A mi Józsefvárosunk

157. Beszámoló a testületiről 1.

2014. május 22. - SziliBalazs

04.jpgMagdolna negyed III - A Nagyfuvaros 26., Magdolna u. 12., Szerdahelyi u. 18. szám alatti épületekben szomszédsági házfelügyelőket fog az Önkormányzat alkalmazni, akik a katalizátor szerepét töltik be az épületek felújítási folyamatában, segítik a kivitelezők és a lakók közötti összhang megteremtését. Lakónyilvántartást vezetnek, jelzik a lakásfeltörést, az engedély nélküli bérbeadást, stb.

A szomszédsági házfelügyelő státusz beépítésével, és a jogszabályváltozások átvezetésével módosul az Önkormányzati tulajdonú épületek házirendje. A házirend szerint a rovar- fertőzés megszüntetése érdekében a lakáshasználó köteles rovarmentesítést végezni. Mivel a Magdolna negyedben jellemzőek a rendezetlen bérleti jogviszonyok, és nem életszerű, hogy az illegális albérlők végezzenek rovarmentesítést, így felesleges kiadásba verjük azokat, akik betartják a házirendet, elvégzik az irtást, majd elszenvedik, hogy a szomszéd lakásból visszaszivárognak a bogarak.

testuleti201305.jpg

Hatékonyan rovarmentesítést az Önkormányzat tud végezni, az egész épületben globálisan, ezért javasoltam, hogy a lakók kötelezettsége kerüljön ki a rendeletből, csak az Önkormányzat által elvégzett rovarirtás „eltűrése” legyen a kötelezettség. Előterjesztő a módosítást befogadta.

Lezárultak a szoft programok közbeszerzési eljárásai

Közösségi szociális munka

Közösségi szociális munkát a MEJOK fog végezni, a Kálvária téri játszótéren napi 4, illetve 6 óra időtartamban. Ugyanilyen időtartamban információt szolgáltat, a téren.

A MEJOK volt az egyetlen pályázó, ajánlata drágább a rendelkezésre álló keretnél, ezért a KT-nek további 3 millió Ft-ot kell biztosítani. Tehetséggondozó műhelyek szervezése és működtetése programra nem érkezett ajánlat

Kesztyűgyár csoportos szupervízióját Gáspár Gabriella, egyéni vállalkozó fogja végezni, aki szintén egyedüli pályázó volt.

Társadalomból kirekesztett nők foglalkoztatása és rehabilitációja

Váltó-sáv Alapítvány valósítja meg a „Magdolna Klub, hátrányos helyzetű nők számára” programot. 10 fő számára nyújt szolgáltatást 20 alkalommal, plusz 10 nyilvános rendezvényt tart.

Társasház felújítás

Tipikus kormányzati propaganda törvénybe, illetve helyi rendeletekbe iktatása. A társas- házak a felújítási támogatás igénylésekor 50% önrészt kötelesek biztosítani. A rendelet- módosítás szerint az önrészbe beszámít, ha a rezsicsökkentésből megspórolt összeget egy felújítási alapba helyezik. Ez kerül be módosításként a rendeletbe. Bekerül annak ellenére, hogy a rezsicsökkentésen, vagy bármi máson megspórolt összeg, ha nincsen befizetve felújítási alapba, csak szépen parkol a társasház bankszámláján, és a lakógyűlés úgy dönt, hogy önrészként kívánja felhasználni, akkor a jelenleg érvényes rendelet alapján is be kell számolni az önrészbe. Erre a módosításra szakmailag semmi szükség, csak politikailag. Újra reklámot kapott a rezsicsökkentés, erről még lakossági fórumot is tartottak, ahol persze arról nem esett szó, hogy mennyi pénz jut a társasházakra idén.

Dr. Sára Botond kérdésemre a Testülettel megosztotta a lakossági fórumról kimaradt in- formációt. Az intézményi felújítási költségek mellett mindössze ezévben húszmillió forin- tos keretösszeg maradt Józsefvárosban erre a célra. Ebből kevés társasházra fog jutni. Dr. Sára Botond arra tett ígéretet, hogy az állam által átvállalt adósság miatt évi 5-6 százmillió Ft-os megtakarítás összegét tervezi jövőre a társasházi pályázatokra felhasználni.

Az furcsa, hogy az Önkormányzat nem a saját tulajdonára, a bérlakás állomány felújítására költ, amivel az üresen álló lakások hasznosítása is megvalósítható lenne. Az Önkormány- zati épületek jelentős része elszomorító állapotban van. A 2007-es radikális lakbéremelés- sel (akkori adatok szerint Józsefváros lett a főváros harmadik legdrágább kerülete a lakbérek alapján, a II. és III. kerület mögött) sikerült megvalósítani a FIDESZ vezette Önkormányzatnak, hogy Budapest egyik leglepusztultabb Önkormányzati épületeiben kell a főváros egyik legmagasabb lakbérét fizetnie a kerület lakosainak. Ezen túl, jelentős prob- léma, hogy a földszinti lakásokban élő gyermekek nagy része asztmás a vizes, salétromos élettér miatt. Ennek a problémának a megoldására lenne igazán hasznos költeni a felszabaduló összeget.

A választási adatokból kiderül, hogy azokban a szavazókörökben a legkisebb a részvételi arány, ahol a legtöbb Önkormányzati épület van. Ez az adat megmagyarázza a társasházak pioritását…

Szili Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr976194846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajdapeterutca 2014.05.22. 13:14:58

Végre olyan témák, amelyek nem csak utánlövések, vagy kerületen kívüli általánosságok! Hanem olyan kritikus észrevételeket fogalmaznak meg, amelyekkel a szerzők - Szili Balázs, Camara-Bereczki Ferenc - nem félnek feladatokat adni az önkormányzati vezetőknek.

vajdapeterutca 2014.05.22. 20:55:18

Bocsánat, hogy több részletben szólok hozzá. Azt hiszem, hamarosan kifogyok a szocialistáktól megkérdezhető vagy nekik elmondható dolgokból, és akkor abbahagyom.

Indokoltnak tartom azt a - nem csak bennem - felmerült kérdést is, mi értelme ide írni a képviselőknek konkrét józsefvárosi ügyekről. Konkrétan, mi értelme Szili Balázsnak vagy Camara-Bereczki Ferencnek szakpolitikai, várospolitikai információkat, konfliktusokat, feladatokat megosztani.

Én ismerem néhány lehetséges értelmét, de ez nem fontos. Ennek a blognak az olvasói, a szocialista aktivisták, a szocialistáktól kérdező vagy az ő tevékenységüket figyelemmel követő kerületi lakosok, érintettek érdeklődése a fontos. És az, mit akarnak magukkal kezdeni a szocialisták.

Mindenesetre látom, ahogy mindenki láthatja, az itteni vitáknak (inkább idézőjelben) a szerkezetét, résztvevőit. Az egyes szocialista képviselők aktivitását, általában és őket egymással összehasonlítva. A kerületi szocialisták ebből az oldalból felmérhető aktivizmusát.

Kíváncsian várom, hogy mindebből milyen következtetéseket vonnak le majd maguknak a közelebbi és távolabbi jövőben. (Ahogy ugyanilyen kíváncsian várom a többi politikai csoportosulás megnyilvánulásait, aktivizmusát, vagy annak hiányát is.)

putyi8 2014.05.27. 22:32:55

@vajdapeterutca: igazán oszegzo irás-maximálisan egyetértek vele

putyi8 2014.05.27. 22:41:53

MEJOK-ezt a testuletit nem néztem -de orulok a MEJOK kozremukodésének bár ugy tudtam a Kálvária térnél drogos édesanyákkal is foglalkoznak-szinház stb.----valamint arra a részre reagálnék a Szigony u. házaknál igen "nyerő " volt a társasházi felujitás --a választoi aktivitás -igaz aktivizálva is voltak---az o részukrol---az onkormányzati házaknál már régota kellett volna ház megbizott aki felugyel és bejelentési kotelezettséget is vállal ----nem lesz konnyu helyzete pont ezekben a házakban-de szukséges-én máshol is bevezetném kb 4-5 házat adnék megbizatásnak ---
süti beállítások módosítása