A mi Józsefvárosunk

84. A nagy égés - 2. rész

2013. december 17. - SziliBalazs

03.jpgNovember 28-án égett le az épület. Természetesen a TV Híradó arról számolt be, hogy két hajléktalan gyújtott tüzet a padláson, hiszen ez a verzió illik a jelenlegi politikai szándékhoz. Ennek a hírnek ellentmond a lakók beszámolója, miszerint a padlásfeljáró zárva volt, és a tűzoltók törték fel azt. A mai Bizottsági ülésen (december 16.) kértem a tűzoltóság szakvéleményét, ami alátámasztja a hajléktalanos sztorit, de 18 nappal az események után sincsen még kész a tűzoltók jelentése. 

A leégett épület rendkívül rossz állapotú, elavult elektromos hálózattal. A tűzesetet megelőző időszakban a lépcsőház világítás rendszeresen kiverte a biztosítékot. A lakók kihívták a gyorsszolgálat (Épkar Zrt.) embereit, akik visszakattintották a biztosíték kapcsolót. Egy idő után meguntak naponta kimenni a házba, és két lakónak kulcsot adtak a pincében lévő biztosíték szekrényhez, hogy a lakók maguk kapcsolgassák vissza azt, ne kelljen kijárnia az Épkarnak. Ha egy túlterhelt vezetékkel semmit sem csinálnak, csak folyton visszakapcsolják a levert biztosítékot, akkor előbb-utóbb tűzeset történhet, ami Önkormányzati felelősséget vet fel. Kíváncsian várom a Tűzoltóság szakvéleményét az okokról.

tolnai_tuz2a.jpg

Térjünk vissza a lakók elhelyezésére. A lakók közül azok, akiknek nincsen gyermeke, beköltözött a katasztrófavédelem tömegszállására, ahol kapnak reggelit és vacsorát. Volt, aki boldogan mesélte, hogy hó végén otthon nem szokott ilyen jó dolga lenni. 

A családosok inkább rokonaikra, barátaikra "költöztek rá", bízva abban, hogy hamarosan kapnak ideiglenes cserelakást. Kerületünknek egyetlen krízislakása van, a Diószegi utca 18-ban. Ez egy hírhedt ház, ahová első hallásra senki sem akart beköltözni. Végül az egyik család, akiknek jelenlétét már nehezen viselték a rokonok, bevállalta a lakást. Rajtuk kívül, egyetlen családot helyeztek el, nem tudni milyen kiválasztási kritérium alapján, (azt sem tudni, hogy ha volt még egy beköltözhető lakás, az miért nem volt krízislakás, - de ez más ügy) nem kis felháborodást kiváltva az ismerősök konyhájában, polifómon alvó, cserelakást nem kapó lakók között. 

December 4-én arról döntött a testület, hogy nem bontja le az épületet, hanem 100 millióból felújítja. Arra való hivatkozással, hogy 24 lakó kifizetése és a bontás sokkal nagyobb összeget emésztene fel, mint a felújítás. A valóság az, hogy a lakók nagy része, nem vállalná, hogy hitelt vegyen fel, és a bérleti jogmegváltást kiegészítve lakást vásároljon magának, hanem cserelakást kérne. 458 üres lakása van az Önkormányzatnak (azokról nem beszélve, amelyeknek van bérlője, de nem lakja), abból 18-at felújítani, (a többi lakásból, mert lakhatatlan, mindenképpen ki kell költöztetni a lakókat, így csak 18 jelentene plusz költséget) és az épületet lebontani, nem lenne több 100 milliónál. 

Szintén döntött a Testület arról, hogy 16 olyan lakásunk van, amelyet kis felújítással beköltözhetővé lehet tenni, és ideiglenesen felajánlható a lakók számára. Józsefváros honlapján megjelent: „Tizenhat család kért azonnali elhelyezést, az önkormányzat számukra komfortos és összkomfortos lakásokat biztosított.” (Felújítja az önkormányzat a kigyulladt házat)

Elsőként, azt az öt lakást újították fel, ahová véglegesen kellett elhelyezni a lakókat, mert a lakásuk visszaköltözhetetlen. Néhányan elpanaszolták, hogy a Vagyonkezelő elkezdte behívni a többi lakót is, de csak arról tájékoztatták őket, hogy még nem készültek el a felújítások, újabb és újabb időpontokat adtak. December 13-án mutatták meg az elkészült cserelakásokat a károsultaknak, de hozzátették, hogy csak maximum egy hétre költözhetnek be, ugyanis a Tolnai utcai lakásokba december 18. és 23. között vissza lehet költözni, mert a lépcsőházban kicserélték az elektromos vezetékeket, a lakásokban az Épkar Zrt. szerint ugyanerre nincsen szükség. 

tolnai_tuz1.jpg

Eddig, idén két lakásban gyulladt ki a falban lévő elektromos vezeték, hiszen kb. 50 éve nem nyúlt hozzájuk senki. Eddig mindenki gázzal oldotta meg a főzést és fűtést. Azonban jelenleg nincsen gázszolgáltatás az épületben, ami várhatóan márciusban áll csak helyre. Minden lakáshoz ad a Vagyonkezelő egy elektromos árammal működő főző- és fűtő-berendezést. Ez jelentősen meg fogja terhelni a lakáson belül ki nem cserélt vezetékrendszert, jogosan félnek a lakók, újabb tűzesettől. Karácsony előtt visszaköltöznek a jelenleg 6 fokos lakásba, ahol egy elektromos radiátorral nem fogják tudni a megszokott hőmérsékletre felfűteni azt. Idilli kép, a Karácsonyt a fűtőtestet körülülve töltő család…

A lakók szeretnének a gáz visszaállításáig cserelakást kapni, de legalább a lakáson belül is elvégzett elektromos vezeték csere után visszaköltözni. Az első variációhoz még több lakást kellene felújítani, a másodikhoz egy-két millió elegendő lenne, de erre nincsen fogékonyság. A lakók egy része úgy érezte tehetetlen, ezért felkérték érdekeik képviseletére, a Magdolna negyed problémáinak megoldását zászlajára tűző Budaházy Gusztávot, egyrészt elismerve Gusztáv eddigi tevékenységét, másrészt kimutatva az Önkormányzat felé megnyilvánuló bizalmatlanságukat.

Szili Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr855696104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása