A mi Józsefvárosunk

241. Ki a nyomorból!

2014. október 02. - akoskomassy

Ma, 2014. október 2-án egy sajtótájékoztató keretében mutattuk be programunkat, a Gyarapodó Józsefváros 2014-19-et, s annak egyik legfontosabb elemét, az Orczy-negyed szociális rehabilitációját. A sajtótájékoztató helyszíne a Diószegi Sámuel utca volt.

sajto2014.jpg

A Gyarapodó Józsefváros 2014-19, az MSZP józsefvárosi polgármesteri programja egyik legsürgősebb pontja az Orczy-negyed szociális rehabilitációjának azonnali megkezdése. Budapest utolsó válságnegyedének nem egyszerű újjáépítésre, hanem a társadalmi szövet újjászövésére, a lakhatási rend és viszonyok alapvető megújítására van szüksége. Ma Józsefvárosban több mint 400 látszólag üresen álló lakás van, miközben háromszáz család áll kilakoltatás előtt. Ezért az önkormányzati választás után azonnal hozzálátunk az Orczy-negyed rehabilitációjához, ahol az építészeti vagy szociológiai okok miatt menthetetlennek ítélt házak lakói részére – igény esetén - józsefvárosi cserelakást biztosít az önkormányzat és a menthetetlennek ítélt házakat lebontja. Ezek helyén valamint az arra alkalmas foghíjtelkeken pedig külső beruházó bevonásával új bérházakat épít, amelynek segítségével érdemben nő a megbízható minőségű, költséghatékony bérlakások száma Józsefvárosban.  

Az Orczy-negyedben állandó társadalmi válság van, mert:

  1. Amikor az Orczy-kertben fekvő épületeket átadta Józsefváros önkormányzata a Ludovika egyetem apropóján, még azt ígérték, hogy a Ludovika egyetem kiépítése részeként sor kerül az Orczy-negyed rehabilitációjára is. Ma már tudjuk, hogy megint átverték Józsefváros népét, Orbán Viktor a Ludovika kapcsán kibontakozott nosztalgia-hadviselésének első áldozata a Bárka Színház volt, második az Orczy-negyed, Budapest egyik utolsó súlyos helyzetű krízisnegyede.
  2. A Fidesz nem bánja, ha a szegényekre Hepatitis-C járványt szabadít, megszüntette a tűcsere-programot és nem gondoskodott helyette semmilyen eszközzel a fertőzés terjedésének megelőzéséről. A biztonságérzetet átmenetileg tömegesen járőröző egyenruhások szolgálják, a fertőzésveszély és a kábítószerkereskedelem visszaszorításában nem tudnak eredményt elérni. Józsefváros utcáin változatlan sűrűséggel nyüzsögnek a dílerek.

A baloldali megoldás, az Orczy-negyed szociális városrehabilitációs program:

  1. az Orczy-negyed 5-6000 felújítandó illetve újjáépítendő lakása esetében a rehabilitáció társadalmi krízisgócok kezelését, a negyed közösségének újjászervezését jelenti, továbbá a felújítható házak és lakások esetében korszerűsítést (komfortfokozat emelését, hőszigetelést, közműrendszerek felújítását, a vizesedési problémák megoldását), a felújítással rendbe nem hozhatók esetében pedig a bontást és a lakók számára a kerületen belül biztosított valamivel jobb elhelyezést jelenti.
  2. A bontandó házak helyett PPP beruházás keretében új, költséghatékony, kis fenntartási költségű lakásokból álló társasházakat, lehetőség szerint passzív házakat építtetünk, amelynek egy része önkormányzati bérház lesz. A kiköltöztetett lakók választhatnak lakásuk pénzbeli megváltása, másik kerületi cserelakásba költözés, vagy átmeneti ideiglenes elhelyezéssel az újonnan épülő PPP társasházak bérházi részében kialakított új lakásba történő költözés közül.
  3. Az Orczy-rehabilitáció részeként a Grund programunkhoz illeszkedően a beépítetlen telkeken közösségi kertek, sportudvarok, és sportpályák jönnek létre.
  4. Családsegítő kirendeltséget hozunk létre az Orczy-negyedben, amely intenzív családmegtartó programokat és családfejlesztő szolgáltatást nyújt a negyed lakóinak.
  5. A Magdolna-negyed program tapasztalatai alapján ingyenes szakmaadó képzési programokat indítunk az Orczy közösségi házban.

Budapest, 2014. október 2.

Komássy Ákos

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr446753815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajdapeterutca 2014.10.06. 09:41:06

Végre valami konkrét, ami további megbeszélések alapja lehet. Izgalmas a Körmendi Gábor Attila fotó- és kommentársorozata is. Ezekből is látszik, mennyire könnyű a kerületben hiányzó, hasznos dolgot csinálni!

Más kérdés, hogy a javaslatcsomag későn jött a kampányba, és szerintem ügyetlenül is. A polgármestert láthatóan semmi nem kényszeríti, hogy tudomást vegyen róla, és a saját szempontjából ésszerűen teszi, hogy nem is vesz.

A csomag pontjaival kapcsolatban volna pár kérdésem, de ez most nem fontos. Annál inkább annak tartom, miért nem foglalkozott Komássy Ákos elnök március óta, vagyis az elmúlt fél évben azzal a fideszes tervvel, hogy a Diószegi utca több házának kormányzati szanálásával párhuzamosan törvénymódosítást kezdeményez. Arról, hogy a - nem együttműködőnek megbélyegzett - lakbérhátralékos bérlőket önkormányzati hatáskörben lehessen kilakoltatni. Ami, ha jól értem, egyfajta nézőpontból több legyet ütne egy csapásra: megszabadulás a bérlőktől, a szociális feladatoktól, az elhelyezési kötelezettségtől. Komássy Ákos szeptemberben volt hajlandó egyáltalán foghegyről reagálni, amiből kiderült, hogy egyeztetett a polgármesterrel, aki azt mondta neki, hogy letesz a tervéről, ő pedig ezek után nem tartotta szükségesnek a választókkal megbeszélni a kérdést. Az sem zavarta, hogy az önkormányzati kommunikáció azóta az önkormányzati bérházak együttélési problémáinak és a ott folyó drogkereskedelemnek a megoldását is ahhoz köti, hogy a kilakoltatások önkormányzati hatáskörbe kerüljenek. Vagyis a polgármesternek esze ágában nem volt letenni a tervéről, csak éppen ritkán beszél róla, és ebben a jelek szerint segítségére van Komássy Ákos.

A fideszesek utaltak arra, hogy a lakbérhátralék és a devianciák összefüggnek a cigányozással, amire nem akartak lehetőséget adni a Jobbiknak (egyúttal ők cigányoztak egyet az EU-választások előtti kampánygyűlésükön, amin részt vettem). Ez szerintem nem mentség, hogy az ellenzék falazzon a többségnek a tervezett kilakoltatások ügyében. Az is felmerül, hogy a szocialista párt szavazóinak a szegényekhez és cigányokhoz való viszonya esetleg nem sokkal különbözik a fideszesekétől. Ezt egyrészt nem tudom, mástrészt nem is érdekelne.

Az itt idézett tervet önkormányzati többségi és polgármesteri mandátum esetén lehet komolyan venni. A fő probléma szerintem az, hogy a szocialisták semmit nem mondanak arról, mit tesz abban a valószínű esetben, ha Komássy Ákos ezúttal sem lesz polgármester, és a Fidesz marad továbbra is kormányon. A legkevésbé sem elég a polgármesteri program, hiába jó vitaalap, ha az ellenzékben maradás esetén folytatódik, amit Komássy Ákos eddig bemutatott: szolgálatkész tanácsadói szerep a többség megbízásából, és az a hamis állítás, hogy ellenzékiként nem lehet hatással lenni a kerületre. A Kocsis Máté erejének túlbecsülése és az egyensúlyozgatás, nehogy megharagudjon, a szocipártban is elszívja a levegőt az elnöknél jobb szakmai munkát végzőtől és az elnöknél jobb mozgalmártól is. Mindezért gondolom, hogy az elmúlt két évben a szocialisták legfontosabb témája a többségtől kapott tanácsadói és szakértői szerződéseik voltak, de vajon mi lesz ezután, ha marad az eddigi többség?

vajdapeterutca 2014.10.07. 19:13:17

Kedves jelöltek! Kedves aktivisták!

Nagyon örülnék - ahogy az elmúlt hónapokban is örültem volna -, ha lennének néhányan, akik itt megvédik az elnök döntéseit. Akik leírnák, hogy általuk, nyilvánosan vállalható, értelmes oka volt, hogy Komássy Ákos az elmúlt hónapokban nem vett tudomást a polgármester tervéről, miszerint a hátralékos és deviánsnak bélyegzett bérlőket önkormányzati hatáskörben szeretné kilakoltatni. Hogy helyes döntés volt, hogy a témát felvető Szili Balázs és Darók Ildikó egyedül maradtak, és hogy helyes volt ezt csak Kocsis Mátéval megbeszélni. Hogy van tervük arra az esetre is, ha nem jutnak többségbe. Hogy nem lényegében a Komássy Ákos képviselői és tanácsadói jövedelmének folytonosságáról szól a történet, ami a pártszavazáson kívül lényegében már csak a Kocsis Máté helyzetértékelése és döntése kell.

Nos? Jár érvelni tudó és akaró szocialista jelölt vagy aktivista ezen a párthoz közelálló blogon? Másak, mint az érvelni nem tudó, önálló véleménnyel nem rendelkező, az interneten megjelenő lakossági véleményeket letagadó fideszes képviselők?

vajdapeterutca 2014.10.09. 15:53:35

1. Eltelt újabb majdnem két nap, Komássy Ákos nem reagál a felvetett ügyben. Nincs jelölt és aktivista sem, aki megvédje. Pont úgy, mint márciustól szeptemberig a Diószegi utcai szanálások, az egyszerűsített kilakoltatás terve ügyében.

2. Kocsis Máté nem reagál számára kellemetlen kérdésekre és hírekre. Komássy Ákos nem reagál számára kellemetlen kérdésekre és hírekre. Kocsis Máténak nagyobb a hatalma, a kommunikációban lényeges különbséget nem látok.

3. Amit itt a helyi pártelnök ír vagy nem ír, az aligha befolyásolja a választásokat, mást befolyásolhat. Főleg a Komássy Ákos értékelését Kocsis Máté szemében, aki az egyik legszorgalmasabb olvasója a szocialista aktivisták internetes kommentárjainak, és pontosan levesz minden aktivistást, ami újszerűbb és hatásosabb, mint amihez kényelmesen hozzászokott. Szerintem a pártelnök is ezt mérlegeli, amikor konfliktusos ügyekben nem szólal meg, hiszen egzisztenciálisan ellenérdekelt.

4. Talán azt is befolyásolhatja a pártelnök kommunikációja a helyi társadalmi konfliktusokban, hogy kik tartanak ki mellette aktivistaként. Bár ennek a személyes egzisztenciális hatása csekély, csak a párt jövőjét befolyásolja, ami pedig nem az én dolgom, tehát zárójel.

5. Az a vonat már elment, hogy a helyi szocialisták, ha Komássy Ákos akarta volna, az elmúlt fél évben a nyilvánossággal korlátozhatták volna a lakosságcsere felgyorsítását, vagy javíthatták volna a borzalmasan megszervezett MNP3 bérházfelújításokat. Így azért írtam ide ezeket, hogy meg lehessen mutatni: szó volt ezekről korábban is, most is.

Balázs Szili 2014.10.11. 22:23:22

Kiderült, nincsen szükség a kilakoltatási folyamatok felgyorsítására. Az eddig megszokott bírósági és végrehajtási eljárások is elegendőnek bizonyulnak. Választások után minden napra jut egy kilakoltatás. A december 1.-i moratóriumig, kb. 40 család kerül utcára. Bár ez a szándék látható volt, mi nem kiabáltuk tele a kerületet. Ezt azért nem védi meg senki, mert védhetetlen...

vajdapeterutca 2014.10.12. 18:20:41

@Balázs Szili: Hát feladat van, ha látsz feladatot, akár képviselőként, akár civilként. Részben könnyebb is civilként, mint a polgármestertől és a pártelnöktől egzisztenciálisan egyaránt függő képviselőként. Feladat, az van.

A most folyó kilakoltatások jogszerűsége és méltányossága. A Közszolgálati Egyetem építkezéseivel és a Diószegi utcai szanálással kapcsolatban tervbe vett törvénymódosítás, az önkormányzati hatáskörben végezhető kilakoltatás érdekében. A hátralévő bérházfelújítások emberi oldala, ami valószínűleg nem megy nagyobb szervezettséggel és lelkiismerettel, mint eddig. Majd a felújítás utáni viszonyok a házakban, és az összes többi házban. Ezek például mind olyan témák, amelyekkel Budaházy Gusztávon kívül nemigen foglalkozik más lelkiismeretesen. Komássy Ákostól pedig nem várható egy mondat erejéig sem, hogy konfliktusba kerüljön miattuk a polgármesterrel, akitől eddig is a fizetése nagyobb része függött.

(Nehogy jogilag kifogásolja: természetesen a képviselő-testület bölcs döntésétől függött, akiket a polgármester szavazógépezetének nevez, amikor nem a fizetéséről van szó.)

vajdapeterutca 2014.10.12. 21:01:42

Plusz nyilván rengeteg humán közszolgáltatási téma, amelyek gyerekeket, időseket, aktív korúakat, szegényeket, munkanélkülieket, ügyintézni akarókat, szórakozni vágyókat stb. stb. érintenek.

Amelyek a polgármestertől és a képviselő-testület minden tagjától munkát, igényességet, következetességet, lekenyerezhetetlenséget igényelnének.

Amelyeknek a képviselő-testületben, a fejlesztéseben, az intézményi gyakorlatban, ha fel is merülnek, a legritkább esetben sikerül a végére jutni. Annál gyakrabban torkollik csúnya hazudozásba, mert ez a felelősök egyetlen esélye.

Úgyhogy hajrá Balázs, mindenképpen!

Balázs Szili 2014.10.13. 01:28:01

@vajdapeterutca: Ez a polgármestertől és pártelnöktől függő egzisztencia nem helytálló megállapítás. Két és fél éve pontosan tudtam, hogy ha nagy csoda nem történik, akkor sem rövidebb, sem hosszabb ideig leszek képviselő, mint két és fél év. Nagyon buta lennék, ha az egzisztenciámat az ideiglenes politikai jövedelmemre építettem volna. Tehát a képviselői mozgásban az egzisztenciális félelem nem volt mozgató rugó. Civilként annyiban könnyebb a helyzet, hogy nincsenek pártpreferenciák, amikhez alkalmazkodni kell, viszont óriási hátrány, hogy a hivatalban, és intézményekben nem veszik komolyan a civil aktivitást, míg a politikait igen. Persze a politikusokat is igyekeznek megtéveszteni és szebbnek mutatni a helyzetet, mint amilyen a valóság, sokszor történik hivatkozás jogszabályokra, amiknek ha utána nézek, kiderül, hogy egészen másként rendelkeznek. Szerintem a leghatékonyabb, ha egyszerre történik politikai nyomás belülről, és civil nyomás kívülről. Ezen a téren szerintem egyik fél sem tudja hitelesen kritizálni a másikat, mert egyik területen sem sikersztori a működés. Feladat lesz bőven ezen túl is, úgyhogy civilként is hajrá!

vajdapeterutca 2014.10.13. 02:07:02

@Balázs Szili: A rendszerről beszélek, az egyes emberek reagálása nem ugyanaz.

Minden jövedelem érinti az egzisztenciát, az ellenzéki politikusok összjövedelmének nagyobb része a többségtől - valójában Kocsis Mátétól - függ, a zenét pedig az rendeli, aki a zenészt fizeti.

Szili Balázs és Révész Márta távozása nyilvánvalóan veszteség a tényszerűség és a szakpolitika szempontjából. Többször, többen leírtuk, még egyszer: Te gondolkodsz is, írni is tudsz, konfliktust is tudsz vállalni, változó volt az aktivitásod. Révész Márta gyenge volt a lényegkiemelésben, és irtózott a konfliktustól, az ő műfaja egy régi, összességében szerintem sikertelen dolog: a döntéshozók informális megdolgozása az általa fontosnak tartott, általában egyedi ügyekben, érdemi kontroll nélkül. Komássy Ákosnál szakmailag lényegesen jobb Szili Balázs és Révész Márta, mozgalmi aktivitás szempontjából lényegesen jobb CBFM. Mélyen jellemző, hogy a helyi pártszervezet kontraszelekció által választ elnököt, és így ő lesz a listavezető is, kíváncsi leszek, mekkora lesz ezután a többséggel hiperlojális ellenzéki pártvezető tanácsadói árfolyama a polgármester szemében.

Részben egyetértek azzal, hogy bárki politikusnak van olyan hatása az apparátusra, ami a civileknek nem áll rendelkezésre. Bár a Molnár György véleményével is részben egyetértek, aki azt mondta, alig van több jogosítványa. A kettő nem feltétlen ellentmondás, a civil munkát nem lehetetlen hatásos és következetes akciókba fordítani. Például a mókusfejű sajtreszelő (Mókus Maxi) mint "polármesterjelölt" kampányának ötletessége utcahosszal előzött minden pártot, a polgármester apparátusát néhány akcióművész sokkal inkább izgatta, mint a rázós témákat a kampányban is elkerülő tanácsadó-ellenzéki pártvezetők. Pénz is jó volna, például jogászra, asszisztensre, de szintén a helyi MSZP a példa, hogy a döntéshozói hatalommal nem rendelkezők között kifejezetten privilegizált helyzetét hogyan vesztegette el odáig, hogy megharmadolja a képviselői számát.

A lakosságcsere felgyorsítása, a fejlesztési program házfelújítási és szolgáltatási részének súlyos hibái, részben az integrációs pénz használata a szegények kiszorítására, a buta és méltánytalan módon előkészülő kilakoltatások, a humán szolgáltató intézmények pénztelensége, szakszerűtlensége és önsajnálata szerintem a kerület legfontosabb társadalmi témái közé tartoznak, ezért is foglalkoztam vele többedmagammal annyit tavasz óta.

Nagyon jó volt, hogy tavasszal beleálltál ebbe, és hogy rövidesen leálltál arra a legjobb indulatú olvasatom az, hogy az MSZP-nek nem éri meg a szegényekkel foglalkozni. Ebben az esetben felszabadíthat, hogy nem vagy képviselő. Ha lazsálásból álltál le, arra nem tudok mit mondani. Abból ítélve, hogy Komássy Ákos mint a pestist, kerülte a témát, fél év kitartó számonkéréssel sikerült kihúznom belőle egy roppant színvonaltalan magyarázatot, nem lennék meglepve, ha ő állított volna le. Mindenesetre a képviselőségtől és a Komássy Ákos jövendő tanácsadói szerződésétől való függetlenség ettől is felszabadíthat.

Balázs Szili 2014.10.15. 23:20:46

Érinti, vagy függ tőle, nem ugyanaz!

Képviselő, kontra civil. Jogosítványban az iratbetekintési jog a különbség, amivel fényt deríthetünk a nem tényekre, hanem előítéletekre alapuló ügyintézői vélemény nyilvánításra. Lényeges különbség nem is a jogosítványban, hanem a hivatal, illetve intézmények dolgozóinak hozzáállásában van a civilekhez, illetve politikusokhoz.

Sajnos a kilakoltatási ügy elveszett abban a cöccögésben, hogy vajon tényszerű-e, amit Ildikó írt, tényleg azt mondta a Polgármester, vagy csak a Szili magyarázta bele, mit mondott, hogyan mondta, és úgy gondolta-e? Még belső vitákat is felvállalni nem volt energiám! Sajnos kiderült, nem belemagyaráztam. Választást követően mindennap lesz kilakoltatás. És nem csak azok ellen, akik áramot lopnak, drogot árulnak és megkeserítik a többi lakó életét. Hiába, jövőre sor kerül a CSP befejezésére. Kellenek üres lakások, amelyek nem olyan állapotban vannak, mint a jelenleg lefalazottan állók.

vajdapeterutca 2014.10.16. 00:04:04

@Balázs Szili:

Köszönöm, meggyőztél, a döntés-előkészítő iratok nagy különbség (ha nem rejtik el a képviselő elől). Az adatigénylés amúgy működik, az elmúlt két évben megint romlott a helyzet (vannak leplezetlen törvénysértések a hivatal részéről), de némi rutinnal, esetleg ebben gyakorlott jogásszal bármely állampolgár sokat megtudhat. Ha visszatartja a jegyző, börtönbe megy ugyanis.

Kilakoltatás: Hát a polgármester mondásáról megjelent cikk elég világos. Aztán volt fórum az EU-választások előtt is, ahol Kovács felzárkózásügyi államtitkár azt tette világossá hogy a szegény cigányokra gondolnak, Bácskai polgármester pedig azt, hogy a 9kerben is hasonló zajlik szociális városrehab jelleggel, és nincs jogi kifogás (Kocsis polgármester távol maradt). Komássy Ákos azt írta, hogy beszélt a polgármesterrel, és letett a tervéről, hogy önkormányzati kézbe vegye a kilakoltatásokat. Az önkormányzati kommunikáció, úgy látszik, nem értesült erről, mivel a Magdolna 12-ről készült RTL riport kapcsán azt írták, hogy csak majd a kezdeményezett törvénymódosítás elfogadásával tudnak rendet tenni a bérházakban.

Távolabbról nézve azt gondolom, hogy a szegényeket érintő eljárásokban méltányosságot és ráfordításokat igényelni a döntéshozónak nem éri meg: politikailag nem térül meg, a döntéshozó személyes egzisztenciáját inkább hátrányosan érintené.

vajdapeterutca 2014.10.16. 00:07:29

@Balázs Szili: Érinti vagy függ tőle téma: Tudok különbséget tenni, köszönöm és bocsánat!

vajdapeterutca 2014.10.20. 22:35:06

index.hu/belfold/2014/10/20/hajlektalan_terhes_gyermekvedelem_budapest/

Balázs (és ha van még más ebben a körben, akit még nem hagy hidegen a szegények és a gyerekvédelem): Valószínűleg ez az egyik ok azok közül, Ez az egyik ok a jó néhány közül, ami miatt a 8-9. kerületi MSZP és Fidesz lényegében nem bírálják egymást szociális ügyekben.

Úgy tudom, az intézményi statisztikák szerint ebben a két kerületben van a legtöbb eset, ahol felmerül, hogy a gyerekeket - törvénytelenül ugyan - anyagi okokból emelik ki a családjukból. Ami tulajdonképpen nem meglepő, tekintettel a nagyszámú szegény és roma lakosságra és a nagyszámú kilakoltatásra.

Tehát nem csak a Komássy Ákos tanácsadói szerződése miatt, hanem amiatt sem, mert akkor Pál Tibortól is meg lehetne kérdezni, hogy vajon az ő döntéseit és érdeklődését mi vezette a hasonló ügyek kapcsán. És az előző ciklusok döntéshozóit is meg lehetne kérdezni, mivel ez az intézményi gyakorlat nyilván nem az elmúlt négy évben alakult ki. Ahogyan a szociális városrehab során hozott döntésekről is kölcsönösen volna mit kérdezni, ha baloldali szempontok - vagy a helyi állam hatékony pénzfelhasználása, a vállalt feladatok teljesítése - volna a mérce.

vajdapeterutca 2014.10.21. 21:33:03

"Választások után minden napra jut egy kilakoltatás. A december 1.-i moratóriumig, kb. 40 család kerül utcára. Bár ez a szándék látható volt, mi nem kiabáltuk tele a kerületet. Ezt azért nem védi meg senki, mert védhetetlen..."

Mégis megkérdem újra Komássy Ákost (de más szocialisták is szólhatnak Szili Balázson kívül), helyesnek tartja-e, hogy a Kocsis Mátéval való megbeszélés után tavasz óta nem tartotta érdemesnek a témáról nyilvánosan beszélni.

Trollkodás, ha megkérdem akár minden nap, ahogy Balázs szerint minden napra fog jutni egy kilakoltatás is? Mikor időszerű, hogy egy baloldali párt helyi elnöke és immár egyetlen képviselője nyilvánosan merjen beszélni a legszegényebbekről?

vajdapeterutca 2014.10.22. 22:38:54

Újabb nap telt el a Komássy Ákos reagálása nélkül, amelyre jutott egy kilakoltatás a hírek szerint a moratóriumig tervezett számot tekintve.

Ma Révész Mártát szólítom meg, aki nagyon régen jelentkezett itt. Márta, nincs rossz érzésed úgy zárni a képviselőséged, hogy a szegények integrálása helyett az erre kapott pénzt is felhasználva szorítja ki a szegényeket a kerületből az önkormányzat, az MSZP hallgatólagos támogatásával? Megérte a sok hallgatás és konfliktuskerülés a polgármesterrel (túl a négy éven át kapott tanácsadói díjaddal, aminek egy részét ide-oda adományoztad)? Látsz Komássy Ákos részéről tényleges mondanivalót - ami nem álmodozás és terelés arról, hogy mi lesz, ha polgármester lesz a szegényekkel kapcsolatban, túl azon, hogy tanácsadói szerződést akar továbbra is?

vajdapeterutca 2014.10.22. 22:43:03

Bocsánat az elütések miatt, nem mentség, csak magyarázat, hogy lanyhul a figyelem, hogy az illetékesek feltűnően kerülik a témát és a blogot.

De a negyven napot végigírom, hátha kedvet kapnak, vagy legalábbis lehet majd mutogatni, hogyan lett nekik minden mindegy.

vajdapeterutca 2014.10.23. 18:45:41

Újabb nap telt el anélkül, hogy nem tudni, mi a szocialista vezetőség véleménye a kilakoltatásokkal kapcsolatban, és a pártelnök - megalapozatlannak bizonyult - bizalmával kapcsolatban a polgármester iránt, hogy nem lesznek kilakoltatások.

Van egyáltalán olyan szocialista, az ide író három-négy emberen kívül, aki úgy gondolja, hogy helyénvaló Kocsis Mátéval konfliktust vállalni?

(Mármint konkrét, neki is fontos ügyben, nem olyanban - ahogy Komássy Ákos szokott "vitatkozni" vele -, ami teljesen hidegen hagyja a polgármestert, nincs benne illetékessége.)

Csak én gondolom átlátszónak, hogy a pártszervezet Camara-Bereczki Ferenc Miklósnak tartja fenn a kritikus, ellenzéki magatartást, miközben a pártelnök - hozzá képest tízszeres jövedelemért - a polgármesterrel érdemi kérdésekben nem ütközik, sőt a nyilvánosságban a hibás döntéseit szervilisen mentegeti?

vajdapeterutca 2014.10.25. 19:14:25

Újabb két nap, hogy nulla érdeklődés a szocialista vezetőség részéről a szegények kilakoltatása témakör iránt.

Igaz, már tavasz óta - és ha az MNP3 tervezését veszem, sokkal régebb óta -, de most a politikusok elkezdik végrehajtani, amit tényleg akarnak.

És úgy néz ki, a Kocsis Máté polgármestersége alatt Komássy Ákos azt akarja, amit Kocsis Máté. A hallgatása ezt mondja.

vajdapeterutca 2014.10.26. 11:30:55

Kedves Komássy Ákos, kedves józsefvárosi szocialisták!

A kerületi döntésekért természetesen főleg a többség és a polgármester felel. A csoportjuk ellenzéki szerepéért viszont önök felelnek, akik nyolc éve ellenzékben vannak, és öt éve Komássy Ákos a vezetőjük.

Úgy látom, hogy az egyetlen irányvonal, amelyet következetesen követnek, hogy a helyi pártelnök megélhetését biztosítsák. Amihez pedig az önkormányzattal a többség akaratából kötött tanácsadói szerződésen és a Kocsis Máté döntéseinek lényeges kritika nélküli támogatásán keresztül vezet az út.

Azt is gondolom, hogy közpolitikai programnak ez semmi, sőt nagyon káros. Amire a legfontosabb bizonyíték, hogy hallgattak és hallgatnak az idei önkormányzati kilakoltatásokról, és nem tették szóvá az MNP3 program hibáit, amelyek az ellenzéki kritika hiánya miatt is maradnak kijavítatlanul.

Nem tartom magam bolondnak, hogy ide írok, később hivatkozni akarok arra, amit én írtam, és amit Komássy Ákos és az aktivisták (nem) válaszoltak.

Szeretnék hozzájárulni, hogy Kocsis Máténak ne érje meg finanszírozni egy ellenzéki politikust sem, amennyiben ők lemondanak az érdemi kritikáról. Kocsis Máté szégyene, ha őt lényegében kiszolgáló ellenzéki politikusokat akar, de az ellenzéki politikusok szégyene, ha vállalják ezt a szerepet.

Komássy Ákost írásban és szóban szégyeníteni fogom, ha ő és a párt aktivistái nem végeznek konstruktív, együttműködő, következetes, egyértelmű kritikát, hanem hallgatnak vagy a polgármester és a többség hibás döntéseit mentegetik.

Nos?

vajdapeterutca 2014.10.28. 00:24:46

Ákos, értem, hogy maga nem akar a szegények miatt Kocsis Mátéval ütközni.

Általában is, szubjektíve úgy érzem, hogy maga mint politikus szörnyen lazsál: mintha sem a pártjának, sem magának semmit tétje nem volna, hogy látják-e magát közügyekben eljárni, véleményt nyilvánítani.

A három eddigi képviselőből ön, a szakmailag és hatásában leggyengébb maradt egyedül. Szili Balázs marginalizálódik. CBFM nem kap az aktivitásának megfelelő feladatot. Ironikus, hogy Gulyás Balázs úgy kerül a hírekbe, mint volt alelnök. Mintha az aktivitás ezen a szervezeten belül nem volna lehetséges.

Újra kérdem, milyen_konkrét_céljai vannak_az ellenzékben_lévő józsefvárosi MSZP-nek? Túl azon, hogy eltartsa önt, akinek pedig az önkormányzattól származó jövedelme nagyobb részben a többség (és így lényegében Kocsis Máté) akaratától függ?

vajdapeterutca 2014.10.28. 13:43:12

Kedves józsefvárosi szocialisták!
Kedves Komássy Ákos!

Ugye önök is szoktak látni olyan videóriportokat, amelyekben fideszes képviselők menekülnek az aktualitásokról őket kérdező újságírók elől?

Ha van a józsefvárosi MSZP-nek olyan témája, amelyet a magáénak tekintett, önkormányzati tisztségeket igényelt és kapott vele kapcsolatban, az az MNP programok, lakáspolitika, szegényeknek nyújtott fejlesztő szolgáltatások.

Úgy tűnik nekem, hogy Komássy Ákos aprópénzre váltotta ezt a sok év alatt felhalmozott politikai és erkölcsi tőkét. Az átlagember jövedelméhez képest jól fizetett és meggyőző követelményt nem támasztó tanácsadói szerződésre, a téma súlyához és a kritika nélkül maradó milliárdos programhoz képest aprópénzre.

Minek másnak tulajdonítják, hogy tavasz óta, és a pártszervezet számára katasztrofális eredménnyel járó választások óta is menekül a témára vonatkozó nyilvános megszólalás elől?

Mit tenne hatalom birtokában, ha ellenzékiként ennyire cserbenhagyja a felvállalt témát?

vajdapeterutca 2014.10.29. 22:32:08

Nos, úgy látom, Körmendi Gábor Attila a nyilvános politizálást nem szerető fajta, ahogy Komássy Ákos és Jóvér Béláné sem szeret nyilvánosan beszélni.

Ez régi szocialista és fideszes hagyomány, például Mitus Zsuzsa és Juharos Róbert emblematikus emberei voltak (utóbbi ma is aktív háttérember, sőt választókerületi elnök). Nincs is vele semmi baj, ha a közéleti döntéseket alapvetően rendben találjuk, és - mivel konkrétan itt róluk beszélünk - a Szocialista Párt helyi vezetőinek nincs okuk változtatásokra.

Aki látható, az egyrészt Szili Balázs, aki - remélem, jól foglalom össze - menthetetlen hibának tartja a csendes asszisztálást szegényeket sújtó intézkedésekhez, és töketlenségnek a milliárdos városrehabos program kritikátlan dicséretét.

Másrészt az aktív és belemenős CBFM, aki önmagában tiszteletre méltó személyes okból sokat dolgozik az opportunista Komássy elnök keze alá.

Végül vannak ennek az oldalnak a szerkesztői, akik többször próbálták segíteni szóra bírni a közéleti kérdésekben hallgatag, a többséget kritizálni nem szerető Komássy elnököt, nem rajtuk múlt, hogy érdemben nem sikerült.

Mostanában inkább országos kérdésekkel foglalkozik is a blog. Gondolom, hozzájárul ehhez a közönség érdeklődésének hiánya a helyi kérdések iránt.

Mármint a szocialista közönségé, ha van olyan. Ezen a három vagy négy aktív emberen kívül, és a másik hármon kívül, akikről tudjuk, hogy a közéletben nem szeretik a nyilvánosságot, más szocialista nem látszik a kerületben.

A közösségi oldalak véleménynyilvánításaiban felismerek még egy (volt?) pártalkalmazottat, és két nyugdíjas párttagot, de őket láthatóan csak az elnököt személyesen érintő események érdeklik, egyfajta rajongók.

Amijo 2014.10.30. 04:24:56

@vajdapeterutca: Jóreggelt.
„Nos, úgy látom, Körmendi Gábor Attila a nyilvános politizálást nem szerető fajta” – Miért ne szeretné? Egyszerűen csak arról van, ill. arról lehet szó, hogy igen sokat dolgozott a kampány alatt (is), járta a házakat folyamatosan – mint ahogy az a sorozatából is látható – és eközben véletlenül kimaradt a válasz innen a blogról. Szerintünk.

Lezajlott a választás, mindenki leengedett egy kicsit, egyúttal a népek megvárták az új testület megalakulását. Innentől megint sűrűbben fognak írni, ill. tájékoztatást adni.

A mostani, országos témához… Nincs érdektelenség a helyi kérdések iránt, csak az utóbbi időkben tárgyalt „országos témák” szerintünk egyúttal helyi témák is. Hogy saccol Kocsis Máté itt és ott – szerintünk fontos, és nem megnyugtató. Az internetadó mindenkit, mindenhol érint, minket külön úgy is, hogy a kerületi mipolgink sűrűn emlegeti, emlegette a tiltakozás egyik szervezőjét, mint „MSZP-s delegált”-at. Mindeközben kitüntet és kitüntetést vesz át, ami nagyon szép dolog. Így minket is érdekelt…

Hát ennyi így hirtelen…

vajdapeterutca 2014.10.30. 08:59:18

@Amijo:

Köszönöm a reagálást!

A leengedés a lakbérhátralékok okának és a kilakoltatás felgyorsításának témában nem a választások óta, hanem hét hónapja tart. Vagyis az idei három választás közül az első kampánya, március óta, amikor is Kocsis Máté kampánytémává tette. Komássy Ákos és Pál Tibor pedig egy mukkot nem beszél róla, miközben tudjuk Komássy Ákostól, hogy ő és a polgármester tárgyalt az ügyben, és a polgármester "megnyugtatta" őt, és azt is tudjuk Szili Balázstól, hogy a Szocialista Párton belül viták voltak, hogy Szili Balázsnak vagy Kocsis Máténak van-e igaza.

A leengedés az helyi oktatásügy színvonala és az iskolai szegregáció értékelése témában nem a választások óta, hanem négy éve tart, ezt a Jóvér Béláné passzivitása miatt hozom fel, aki négy éve szakért, évi egymillióért, kizárólag az MSZP frakciónak, az önkormányzat rendeletével egyébként ellentétesen.

Szép a kampány után harmadára csökkent MSZP-frakció leengedése, azonban a polgármester nem engedett le, és Szili Balázs információja szerint megindította a kilakoltatásokat, naponta átlagosan egyet. Ezért gondoltam, hogy nagyjából naponta én is megkérdezem Komássy Ákost, hogy továbbra is indokoltnak látja-e a kritika leengedését. A kormány sem engedett le, és közölték, hogy internetadót terveznek, ha a demonstrációk szervezői és résztvevői leengedtek volna, mint Komássy Ákos és a többi helyi szocialista vezető, akkor nem lett volna demonstráció.

Tudomásom szerint a Kesztyűgyár Tanácsadó Testület tagjai jövedelmének folyósítása sem engedett le, miközben szeptember óta még annyit sem csinálnak, mint eddig. (Szeptemberben is egyedül Révész Márta végzett látható aktivitást, a többiek úgymond nagykoalícióban végeztek leengedést az tanácsadói feladatkörük ellátásában.)

Szerintem ez az aktivitás és a nem aktivitás közötti különbség.

Amijo 2014.10.30. 09:42:08

@vajdapeterutca: A "leengedés" elsősorban Körmendi Gáborral kapcsolatban tett megjegyzésre irányult. A most lezajlott választás után. A többit meg hadd ne mi, hadd ne én...

vajdapeterutca 2014.10.30. 10:12:01

@Amijo:

Köszönöm ezt is! Akkor nagyobb türelemmel és kíváncsian várom a Körmendi Gábor további aktivitását az általa meglátogatott házakban lakók további sorsával kapcsolatban, és a pártszervezet és vezetői viszonyulásával kapcsolatban a kerületben a választások óta most folyó és további tervezett kilakoltatásokkal kapcsolatban.

Ami, akinek nem illetékessége, természetesen nem szól. De hátha olvas bennünket Komássy Ákos és Jóvér Béláné is. Hátha jelent nekik valamit, hogy közérdekű bejelentésben vagy közmeghallgatáson vonhatják kérdőre az általuk felvett tanácsadói és szakértői díjak miatt a polgármestert és a jegyzőt, és akkor - többek között - ezeknek a beírásoknak a kudarcára is fogok hivatkozni.

vajdapeterutca 2014.11.01. 22:10:42

A türelem nem vonatkozik Komássy Ákosra, aki március óta nem hajlandó kritizálni a tervezett kilakoltatásokat. Holott a választások óta ez már nem is csak terv, a rendelkezésre álló információk szerint átlagosan naponta egy családot érint, beleértve az ünnepnapokat és a vasárnapokat is.

Miközben érdemi kritikával nem foglalkozik, Komássy Ákos közel két éve naponta több mint 8 ezer Ft tanácsadói pénzt vesz fel az önkormányzattól.

Jóvér Béláné az előző ciklus nagy részében vagy egészében, vagyis négy évig kapott naponta nem egészen 3 ezer Ft szakértői pénzt. Miközben az egyetlen látható tevékenysége egy ide írt cikke volt, melyet rasszizmus ellen írt. (De a kerületi roma gyerekek elkülönítésével szemben egy szava sem volt, sőt Komássy Ákos szavaiból kiderült, hogy a szocialisták aggódnak, nehogy bezárják a rossz minőségben oktató Lakatos iskolát.)

Szégyen, amennyire a józsefvárosi szocialistákat hidegen hagyják a közügyek. Különösen a szegények, miközben az elmúlt években a humán közszolgáltatások specialistáiként igényeltek önkormányzati pozíciókat és személyes jövedelmet. Szégyen, hogy a kritikát kiszervezték Szili Balázsnak és CBFM-nak, miközben Komássy Ákos, Jóvér Béláné és a szocialista vezetőség többi tagja a hallgatásával készségesen együttműködik a Kocsis Máté világot leegyszerűsítő, a sérülékeny társadalmi csoportokat különösen sújtó programjának végrehajtásához.

Szégyen a Komássy Ákos opportunizmusa, és a magam részéről törekedni fogok a Kocsis Máté szégyenítésén keresztül, hogy ne érje meg neki pénzelni a kritikai feladatukat el nem látó ellenzékieket.

vajdapeterutca 2014.11.04. 08:36:14

Kocsis Máté nagy figyelemmel követi az ellenzéki képviselők minden megnyilvánulását. A legutóbbi bizonyíték erre CBFM facebook-hozzászólásának, amelyben a kerület zöldítési versenyben elért győzelmével kapcsolatban írt kétkedően, a nevetségességbe hajló, túlzó reakció a polgármester részéről, méghozzá a Józsefváros oldal szerkesztőségének közös nickjén.

A párton belül kritikát a Fidesz helyi képviselőivel, a polgármesterrel, konkrét döntésekkel szemben csak Szili Balázs és CBFM fogalmaz meg. A pártszervezetből mandátumesélyes lehetőséget csak az elnök kapott, aki huzamos ideje érdemben nem kritizál.

Támogató vagy ellenző véleményt a pártszervezetből senki más nem ír hónapok óta. Az időnként ide író néhány civil szól hozzá az ügyekhez, úgy látszik, hogy a szocialista párttagokat egyáltalán nem érdekli a közélet.

Mindez Komássy Ákosnak világos helyzetet teremt. Azóta, hogy újraválasztották a pártszervezet elnökének, és föltette magát (föltették, ezt nem tudom) a lista élére, lényegében egy főnöke van: Kocsis Máté. A fővárosi és országos testületeket láthatóan nem érdeklik az önkormányzati döntések, ahogy a helyi tagságot sem. Az elnök önkormányzattól származó jövedelmének a nagyobb része attól függ, hogy Kocsis Máté mit terjeszt elő. Visszahívja-e Komássy Ákost a vezető tanácsadói (TT elnökhelyettes), vagy pozícióban hagyja annak ellenére, hogy a párt mandátumszáma a harmadára csökkent.

Komássy Ákos március óta nem kritizálja a szegények kilakoltatását, és tavaly óta, lényegében a program elindulása óta nem kritizálja az önkormányzat legnagyobb, szegények integrálását célzó pénzköltésének hibáit. Nyugodtan lehet mondani, úgy tesz, ahogy Kocsis Máténak kényelmes. Logikus, hogy így tesz, hiszen az ő döntésétől függ leginkább az önkormányzattól kapott pénze.

vajdapeterutca 2014.11.05. 21:04:22

@Balázs Szili:

Sajnos a pártelnöknek nem tudok "Válasz erre" funkciót nyomni, mivel az október 2-i sajtótájékoztatója óta elvesztette az érdeklődését a kilakoltatások iránt. De a kommment főleg neki, és rajta kívül a többi józsefvárosi szocialistának szólt.

Komássy Ákos a mai testületi ülésen nyakatekert kérdést tett föl a kilakoltatandó családokról, melyre az apparátus - meglepő ugye? - írásban kívánt válaszolni. Méghozzá a frissen majdnem duplájára növelt, 27 napos határidőn belül.

Ezzel a képviselők majdnem dupla annyi időre növelték a várakozási időt, mint amit alapesetben bárkinek várnia kell a közérdekű adatigénylés teljesítésére.

Ráadásul Komássy Ákos kérdése nem alkalmas arra, hogy a kapott válasszal esetleg megpróbálja befolyásolni az eseményeket, mivel a válaszadás határideje a kilakoltatási moratórium idejére fog esni. Vagyis eső után köpönyeg lesz.

Természetesen felmerül a kérdés, mi a csodát csinált március végétől idáig. Ő (Virág Tamás fb-oldalán) és Szili Balázs (itt fent) megadta a választ: bízott Kocsis Mátéban, talány, hogy mire alapozva, akiről azt mondta, hogy azt mondta neki, hogy nem lesz kilakoltatás.

Az is felmerül, milyen kapcsolatai vannak a Szocialista Pártnak a szegény lakosság körében, ha tőlük nem tud informálódni a kérdésben -- miközben például a kerületi szociális munkások hónapok óta beszélnek a készülő kilakoltatásokról.

Az is felmerül, hogy Komássy Ákos és Révész Márta kesztyűgyári tanácsadóként milyen kapcsolattartást végzett az intézményekkel az elmúlt hónapokban - ti. ez a szerződésben vállalt dolguk -, ha ezt nem tudják.

Végül az is felmerül, miért nem támaszkodik Komássy Ákos a Szili Balázsnak, a szervezetük - úgy tudom - vezetőségi tagjának, a vagyon- és lakáskezelő - úgy tudom - jelenleg még felügyelő-bizottsági tagjának az információira.

Mindezért az előbb a lehető legegyszerűbb tartalommal és formában tettem fel ugyanazt a kérdést:

kimittud.atlatszo.hu/request/kilakoltatasok-vegrehajtott-es-t/new

Ha válaszolnak rá a törvényben előírt 15 napon belül -- megmutathatom Komássy Ákosnak és a többi bamba képviselőnek, hogy aki akar, az tud információt igényelni, nem 27 nap alatt.

Ha nem válaszolnak rá 15 napon belül, hanem mondjuk bejelentik, hogy 30 napra van szükségük a válaszra -- nyilvánvaló lesz a sumákolás, hiszen erre a kérdésre a lakáskezelő és a szociális terület illetékeseinek álmukból felkelve is válaszolniuk kell.

vajdapeterutca 2014.11.05. 21:08:41

Kapcsolódó kérdés:

Interneten végighallgattam és helyenként jegyzeteltem a mai testületi ülést.

Talán nem teljesen szó szerint, de tartalmilag ez hangzott el:

"...még ha az emített negatív kampány és mocskolódó fellépés engem legalább annyira sértett, mint polgármester urat"

(Az álellenzékiségről, a tanácsadói szerződésekkel függésben tartott ellenzéki képviselőkről van szó.)

Vajon min sértődött meg Komássy Ákos?
süti beállítások módosítása