A mi Józsefvárosunk

565. Kampányidőszaki kamumesék 5.

2016. október 27. - Amijo

Szegregátum* a testületin 2.

A Kossuth téri „ünnepi” megemlékezés és a Népszabadság minapi eladása után – ha kissé késve is – térjünk vissza kerületünk ügyes-bajos dolgaihoz, folytatva az előző részt. Tudom, hosszú vagyok, de szerintem ez a téma érdemes a mögöttesek részletes kibontására és felfedésére. Szóval: az augusztus 25-i képviselőtestületi ülésen – az első ellenzéki indítvány csuklóból történt lesöprése után – szinte csak az ellenzéknek volt érdemi mondanivalója az Orczy Negyed felújításának összehazudozott, de valójában „csak” a Kálvária tér és környékének „megújításáról” szóló projekt kapcsán.

testuleti20160825-3.jpg

Jakabfy Tamás szintén vette a fáradságot a „mögöttesek” észlelésére. Felszólalása szerint neki is „lejött”, hogy az „Orczy Negyed Program” néven aposztrofált cucc valójában nem az Orczy negyedről szól, és észlelte a HTCS összetételében megbúvó paradoxonokat és ano- máliákat is. Egyúttal az EU pénzek 2020 utáni lehetséges megszűnésével egy újabb súlyos anomáliára is rávilágított, mely első olvasatra nem derül ki a jegyzőkönyvből (12. oldal). Ugyanis Kocsisék többszintű mátrixában újabb szegmens jelent meg: az EU források minél gyorsabb lehívása és „kipörgetése”, amire tökéletes „szűzföld” az Orczy Negyed. Ugyanis Józsefváros és Budapest ezen része kapcsán még nem történt EU-s „lehúzás”, még egy nyamvadt térkövezés erejéig sem. Megjegyzem, hogy a Ludovika Projekt tekintetében az önkormányzati többség maga zárta ki az EU-s források bevonását azért, hogy eme ikonikus projekt kapcsán ne legyen oka és ürügye kellemetlen kérdéseket feltennie az EU „brüsszelitáinak”. És innen nézve már nem is véletlen, hogy pont az új EU költségvetési ciklus kezdetéig pénzügyileg „le is zavarnák” ezt a VEKOP pénzből gründolt „projektet”.

Jakabfy felvetésére Sára alpolgármester reagált, melyben az „akcióterület az tulajdonképp a Magdolna negyed folytatása” sztorival simán beismerte, hogy itt egyáltalán nincs szó az Orczy negyed megújításáról. Aztán következett az ígéretek feltételes módban történő kommunikálása (szándékunkban áll… vagy újabb pályázaton). Egyúttal azt is sikerült beismernie, hogy az önkormányzat az Orczy negyedre saját forrásból nem hajlandó keretet biztosítani. Sára alpolgármesternek a 13. oldalon lévő hozzászólása nem más, mint a Józsefvárosi FIDESZ „öszödi beszéde”.

testuleti20160825-2.jpg

De úgy tűnik, hogy a polgármesternek és a jelenlegi többség képviselőinek sok volt az is, hogy Komássy megint szóba hozta a HTCS összetételének Erőss által felvetett paradoxonait. És ezt az a Kaiser József reagálta le, akinek három helye – jó eséllyel a projektmenedzsment 200 millás keretéből minden egyes státusz után neki fizető három helye – is van a HTCS-ben. Azzal érvelt, hogy egyéni képviselői csak a Fidesznek vannak. Azt viszont elfelejtette, hogy az őáltala is a képviselői körzetek átrajzolásával megvalósított „gerrymandering” következtében az Orczy Negyednek tulajdonképp nincs egyéni képviselője, nincs egyéni képviselete!

„Természetesen” szerinte nagyon fontos, hogy az érintett fideszes képviselők benne legyenek a projektmenedzsment 200 millájából fizetett HTCS-ben (ő mindjárt három helyen is). Viszont a felszólalásában van egy gyönyörű mondat, miszerint „a Magdolna negyed és az Orczy negyed nem a Fidesz időszaka alatt ment tönkre, ez az elmúlt 50-60 év sara”. Egyet felejtett el Kaiser: ebből az 50-60 évből az utóbbi 10 év keményen a Fidesz sara! És ha már a jegyzőkönyvezett hozzászólását nézzük, akkor 2007 óta az utóbbi kilenc év az ő személyes sara is!

Mintha előre meg lett volna írva a forgatókönyv egy harmadosztályú politikai krimiparó- diában, a „keményvonalas” Kaiser után a Jobbik képviselője következett szólásra. A személyes véleményem szerint a Jobbik egy neonyilas organizáció. És Pintér Attila képvise- lőtestületi hozzászólásai egyáltalán nem cáfolják az ebbéli személyfüggő szubjektumomat. Különösen igaz ez a FROKK kapcsán tartott képviselőtestületi ülésen tett hozzászólása, mely nagy vonalakban az volt, hogy „a romáknak nem képzés és továbbképzés kell, hanem velük szembeni, rendészeti jellegű gyámügyi és ifjúságvédelmi fellépés”. Szóval: a jegyzőkönyv 14. oldalán lévő felszólalásának lényege az, hogy szerinte (és a Jobbik szerint) az Orczy negyed felújítása tekintetében elég annyi, hogy a Közterület-felügyelet létszámát többszörösére kell emelni, aztán a rendőrséggel karöltve kérlelhetetlenül szankcionálják, vegzálják a lakosságot a nap 25 órájában, az év 13 hónapjában. Vagyis: Pintér az EU-tól „levenni” akart 2 milliárdból inkább csak egyfajta „Gyarmati Rendőrséget” hozna létre, a negyed lakosságával szembeni folyamatos, terror jellegű rendészeti vegzálására.

testuleti20160825-1.jpg

Alföldi György és a Jegyző Asszony próbálta tompítani Pintér sarkított koncepcióját a valóban hasznos és célravezető „Szomszédsági Rendőr Program” által. Az is sokat elmond, hogy a fideszes többség részéről valahogy senki sem reagált Pintér „ámokfutására”.

Mindenesetre vannak veszélyei is annak, ha azzal a lakossággal szemben történik célzottan szankciójellegű rendészeti hadjárat és „levadászás”, mely egyrészt politikai-politológiai, szociális-szociológiai szegregációban él huzamosabb ideje egy olyan városrészben, mellyel szemben már évtized óta területi apartheidpolitikát folytat a helyi igazgatás és rendvéde- lem, illetve politikailag rendkívül inaktív – mert akár több generációra tönkrevághatja a szegregált lakosság és a helyi igazgatás-rendvédelem közötti bizalom lehetőségét is. Tudom, miről beszélek: egy évtizede történt a Józsefvárosi Rendőrkapitányság velem szemben megvalósított „kvázi justizmord”-ja – és hiába volt azóta több, számomra és engem érintő pozitív intézkedése a józsefvárosi rendőröknek, de attól még nem tudok megbízni a Józsefvárosi Rendőrkapitányságban. És ha ez a bizalmatlanság közösségi szinten jelenik meg, akkor már régen rossz.

A napirend tárgyalása végén Kaiser még mantrázza, hogy miért is jó a HTCS összetétele úgy, ahogy van, illetve Pintér mantrázza tovább az általa akart közterület-felügyelők létszámának további emelését. Aztán persze következett a szavazás, mely keretében a Fidesz képviselői kapásból lesöpörtek minden ellenzéki észrevételt, módosítót, javaslatot.

És most taps – miközben és majd 2019 után is a változatlanság reménytelenségén és a reménytelenség változatlanságán sok szegregátumi lakos csak „pislog, mint Habony Ibizán”.

Frigyesmester

*Szegregátum: szegénytelep, nyomortanya, gettó. Városok, falvak szélein kialakult szegények, etnikai kisebbségek által lakott terület.

***

Tuttta? Már nem Kocsis Máté a Fidesz kommunikációs igazgatója. Ez egy múlt heti sajtótájékoztatón derült ki, amit utóda, Hidvéghi Balázs tartott. Hidvéghi egy újságírói kérdésre válaszolva mondta el, hogy szeptember 1. óta tölti be a Fidesz kommunikációs igazgatói posztját.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8111844167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása