A mi Józsefvárosunk

501. Életképek 18. - CBFM

2016. április 18. - cbfm

Szép jó estét kívánok mindenkinek! Egy meglehetősen sűrű hétvégén vagyunk/vagyok túl, mondhatnám úgy is, hogy jó sok minden történt. Gyorsan, röviden összefoglalva: szombat, vasárnap a Budapest100 kiegészítő programjaként Illemhely megállóRákóczi téri indulással – azaz abszurd sétát tettünk a környéken. A téma pedig egy mindenkit szorosan érintő kérdés volt: a (nem létező) nyilvános és ingyenes illemhelyek.

Szombaton Orczy-kerti szeánsz a fakivágások ellen. Ha valaki esetleg nem lenne képben, vagy csak simán lemaradt róla: a Városligetinél is nagyobb fairtás készül a Ludovikánál, persze mindannyiunk „örömére” – részlettek itt, az előző posztban olvashatók.

cbfm_eletmenete.jpg

(A képek az fb-oldalamon megnézhetők)

És persze vasárnap részvétel az Élet Menetén, amely idén templomtól templomig, a Zsinagógától a Bazilikáig vonult. A Bazilika lépcsőin (most először) négy történelmi egyház főpapjai várták az érkezőket. Röhrig Géza, a Saul fia című Oscar-díjas film főszereplője volt az idei menet fő szónoka, aki szerint Auschwitz "láthatóvá tette, mire vagyunk képesek egymással mi, emberek, mennyire és mennyien el tudunk aljasodni." (Magyarországon 2001 óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja, 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján.)

Camara-Bereczki (CBFM), Magdolna-negyed

***

Idén húszezren voltunk az Élet menetén – Azt mondják, ez Közép-Európa legnagyobb antirasszista megmozdulása. Nem csoda: Magyarország különösen sok áldozatot gyászol. Röhrig Géza, a Saul fia főszereplője szónoklatában mondott is valami dermesztőt. A tőlünk elhurcoltak a vége felé kerültek a táborokba, és nagyon sokan voltak. Rajtuk már spórolni kellett a Zyklon B-vel, fele annyi gyilkos gázt kaptak, mint korábban a többiek. Így kétszer olyan hosszú ideig tartott az agóniájuk szenvedése. (Lendvai Ildikó)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr258640370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása