A mi Józsefvárosunk

271. Az első rendes 2.

2014. november 18. - akoskomassy

03.jpgMint korábban írtam, Józsefváros Képviselőtestülete október 22-én megalakult, és első érdemi ülését 2014. november 5-én tartotta. A korábbi beszámoló folytatásaként egyrészt kikértem a költségvetési vita szó szerinti jegyzőkönyvét. A további még nem érintett napirendi pontok közül kettőt emelek ki:  a Bionika központi épületére kinézett telek értékesítését és a közterület-felügyelet ügyét.

A Bionikai Innovációs Park lehet végül az a bizonyos kutatás-fejlesztési központ, amelyet eredetileg a Corvin sétány negyedik ütemeként terveztek megvalósítani. Fizikai elhelyezkedésében ez nagyjából ugyanott lesz, mint a megálmodott negyedik ütem, tehát a Corvin sétány és a külső klinikai tömb találkozásánál. A lényegi változás az, hogy a Corvin sétányt, mint városfejlesztést formálisan tavaly lezárta a Futureal és az önkormányzat, azaz a Corvin sétány felépítése jogi értelemben véget ért. (Zajlanak persze még építkezések és értékesítések, de azok már mind meghozott döntések lebonyolításait jelentik.)

kt20141105b.jpg

A kutatás-fejlesztési központ tehát remélhetőleg a Bionika lesz, amelyre tájékoztatása szerint a kormánytól a polgármester kialkudott öt milliárdot, s amely a Pázmány Egyetem Informatikai Karának és a Semmelweis Egyetem kerületben fekvő klinikáinak a bevonásával nyerhet szakmai tartalmat. Egyelőre ott tartunk, hogy a kormány határozatot hozott a Bionikai Innovációs Központról, megvalósítására létrehozták a gazdacéget, a BIK kft-t, amelynek székhelye amúgy a Pázmány Infokar Práter utcai épületében van. A cég nyáron támogatási szerződést kötött a Nemzetgazdasági Minisztériummal és kinézte a Balassa u. 3-5-öt a Bionika leendő székhelyéül. Ezt a két telket  (36191 és 36190) most eladtuk nekik 130 millió plusz áfáért és várjuk a kutatás-fejlesztési központ beindulását.

A közterület-felügyelet Kocsisék egy régóta húzódó szenvedéstörténete. Józsefvárosban működik egy jó parkolás-üzemeltető önkormányzati cég, amely közterület-felügyeletként kezdte. Idővel szétválasztották e két funkciót, mert a közterület-felügyelet hatósági feladat. Ekkor átkerült a feladatkör és az állomány a városüzemeltetéshez, amely igazából sosem boldogult a feladattal. Most, miután ez a projekt nem vezetett eredményre, átpakolják a közterület-felügyeletet a Polgármesteri Hivatal állományába. Hogy ettől jobban fog-e működni, azt majd meglátjuk, bár erősen kétlem.

A közterület-felügyelet megfelelő működéséhez Józsefvárosban leginkább egy alapos feladatkijelölésre és egy önálló, felkészült a kijelölt feladatot maximális színvonalon teljesítő szervezetre lenne szükség. Ehhez azonban egyrészt nem lehetne folyton összevonogatni mindent mindennel, másrészt pedig le kellene mondania az önkormányzatnak a közterület-felügyelet bevételtermelő hasznáról. Mert amíg az a vezetői elvárás a közterületesekkel szemben, hogy bevételt termeljenek, addig az ésszerűtlenségig is elmennek bírságolgatásban csak azért, hogy teljesítsék a vezetői elvárást.

Ennyit tehát az első rendesről…

Lábjegyzet helyett annyit, hogy időközben megalakultak a bizottságok és én mindkettőben feladatot kaptam. Innentől kezdve havonta lesz rendes testületi ülés, úgyhogy amikor győzöm és nincs rendkívüli, akkor írok majd a bizottsági munkáról is.

Komássy Ákos

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr616913553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása