A mi Józsefvárosunk

348. Déri Miksa utca 15.

2015. április 03. - LaMaa

És akkor most a kutyás-újjáépülős kép után térjünk vissza komolyabb témákra. Mint már szó volt róla, az idén megrendezésre kerülő ötödik Budapest100 szervezőcsapata ismét várja az érdeklődőket. A fővárosi programot 2015. április 18-19-én tartják, mi meg kigyűjtöttük az összes (?) idén centenáriumát ünneplő józsefvárosi házat. Ezek jó részét már tavaly tárgyaltuk, így aztán meglepően kevés – mindössze három – épület maradt az idei évre. Nézzük is most meg az elsőt, a Déri Miksa utca 15. szám alattit.

deri15-1.jpg

Déry Attila építészettörténész a kerület épületeiről írt monográfiája szerint 1900 körül épült ez a négyemeletes, premodern/eklektikus lakóház a Fecske utca sarkán. Más források szerint viszont 1914/15-ben. Ami biztos, hogy az építtetői Nagy Izsóné és Neuspiel Simonné voltak. Tervezőjéről és építőjéről azonban nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár.

deri15-2.jpg

deri15-3.jpg

Egy háború előtti, 1940-ben készült filmben (Vissza az úton) egyértelműen fel lehet ismerni a Déri Miksa utcát és környékét, a Déri Miksa u. 15. szám alatti ház is látszik a filmben. Ahol most mellette jobbra a világossárga alacsony műhely/raktárépületből látszik valami, az a rész beépítetlen kis tér volt a film készítésének idején, talán azért is vakolt a 15-ös szám oldalsó tűzfala, mert nem volt zártsorú "szomszédja" az építésekor. A filmben egyébként jól látszik a szemközt álló, 1911-ben épült Déri Miksa u. 10. szám alatti lakóház is, anno ennek földszintjén működött Pless Henrik szolidnak mondott kávéháza.

És hogy el ne feledjem: ma, a Nagypéntekkel kezdetét veszi a húsvét - legyen boldog és kellemes mindenkié.

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr517336270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amijo 2015.04.04. 13:47:30

@MolnárGyörgy: Köszi! Megnéztük a többit is... :)
süti beállítások módosítása