A mi Józsefvárosunk

160. Kommentelőnk írta 4.

2014. június 01. - Amijo

01.jpgAz ember fialánya csak sóhajt és nyel egy rohadt nagyot, amikor a blogra sorra érkező kommenteket olvassa. Ezek közül most a legutóbb érkezettet – Bódis Lajos hárompontos javaslatára jött – külön is feltesszük.  Mert…, mert az ember fialánya csak sóhajt és nyel egy nagyot…
(Szerk.: Régi, állandó kommentelőnk, ultimahora írta, ajánljuk mindenki szíves figyelmébe.)

***

Ehhez a kérlelhetetlen pontosságú elemzéssorhoz, magam – önkormányzati bérlőként – csak két észrevétellel mernék csatlakozni.

Először ahhoz, hogy "...a szegényebb körzetekben a lakók többsége nem vesz részt a ...választásokon," melyre közülünk már Bereczki Feri is rámutatott, s melynek okait – sok más mellett – egy sajátos és kölcsönös delegitimációs folyamat felerősödésében látom. A lakosságot eluraló általános apátián túl ugyanis, az ök.-i bérlők rétegtársadalmának nagy része – épp lakhatási jogállásának (jó esetben is) féllegitim volta miatt – egyszerűen a "neszóljszám" taktikát kénytelen követni, míg az önkori, bár vastagon vétkes ez ügyben, gátlástalan zsarolási potenciálként kezeli a sok okból "sáros" lakók ügyeit.

130921 013.jpg

A másik kérdésedben bennfoglalt kétely pedig, hogy a polgármester által ellenőrzött média – értsd, pártharsona – lefedi-e eme réteg igényeit-érdekeit, már csak azért is helytálló, mert épp az ellenkezőjeként funkcionál a "heti híradó." A lakhatási szempontból jórészt delegitim bérlői réteg és holdudvara ugyanis megtudja belőle, hogy a meghirdetett lakáspályázatok mért nincsenek az ő igényeire szabva, s hovatovább még tán papi áldást és szüzességi bizonyítványt is be kell majd mutatnia, egy, jórészt a "házkezelésnek" felróhatóan romos "hajlékért."

Megtudja belőle továbbá például, hogy "csökken a bűncselekmények száma a kerületben," s elmélázik kissé, hogy de jó lenne akkor a "kerületben" laknia, s nem abban a bérházban, mely hazatértekor ezerwattos házizenével és kellemes "fűillattal" fogadja. És ha mindezen túl van, már csak annyi dolga marad, hogy megtanulja visszafogni magát, ha szotyival köpik le.

drog1.jpg

drog2.jpg

És ugyan miről is olvashat még a heti harsonában? Győzelmi jelentéseket a milliárdos felújításokról, a felvirágozott házakról, ahonnan hamarosan kiteszik a szűrét? Vagy ha mégis a nagypolitikára szottyanna kedve, hát a "brüsszeli birodalom hódító törekvéseiről," mely különben "erőszakkal" utal át EU-milliárdokat romos házaink és úttalan útjaink felújítására?

És hogy eme jámbor olvasónak, aki lépten-nyomon azt látja-olvassa, hogy "Józsefvárosnak nyernie kell," mért nem fűlik a foga a "lakossági tájékoztatók" kellemesen áporodott légköréhez tartozó idült mosolyok látványához? Hát talán azért, mert enyhe mazochista hajlamait bőven kiélheti szerény hajlékában is.

S ha kissé megszalad neki, még sörözhet is hozzá.

(ultimahora 2014.06.01. 17:36:42)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr56249673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ultimahora 2014.06.03. 19:47:32

"Álmomban két macska voltam, s játszottam egymással," - idézhetném Karinthy mondását, amikor magamat kommentelem, de a fenti Önálló poszttá előlépett kommentem egyrészt árnyalásra, másrészt kiegészítésre szorul.

Először is a Józsefváros c. újsággal kapcso latban szögezném le,hogy bár fent említett funkciójához kétség sem fér, azért érdemes elolvasni a mai lapszámukban közzé tett, az "A Liberális Párt a tűcsere mellett" c., A Kék Pont vesszőfutásával kapcsolatos "kiegyensúlyozó" közleményt.

Ez a szó szerint átvett publicisztika, mely a "80 ezer józsefvárosi nevében" nyilatkozó dr. Ferencz Orsolya állításait szembesíti a komor valósággal, azért bír fontos hírértékkel, mert "legitim," populáris orgánum oldalain olvasható, s melynek utolsó két mondatát idemásolva, ki nem találnátok a forráshelyet.
Tehát: "Kocsis Máté, úgy tűnik,sokkal inkább érdekelt az állami támogatások átláthatatlan elköltésében, mint egy sikeres szakmai program működtetésében. Éppen ezért neki és haverjainak októberben a VIII. kerület éléről távoznia kell."
És ha már itt tartunk, ne feledkezzünk meg a lap Vélemény-fórumáról sem, amely minden héten helyt ad ellenzéki véleményeknek is. Ennyit a(z) (ön)kiegyensúlyozottságról.

A másik, itt olvasott cikkel kapcsolatban, melyben Segyevi Zoltán kapitányságvezető készít rövid mérleget egyéves tevékenységéről, már előre írnék néhány "árnyaló szót." Azt például, hogy ugyanis szemmel láthatóan megnőtt a közterületi járőrtevékenység, s a szomszédsági rendőrök "házhoz jövünk" kezdeményezését - melyet nem is említ a kapitány úr - is csak üdvözölni tudjuk.

Ám a három, általa főkérdésnek minősített problémakör - a hajléktalankérdés,a prostitúció és a kábítószer-probléma - némi hiányérzetet hagy bennünk.
Ugyanis - sokadjára mondjuk ezt - hogy az utcákon részben felszámolt mindhárom "műnem," (mert bűncselekménynek az elsőt nem nevezhetjük) mind-mind a mi házainkban talál menedéket, s a sokat hangoztatott "kocsma-diszkó-drogtanya-bordély" szindróma miatt válnak (bér)házaink a bűnözés bevehetetlen bástyáivá.

Kapitány úr! Ön jól tudja, hogy elődjének - aki épp a találkozónkra kitűzött napon mondott búcsút a kerületnek - már próbáltuk a figyelmét felhívni, hogy az önkormányzati házak kapuinál megtorpanó bűnüldözés annyi, mintha elfoglalnának egy ellenséges várost, anélkül hogy megvívnák a benne lévő várat. A gyerekmondás, hogy "enyém a vár, tied a lekvár," asszem, mindennél jobban illik ide.

Kérem, higgye el, hogy ha tényleg hatékony és eredményes "bűnmegelőző programot" akar megvalósítani, akkor meg kell küzdenie azzal a totális tévképzettel, hogy a bérházak és lakóik elvannak a Baross utcából időnként eregetett "házirendek" minden épeszű gyakorlati megvalósíthatóságot és felelősséget nélkülöző falmelléki szentenciáin.

Hadd mondjak egy példát! Hát ki a frász tud megakadályozni bárkit is a "jogtalan lakáshasználat vagy -foglalás" változatos módjaiban, ha még a vagyonkezelő sem tudja, ki lakik a lakásban. S ha mégis bemégy hozzá megtudakolni, hogy tényleg ki is lakik ott,adatvédelemről zagyválva, elhajtanak a vérbe.

A mostani érvényes házirend mely - felelősséggel mondom ezt - egy általunk (Négyház Egyesület + egy, a Rév8 által anno fogadott ügyvéd) korábban kidolgozott szabályzat halvány felöntése csupán, nem más, mint kenetes szentenciagyűjtemény, melynek érvényre juttatásáért senki sem felel.

A polgármester - aki a Nemzeti Együttműködés magasztos jelszavával felhúzott fényes portálok mögött egyre inkább nem akarja meglátni a Nemzeti Nyomor már-már apokaliptikus képeit - ma már szóba se áll velünk.
Pedig, ahogy arra a már említett Józsefváros-beli cikk is rámutat, a kaotikus, ellenőrizetlen viszonyok közötti lakhatási viszonyok, eddig nem látott, katasztrofális állapotokat idézhetnek elő. Aki látott ilyet pl. Romániában, az tudja, hogy egy szempillantás alatt ölt végzetes formát s válik megfékezhetetlenné az ilyen, míg csak ki nem tombolja magát.

Kérdem én, miféle "tiszteletet követelhetünk" mi a "magyaroknak," másoktól, ha elesett és kiszolgáltatott honfitársainkat a reménytelenség gettójában hagyjuk magukra, hogy főjenek csak meg a saját levükben.

.És amikor fejünkre olvassák, hogy egyedül mi felelünk romló állapotainkért, eszükbe jut-e nekik saját felelősségük, az évtizedek alatti állagpusztulás máig tartó megállíthatatlan folyamatáról.
Mindarról amiről az akárhányadik "MNP" nagyhangú levezénylésekor sem esik szó. Melyeknek különben dicsőséges beharangozása óta egyre kevesebb szó esik arról, hogy a nagyívű "modellkísérleti program" valaha komoly szociális tartalommal indult, melynek szégyentelen "szakmai mentorai," ma - hitvány baksisokért - egymással versengve tagadják meg az eredeti célt; azt az egyetlent ugyanis, amelyért valamire való ember "szerszámot vagy tollat fog."

(ceterum censeo: "gondoljátok meg...")
süti beállítások módosítása