A mi Józsefvárosunk

83. A nagy égés - 1. rész

2013. december 14. - SziliBalazs

05.jpgA telefon csengett. Kiírta a hívó nevét, egyik tanodás gyermek édesanyja volt. Azt gondoltam, a másnapi tanóra miatt hív. Nem azért hívott. Sírt, csak kis szünet után tudtunk beszélni. Így értesültem róla, hogy leégett a Tolnai Lajos u. 21. Borzalmas tragédia.  Szerencsére mindenki jól van.

De mindenük a lakásban maradt. Egy ismerősüknél találtak menedéket.

Ma találkoztunk személyesen. Egy barátnőjétől kapott nyugtatót, így most csak el-elsírta magát. Elmesélte az estét és az éjszakát. A tűzoltók áldozatkész munkájának hála a tűzet sikerült megfékezni. De most mindenütt a víz az úr. Az emberek számára kinyitották a katasztrófavédelem helyiségét, de ott nagyon erős gázszag volt, így inkább az utcán álltak. Volt, akin csak hálóruha és köntös volt. Jött egy melegedő autóbusz és meleg teát is osztottak.

tolnai_tuz1.jpg

Egy család nem tudta megoldani az éjszakát, de a felajánlott krízislakást nem akarta elfogadni, mivel a kerületünk egyetlen krízislakása a Diószegi Sámuel utcában van.

Másnap a családok kaptak 20.000.- Ft átmeneti segélyt. Ebből kell megoldaniuk az életüket, az étkezésük és a ruházkodásukat. Egyszer mehettek fel a lakásukba rendőri kísérettel, amikor már beesteledett, és csak a zseblámpa fényében az engedélyezett 5 percen belül hozhatták ki a legszükségesebbeket az elázott cuccok közül.

Természetesen érthető, hogy a veszélyes környezetben nem lehetett több időt tölteni. De mit vesznek fel, milyen ruhákba tudnak felöltözni? Egykoron a családsegítő szolgálat minden korosztály számára adományruhákat osztott, ha valahol probléma volt, azonnal több váltás ruhát tudott szolgáltatni. Ugyanígy krízishelyzetre konzervek voltak elraktározva. Most, mintha nem lennénk felkészülve a krízishelyzetekre.

A kerületben rengeteg üres lakással rendelkezünk. Még sincs az ilyen helyzetben használható, beköltözhető állapotú lakás. Ez az igazán nagy égés! Persze a felújítások sok pénzbe kerülnének. A Fradi egy éves támogatásából, pl. megoldható lenne 10 lakás felújítása, de nyilván a Nemzet kincse fontosabb.

Úgy látom, hiányzik néhány láncszem a gépezetből. Ha már nem hoz létre krízislakás állományt az önkormányzatnak, akkor egy ilyen éjszakán ki kéne venni annyi szállodai szobát, ahány család az utcára került, ahol meleg van és minden a biztonságot sugallja. Esetleg kaphatnának vacsorát, reggelit és másnap pszichológus és szociális munkás szaksegítséget nyújthatna, hogy ne kelljen a barátok gyógyszereit bekapkodni megoldásként.

Következik a cserelakások biztosítása körüli anomália…

Szili Balázs

***

INDEX: Nagy tűz volt a nyolcadik kerületben - 2013. november 28., csütörtök 20:39

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr435693044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása