalára ez:

  • A Főpolgármesteri Hivatal ellentmond a józsefvárosi önkormányzatnak, ebből úgy tűnik, a kerület akarta a vasakat, aztán a közleményében letagadta és a Főkertre kente.
  •  Ahogy korábban írtuk, sejtettük, hogy nem igaz, hogy az önkormányzatnak semmi köze a dologhoz, mivel Kaiser József képviselő - a kerülettől nemrég kapott körúti bérlakása ablakából - nemrég nyilvánosan aggódott a sok pad miatt. Kocsis Máténak és kollégáinak egyébként egy ideje szokása inkább felszámolni a kerületi padokat: ne pihenhessen le ott senki, nehogy hajléktalan emberek pihenjenek rajta.
  • A Főpolgármesteri Hivatal közlése arra utal, hogy esztétikailag kevésbé szembetűnő módon akarják megvalósítani, amit korábban nyilván nem akartak, és a tervező sem akart, vagyis hogy megakadályozzák, hogy valaki lefeküdjön a kőre.

Ehelyett esetleg érdemes lehetne megfontolni, hogy a téren létesítsenek nyilvános WC-t (ahogy évtizedekig volt ott), és szervezzenek utcai szociális munkát (ahogy a kerület más részében ígérték), hogy a várost használó nagyon szegény embereket emberségesebb és eredményesebb megoldásokhoz segítsék.

Az utcai ülés és fekvés fizikai akadályozása kevésbé élhetővé teszi a várost, és ebből az is megtudja, aki máshonnan nem tudná, hogy a város tele van szegény emberrel, a hatóságok pedig az eltüntetésükön fáradoznak, többre nem képesek. És valótlant közölni sem szép dolog: miért nem vállalja a polgármester a vasakat, ha egyszer ők kérték, vagy miért hazudja a főpolgármesteri hivatal, hogy a kerület kérte, ha nem?

kiscsibesz2.jpg

A hajléktalan Imre bácsitól vett idézet a hajléktalanmentesített padok között (Fotók: Bődey János / Index)

Bírom nagyon, amikor valaki nagy nehezen pályázatilag kivakaródzik a sz@rból, aztán a jól megérdemelt (?), fűtött, körúti önkormányzati lakása ablakából fényképezve reszketni és aggódni méltóztatik amiatt, hogy a házzal szemközt levő kis tér jéghideg kőpadjain majd hajléktalanok fognak aludni. Mert mért’ nem csinálják otthon, négy fal közt, mi?!

Camara-Bereczki Ferenc Miklós (CBFM) – Józsefváros, Magdolna negyed

***

Ahol közvécé, ott szeretet! A Város Mindenkié kampányindító akciója a Vécé Világnapján. 2016. november 18-án A Város Mindenkié (AVM) lakhatási érdekvédelmi csoport figyelemfelhívó megmozdulást szervezett egy élhetőbb, tisztább Budapestért. A civilek javaslata: sokkal több és mindenkinek elérhető nyilvános WC-t a városba.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr511977450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása