A mi Józsefvárosunk

567. Ücsörgésellenesek (1)

2016. november 02. - Amijo

A padeltüntető rendszer ismét munkában. Pár napja került fel ez a kép a 8ker fb-oldalára, a következő szöveggel: "Ez volt a Mátyás tér utolsó ülőalkalmatossága a körülkerített rezervátum határain kívül. Nem kéne most már nyíltan kijárási tilalmat hirdetni sötétedés utánra?" (B. Zs.) Hiába, nincs új a nap alatt. 2014 augusztusában már volt ilyen csoda a kerületben, akkor a Szigony és Práter utca sarkán, a SPAR előtti felújítás során tüntették el a padokat szorgos önkormányzati kezek. 

pad_matyaster.jpg

Merthogy az önkormányzati vezetés szerint "a padok és a köztéri WC-k hajléktalanvonzó tényezők". Gondolom a Mátyás téren is ezek a „tényezők” játszottak közre. De az is lehet – ez a másik önkormányzati szabványszöveg – hogy a lakók kérték, hogy ne legyenek padok. Pedig 2013-ban még milyen lelkesen invitálták padfestésre a fideszes képviselők a helyi lakosságot – hogy a közterek szebbek legyenek…

A padokon emberek szoktak ülni különböző okokból, azért találták ki a köztéri padokat. Micsoda inkompetens helyhatóság, amelynek a szegénység növekedésére az a válasza, hogy nem hagyja az embereket ülni... (Bódis Lajos)

padok_szaboervin1.jpg

Viszont úgy látszik, a távoli Palota-negyedben nincs ilyen gond, arrafele több lehet a fáradt, idős, esetleg mozgássérült ember, így ott szépen megmaradtak a padok. Igaz, még a nyár vége felé jártam arra, lehet, hogy azóta már onnan is eltüntette szorgos, rendpárti önkor- mányzatunk. Vagy nem? Nem. Derék képviselőink szelektíven ücsörgésellenesek.

pad_erzsi2.jpg

pad_erzsi1.jpg

Erzsébetvárosban másképp oldották meg a problémát, igaz, ott nem az önkormányzat, hanem a főváros, de akkor is bájos, olyan emberbaráti a megoldás: pár hete csinosnak mondott karfát szereltek az önkormányzat mellet lévő kis tér összes padjára, hogy ezzel akadályozzák meg a hajléktalanok ottlevését, ücsörgését, fekvését. Kutyaszar és kosz ellen ugyan nem véd, de ember ellen jó. (Megj.: Az az igény jogos, hogy ne legyen koszos, mocs- kos az adott terület, de a hajléktalanságra nem a padok eltüntetése, esetleg lekarfázása a legjobb megoldás. Mielőtt bárki is...

Holnap különben testületi ülés lesz, nem mintha számítana, de gondoltam - szólok.

LaMa

P.s.: És ha már épp erre tetszettetek járni, csináljunk valami értelmeset is: segítsünk kis Vuknak, segítsünk Ferencnek! -  A budapesti nyilvános illemhelyek a min- dennapokbanÜdvözlöm! Camara-Bereczki Ferenc Miklós vagyok az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának Földrajz szakos hallgatója, terület- és településfejlesztő szakirányon. Szakdolgozatom témája a városi közszolgáltatások föld- rajza, ezen belül a budapesti nyilvános illemhelyek térbeli elhelyezkedése és lakossági használata. Válaszaival hozzájárul a budapesti nyilvános illemhelyekről kialakult lakossági vélemény megismeréséhez és szakdolgozatom elkészítéséhez. Az adatokat anonim módon kezelem. A kitöltés 5-10 percet vesz igénybe. Előre is köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9711924621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása